Kæmpebjørneklo er en giftig skærmplante, som er invasiv i Danmark. Den stammer oprindeligt fra Kaukasus, men er blevet bragt hertil som prydplante. Herefter har den bredt sig til det meste af landet, hvor den fortrænger alle andre planter. Derfor er den et stort problem i vores natur – og i vores haver.
For at holde planten nede skal den bekæmpes intensivt og konsekvent. Derfor er det vigtigt, at vi alle gør en indsats.

 

Hvornår skal du bekæmpe planten?

Hvis du ejer en grund, hvor der vokser kæmpebjørneklo, er du forpligtet til at bekæmpe planten mindst tre gange om året:

  • Inden 1. maj
  • Inden 1. juni
  • Inden 7. august

For at bekæmpe planten hurtigst muligt, anbefaler vi, at du hvert år tjekker din grund for kæmpebjørneklo, gerne hver 3.-4. uge fra april til september. Tjek også selvom det er længe siden, du har fundet kæmpebjørneklo – frøene kan ligge i jorden i op til 10 år, inden de spirer.

 

Hvordan genkender du kæmpebjørneklo?

Kæmpebjørneklo er en op til 5 meter høj skærmplante med store, takkede blade. Dens hvide blomster sidder øverst på stænglen i ca. 50 cm brede skærme. Kæmpebjørneklo kan kendes fra lignende planter på, at stænglen er furet, ofte behåret og nederst har rødlige pletter.

 

Hvordan bekæmper du kæmpebjørneklo?

En af de nemmeste og mest effektive metoder til at bekæmpe kæmpebjørneklo er rodstikning, hvor du bruger en skarp spade til at skære roden over 2-3 cm under jorden. Hvis bestanden er meget stor, kan du også slå dem med le eller have dyr til at græsse området af.

Vi anbefaler ikke at bruge sprøjtemidler, da andre metoder både er mere effektive og bedre for naturen og miljøet. Det er ulovligt at benytte sprøjtemidler i beskyttede naturområder uden en dispensation.
Pas på dig selv, når du bekæmper kæmpebjørneklo. Plantesaften er giftig og kan give alvorlige forbrændinger. Husk derfor altid at beskytte hud og øjne, når du bekæmper kæmpebjørneklo, f.eks. ved at bruge regntøj og beskyttelsesbriller.

 

Har du set en kæmpebjørneklo?

Hvis du har set en kæmpebjørneklo, vil vi meget gerne høre fra dig. Du kan indberette kæmpebjørneklo med din smartphone i Middelfart Kommunes Borgertip app ”Middelfart Borgertip”. Du kan hente appen gratis fra App Store eller Google Play.

Du kan også indberette forekomster online på Middelfart Kommunes hjemmeside via nedenstående selvbetjeningsløsning.

Gå til Middelfart Borgertip

 

Spørgsmål?

Hvis du har spørgsmål til bekæmpelsen af kæmpebjørneklo, kan du kontakte:
Caroline Hartmann Eder på tlf.: 8888 4835 eller mail: Caroline.HartmannEder@middelfart.dk 
Natur- og Miljøafdelingen på tlf.: 8888 5500 eller på sikker mail i din digitale postkasse: