Anmod om hegnsyn
Anmodning om afholdelse af hegnsyn skal ske skriftligt, og indeholde oplysning om:
- Matrikelnummer på klagerens ejendom.
- En fremstilling af de forhold, som klageren ønsker, at Hegnsynet skal bedømme.
- Klagers påstand (det resultat, som klageren ønsker at opnå).
- Modpartens (naboens) navn og adresse.
- Eventuelle relevante oplysninger om bl.a. servitutter, deklarationer, matrikelkort m.m. skal være vedlagt.
Det er hegnssagens parter, der har ansvaret for sagens oplysning. Parterne skal derfor selv tilvejebringe relevante oplysninger om bl.a. servitutter, lokalplaner, deklarationer, matrikelkort m.m.
Anmodningen om afholdelse af hegnsyn fremsendes via digital selvbetjening til:
Hegnsynets sekretariat
Staben, Nytorv 9, 5500 Middelfart
Tlf.: 8888 5024
Gebyr
Det koster 2.163 kr. at få Hegnsynet ud på åstedsforretning, og det vil som regel være den person, der taber sagen, som skal betale. Hegnsynet kan dog også træffe afgørelse om, at beløbet skal fordeles mellem parterne.
Tilbagekaldes en hegnssag, før der har været afholdt åstedsforretning, koster det kr. 700, der betales af den, der har bedt om at få behandlet sagen ved Hegnsynet.
Vederlagstaksterne for hegnssynssager reguleres hvert år den 1. januar i henhold til stigningen i det generelle statslige pris- og lønindeks. Vederlagstaksterne gælder hegnssynssager, der indbringes fra og med 1. januar 2025, jf. bekendtgørelse nr. 1432 af 6/12/2024 om vederlag til hegnsynet.
Hvis man ikke har råd til at betale for et hegnssyn, kan man søge Statsforvaltningen om hjælp til at betale sagens omkostninger.
Det generelle sagsforløb
Før åstedsforretning:
Når Hegnsynets sekretariat har modtaget en skriftlig klage, vil afsenderen få tilsendt en bekræftelse på modtagelsen. Samtidig vil modparten blive underrettet om sagens indbringelse for Hegnsynet. Dernæst vil parterne med ca. 14 dages varsel blive indkaldt til en åstedsforretning. Er en part forhindret i selv at deltage under åstedsforretningen, kan vedkommende lade en anden møde for sig. Pågældende skal i så fald medbringe en skriftlig fuldmagt.
Under og efter åstedsforretning:
Under åstedsforretningen vil Hegnsynet med en sekretær møde op uden for klagerens adresse. Her vil Hegnsynet præsentere sig for parterne, og formanden vil forklare lidt om, hvad der skal ske. Begge parter vil få mulighed for at fremkomme med deres kommentarer til sagen, og herefter vil Hegnsynet besigtige forholdene - først på klagerens grund og derefter på den indklagedes grund. Hegnsynet vil prøve at forlige parterne. Lykkes dette ikke, vil Hegnsynet træffe en afgørelse i sagen. Når Hegnsynet har truffet en afgørelse i sagen, vil parterne modtage en skriftlig kendelse. Hvis en af parterne er utilfreds med Hegnsynets afgørelse, kan afgørelsen inden 4 uger efter modtagelsen indbringes for domstolene.
Tvangsfuldbyrdelsessager:
Er det besluttet enten ved forlig eller ved Hegnsynets kendelse, at naboen eller én af naboerne skal udføre et arbejde inden en angiven frist, og bliver dette arbejde ikke udført eller er arbejdet mangelfuldt, kan man anmode Hegnsynet om en ny åstedsforretning. Hegnsynet kan herefter beslutte, at arbejdet skal udføres enten på foranledning af Hegnsynets formand eller på foranledning af klageren. Udgiften til udførelse af arbejdet skal afholdes af den nabo, der ikke har udført et af Hegnsynet pålagt arbejde.
Klage over Hegnsynets afgørelse
Hegnsynets afgørelse er endelig og kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed. Hvis en af parterne er utilfreds med Hegnsynets afgørelse, kan afgørelsen inden 4 uger efter modtagelsen indbringes for domstolene.
Indbringelsen sker ved udfærdigelse af stævning, som indleveres til:
Retten i Odense
Domhuset Albanigade 28
5000 Odense C
Stævning udtages mod den anden part i hegnssagen.