MitID

Mellem den 6. og 8. oktober får 5 mio. danskere besked om, at NemID bliver til MitID. MitID erstatter NemID løbende frem til efteråret 2022.

Du skal først bestille MitID, når din bank beder dig om det.

Hvis du har NemID og fortsat vil kunne logge på digitale løsninger, skal du have MitID inden sommeren 2022.

Det er frivilligt, om du vil have MitID, præcis som med NemID.

Du får brev eller Digital Post fra din bank, når du skal have MitID. Banken fortæller dig, hvad du skal gøre.

Du skal ikke gøre noget, før du får besked fra banken.

Selvom du får MitID, skal du beholde dit NemID frem til sommeren 2022. Indtil da kan der være steder, hvor du stadig skal bruge NemID. Du kan også stadig bestille NemID, hvis du har brug for det.

Du får besked, når MitID helt afløser NemID, og du ikke længere har brug for NemID.

MitID app

Hent appen til din smartphone i App Store eller Google Play. Hvis din telefon er for gammel til appen, kan du få en kodeviser eller -oplæser.

 

MitID kodeviser

Kodeviseren er en lille, elektronisk enhed, der viser en engangskode. Indtast koden, når du logger ind og godkender med MitID.

Du kan bestille en kodeviser på mitid.dk eller hente en i Borgerservice, hvis du bestiller tid.

 

MitID kodeoplæser

Kodeoplæseren er beregnet til personer med nedsat syn. Den kan læse koder højt for dig og vise koder på en stor skærm.
Du kan sætte høretelefoner til kodeoplæseren, så andre ikke kan høre med.
Du behøver ikke bevise, at du er svagtseende eller har et synshandicap for at få en.
Du kan bestille en kodeoplæser på mitid.dk eller hente en i Borgerservice, hvis du bestiller tid.

Du kan sammenlagt få op til tre kodevisere og kodeoplæsere gratis. Har du brug for flere, er prisen 41,75 kroner (2022) for en kodeviser og 294,08 kroner (2022) for en kodeoplæser.
Vi kan ikke i Borgerservice tage imod betaling for kodevisere og -oplæsere, så hvis du skal betale, skal du først bestille og betale på mitid.dk, hvorefter du kan afhente i Borgerservice. Når du bestiller, kan du også vælge at få tilsendt kodeviseren eller -oplæseren med posten.

Hjælp dine pårørende

Med nye funktioner i MitID appen er det nu muligt at hjælpe dine nærmeste med at få MitID via din smartphone. Det skal gerne spare mange for en tur i Borgerservice, når de skal have MitID.

 

Borgerservice

Har du brug for hjælp kan du henvende dig i Borgerservice (husk at bestille tid) eller du kan få tips om MitID via nedenstående links.

NemID

Du kan bestille NemID på nettet, hvis du har gyldigt dansk pas eller kørekort. Hvis du skal bruge NemID med det samme, kan du få det i Borgerservice. Her kan du bl.a. få oprettet NemID, få nyt nøglekort og ny adgangskode, hvis du har glemt den. Du skal have legitimation med.

Få NemID i borgerservice

Hvis du allerede har et NemID og skal have et nyt nøglekort, er det bedst, at du venter på, at du automatisk modtager det med posten. Det bliver som standard sendt, når du har 20 nøgler tilbage. Alternativt kan du bestille et nyt nøglekort på nemid.nu.

Hvis du skal have et NemID for første gang

Hvis du skal have NemID for første gang, kan du møde personligt op i borgerservice.

  • Bestil tid til personlig betjening på kommunens hjemmeside
  • Mød op på din bestilte tid og husk at tage gyldigt legitimation med
  • Du skal besvare 2-4 kontrolspørgsmål korrekt eller stille med et vitterlighedsvidne. Alternativt vil dit nøglekort blive sendt til din folkeregisteradresse inden for 3-11 hverdage
  • Aktivér dit NemID på nemid.nu/aktiver. 

Har du brug for hjælp til NemID, kan du kontakte NemID-supporten, hvor medarbejderne via e-mail, telefon eller chat kan besvare spørgsmål og f.eks. guide igennem en onlinebestilling af NemID eller få hjælp til installation af NemID nøgleapp.

Løb aldrig tør for nøgler med NemID nøgleapp

NemID nøgleapp, der er en app til tablets og smartphones, er et digitalt og gratis supplement til dit NemID nøglekort. Det vil derfor være muligt at logge ind med NemID, uanset om postforsendelserne til det land, du er bosat i, er påvirket af den aktuelle situation, eller om din lokale borgerservice i Danmark har åbent. 

Med nøgleappen behøver du ikke at lede efter nøgler på nøglekortet, og du løber aldrig tør for nøgler.

Når du vælger at bruge din NemID nøgleapp på hjemmesider og i applikationer (apps), får du en meddelelse på din smartphone eller tablet med en anmodning, som du godkender med et swipe.

Du kan anvende nøgleappen til at logge ind med alle de steder, hvor du normalt bruger dit NemID nøglekort, eksempelvis din netbank eller borger.dk.

Hent NemID nøgleapp

Du kan downloade NemID nøgleapp fra både App Store og Google Play

Husk at beholde dit nøglekort

Du får fx brug for nøglekortet, hvis du skal aktivere din nøgleapp på en ny enhed eller hvis din telefon løber tør for strøm. Selvom du har installeret NemID nøgleapp på din smartphone eller tablet, kan du stadig frit skifte mellem at bruge din nøgleapp eller nøglekort.

Få hjælp eller læs mere om nøgleappen:

Hvorfor ser mit login-vindue anderledes ud?

MitID er blevet automatisk førstevalg, når man skal logge ind på offentlige hjemmesider og selvbetjeninger.

Har du ikke fået MitID endnu, kan du dog fortsat benytte NemID til at logge ind.

Du kan skifte mellem MitID og NemID i fanebladene, hvis du bruger en computer, eller trykke på menuknappen med de tre vandrette streger i øverste venstre hjørne, hvis du bruger en telefon eller tablet.

Kan jeg stadig bruge NemID?

Hvis du har NemID, og også fremadrettet har behov for at kunne benytte din banks selvbetjeninger, skal du overgå til MitID senest den 31. oktober 2022. Efter denne dato vil du ikke længere kunne bruge NemID til fx net- og mobilbankløsninger, og heller ikke til internethandel.

Over en periode vil du opleve, at der er færre og færre muligheder for at bruge NemID, og når NemID på et senere tidspunkt udfases på andre private og offentlige hjemmesider og selvbetjeninger, vil du ikke kunne bruge disse, før du har fået MitID. Det betyder, at hvis du har NemID i dag og gerne vil fortsætte med at betjene sig selv på nettet, så skal du have MitID.

Den tekniske nedlukning af NemID sker den  30. juni 2023.

Læs mere om, hvordan du får MitID på MitID.dk.