Børn mellem 0 og 3 år der passes uden for hjemmet er ofte syge.
I de fleste tilfælde får børnene infektioner i ører, hals eller mave. Fx forkølelse, influenza eller maveinfektioner.
Disse sygdomme forsvinder ofte af sig selv uden behandling. Men nogen gange vil infektionen kræve behandling af egen læge.
Barnets almentilstand er god, når barnet leger, ser tv og kan afledes. Ved sygdom bliver barnet mat, pylret, uroligt eller grædende.
Specielt hos spædbørn skal man være særlig opmærksom på kontakten med barnet, og om barnet vågner op og vil spise.
Barnets temperatur siger ikke noget om, hvor sygt barnet er. Feber er tegn på, at barnet har en infektion.
Et sygt barn har ikke meget appetit. Det betyder ikke så meget, så længe barnet drikker væske.
Det er et godt tegn, hvis barnet har flere vandladninger om dagen. Det betyder nemlig, at barnet får tilstrækkeligt at drikke.
Børnesår og øjenbetændelse er infektioner som ofte forekommer i småbarnsalderen. Disse infektioner kræver kontakt til en læge, da barnet ofte har brug for medicin for at blive rask.
Sundhedsstyrelsen har udarbejdet pjecen ”Smitsomme sygdomme hos børn”. Den henvender sig specielt til skoler og institutioner. Den beskriver de forskellige sygdomme, og hvornår barnet må komme i dagpleje/institution/skole igen.
Se folderen på Sundhedsstyrelsens hjemmeside
Hvad er lus?
Lus lever på mennesker helt nede ved hovedbunden i både rent og snavset hår. Lus lever af at suge blod i hovedbunden. Det giver kløe. De voksne lus er 2-3 mm lange insekter og farven varierer fra gråhvid til meget mørk. Lusene lægger deres æg helt nede ved hovedbunden. Æggene er knap 1 mm store, hvidgule og klæber fast til hårstråene. Lus og æg findes i størst mængde i nakken og bag ørerne.
Hvordan smitter lus?
Hovedlus kan hverken hoppe eller flyve og spredes derfor næsten udelukkende ved direkte kontakt mellem mennesker, f.eks. hvis man sover tæt sammen, deler hue eller børste og kam.
Hovedlus kan leve op til 48 timer, hvis de kommer væk fra hovedbunden. Hovedlus overfører ikke sygdomme mellem mennesker. Hovedlus smitter meget. De kan smitte hele året, men der er flest lus i august til november og februar til april. Smitteperioden er fra barnet selv er blevet smittet og til der ikke er levende lus i håret længere.
Hvordan behandles lus?
Hovedlus kan behandles ved kæmning alene eller ved at anvende lusemidler sammen med kæmning. Kun personer med lus skal behandles. Kamme, børster og huer kan enten lægges i sulfovand eller vaskes i vaskemaskinen, lægges i fryseren eller isoleres i 48 timer.
Se film om kæmning på: www.farvellus.dk
Hvordan forebygges luseangreb?
Undersøg barnet jævnligt – helst en gang om ugen og altid når deres kammerater har fået lus.
Giv besked til daginstitution, skole og omgangskreds ved lusefund.
Har et familiemedlem lus, efterses hele familien ved kæmning.
Ved fund af lus iværksæt da effektiv lusebehandling enten ved kæmning alene eller ved lusemiddel og kæmning.
Hvornår må barnet komme i daginstitution og skole?
Barnet må komme i daginstitution og skole, når behandlingen er iværksat. Hvis personalet i daginstitution og skole opdager lus hos et barn, kan barnet ikke sendes hjem af den årsag.
Hvad er fnat?
Fnat er en hudlidelse, der skyldes smitte med en mide, der lever i huden. Miden er meget lille, ca. 0,2-0,4 mm. Symptomerne er intens og udbredt kløe, der starter 3-6 uger efter at barnet er blevet smittet. Hvis man tidligere har været smittet starter kløen efter få dage. Kløen er værst om natten.
Hvordan smitter fnat?
Fnat smitter ved tæt og direkte kontakt mellem nære familiemedlemmer, f.eks. når man sover sammen. Da små børn ofte er meget i "hænder" kan der i sjældne tilfælde ske smitte i daginstitutioner. Fnat smitter kort tid efter barnet selv er blevet smittet og indtil behandlingen er iværksat.
Hvordan behandles fnat?
Ved uforklarlig kløe og mistanke om fnat skal lægen kontaktes. Det kan være vanskeligt at stille diagnosen, hvorfor egen læge ofte henviser videre til en hudlæge. Fnat behandles med creme. Alle i familien skal behandles samtidigt, da familiemedlemmer kan være smittet, selvom de ikke har fået symptomer endnu. Håndklæder og sengetøj skal vaskes ved 60 grader i forbindelse med behandlingen. Kløen vil ved korrekt behandling aftage gradvist, og være væk efter nogle uger.
Der er ikke grund til at behandle andre børn eller personale i daginstitutionen og skolen, men man bør være opmærksom på kløe og udslæt i 3-6 uger efter sidste tilfælde.
Hvornår må barnet komme i daginstitution og skole?
Barnet må komme i daginstitution og skole efter iværksat behandling.
Husk!
Informer barnets daginstitution eller skole, og andre som barnet er tæt på.