Den 22. marts 2022 er FN’s internationale Vandets dag. Derfor sætter Middelfart Kommune ekstra fokus på konsekvenserne ved at bruge sprøjtemidler i haven. Her kan du blive klogere på vores drikkevand, og hvad der skal til for at beskytte det.

Unikt i verden

97 % af drikkevandet i Danmark kommer fra grundvandet. Det meste grundvand i Danmark er så rent, at det kun skal iltes, før det sendes ud i hanerne til forbrugerne. Det er unikt i verden, men vi sætter det på spil, når vi bruger sprøjtemidler i vores haver.

I Middelfart Kommune er der fundet spor fra sprøjtemidler eller nedbrydningsprodukter i godt halvdelen af vandværkernes boringer. Heldigvis er indholdet af sprøjtemidler under grænseværdien i langt de fleste tilfælde. Kommunen følger indholdet nøje og er i tæt kontakt med de vandværker, hvor fundene er gjort, og alle arbejder på at løse problemet.

Sundhedsstyrelsen har vurderet, at vi trygt kan drikke vandet, men det betyder ikke, at vi ikke fortsat skal passe på vores grundvand.

Tænk, før du sprøjter

Når du sprøjter i haven, risikerer du at komme i kontakt med giftige stoffer – enten ved berøring eller gennem de fine partikler, der spredes fra sprøjten. Børn, hunde, katte, kaniner og andre, der bruger haven, kan også få en dosis. For slet ikke at tale om køkkenhaven og insekter, fugle og andre planter – som er en del af det økosystem, din have er.

De sprøjtemidler, du bruger i din have, kan med tiden sive ned i grundvandet. Du risikerer altså at forurene det vand, som dine børn og dine børnebørn skal drikke. Miljøstyrelsen har samlet gode råd og vejledning til, hvordan du får en sprøjtefri have – eller hvordan du bruger dine sprøjtemidler bedst muligt – med mindst risiko for grundvandet – dit drikkevand.

Se gode råd til en sprøjtefri have på Miljøstyrelsens hjemmeside

Vi kender ikke alle effekter af sprøjtemidler, men ved at droppe det undgår vi risikoen.

Bemærk, der sættes cookies fra videoudbyderen ved afspilning af denne video.