Kæmpe-Bjørneklo planter i naturen

 

Planten er giftig at røre ved og kan gøre grønne områder utilgængelige for mennesker. Derfor er Kæmpe-Bjørneklo et stort problem i den danske natur.

Kæmpe-Bjørneklo stammer oprindeligt fra Kaukasus og blev indført til Danmark som prydplante i 1970’erne. Kæmpe-Bjørneklo er en skærmplante, der kan danne blomsterskærme på op til 1 meter i diameter og den kan blive op til 4 meter høj med en blomsterstængel på op til 10 centimeter i diameter.

 

Hvornår skal Kæmpe-Bjørneklo bekæmpes?

Har du Kæmpe-Bjørneklo på din matrikel er du forpligtet til at bekæmpe planten. Kæmpe-Bjørneklo skal bekæmpes gennem hele sæsonen og bør bekæmpes med 3-4 ugers mellemrum frem til slutingen af vækstsæsonen for at opnå størst effekt. Bekæmpelsen skal være så effektiv, at planterne dør. De må på intet tidspunkt nå at smide frø.

Vær opmærksom på, at bekæmpelsen kan tage flere år, da der kan ligge spiringsdygtige frø i jorden længe. Følgende bekæmpelsesfrister skal som minimum overholdes:

  • 1. gang inden d. 20. maj
  • 2. gang inden d. 23. juni
  • 3. gang inden d. 15. august

 

Hvordan skal Kæmpe-Bjørneklo bekæmpes?

Rodstikning med en spade 5-10 cm under jorden er den bedste bekæmpelsesmetode. Ved store bestande kan slåning eller afgræsning også benyttes. Pas på med at bruge buskrydder eller lignende, da det spreder den giftige saft som tåge. Husk ikke at røre ved planten uden handsker, da plantesaften er meget giftig.

Middelfart Kommune anbefaler ikke at anvende sprøjtemidler, idet andre metoder er både mere effektive og mere skånsomme mod naturen og miljøet. Sprøjtemidler må ikke benyttes på beskyttet natur uden dispensation.

 

Ved du, hvor Kæmpe-Bjørnekloen gror?

Har du kendskab til steder, hvor planten gror, vil vi meget gerne høre fra dig. Du kan indberette forekomster via din smartphone vha. Middelfart Kommunes Borgertip app ”Middelfart Borgertip”, der kan hentes gratis fra App store eller Google Play, eller du kan indberette forekomster online på Middelfart Kommunes hjemmeside via nedenstående selvbetjeningsløsning.

Spørgsmål?

Kontakt:

Karina Bak Olesen på tlf. 8888 4839 eller e-mail: Karina.BakOlesen@middelfart.dk 
Kent Kobberø Rasmussen på tlf. 8888 4891 eller e-mail: Kent.KobberoRasmussen@middelfart.dk