Middelfart Kommune har gennem mange år været kendt som frontløber i det kommunale Danmark på arbejdet med klima og grøn omstilling. Det er der ifølge kommunaldirektør Steen Vinderslev mange, der har del i - men særligt én person har sørget for at sætte ambitionsniveauet højt og ihærdigt og dygtigt ledet arbejdet frem mod konkrete resultater.

- Vi har i Middelfart Kommune arbejdet rigtig hårdt og med succes på klimadagsordenen. Lokale løsninger har inspireret i både Danmark og internationalt, og det er ikke mindst Thorbjørns fortjeneste. Men som vi alle ved, så er der rigtig mange meter at gå endnu - her i kommunen og som samfund. Derfor er det fantastisk, at vi kan fastholde Thorbjørn og hans kompetencer i Middelfart Kommune. Thorbjørn har samtidig et stort og stærkt netværk, der betyder, at vi som kommune har rigtig mange gode samarbejdspartnere nationalt og lokalt, som er vigtige for os at fastholde, siger kommunaldirektør Steen Vinderslev.

Skiftet fra teknik- og miljødirektør til klimadirektør sker, fordi Thorbjørn Sørensen efter mere end 16 år med ansvaret for den samlede teknik og miljøforvaltning i kommunen ønskede at tage sit arbejdsliv ind i en ny fase. Fra 1. oktober skal han således fokusere kræfterne på at udvikle kommunens klimaindsats og sikre, at kommunen kommer i mål med ambitionerne i klimaplanen - og det skal han sammen med en klimastab, der består af en række medarbejdere, som også i dag arbejder med indsatser under kommunens klimaplan.

Organisationstilpasningen, der netop er blevet godkendt på aftenens byrådsmøde, betyder et styrket ledelsesfokus på klimaindsatsen, og samtidig giver den en ny direktør i teknik- og miljøforvaltningen mulighed for at koncentrere endnu mere ledelseskraft på byudvikling - i en periode, hvor Middelfart Kommune oplever en meget stor interesse fra borgere og virksomheder i forhold til at flytte til kommunen. Tilpasningen sker inden for det eksisterende budget.

- Byrådet i Middelfart Kommune ønsker at være blandt de mest progressive kommuner i Danmark i arbejdet med den grønne omstilling. Vores klimaplan indeholder en række store og meget konkrete opgaver, som vi skal levere på, hvis vi skal i mål med klimaneutralitet i 2050. Det er spændende opgaver, som vi skal løse sammen med ikke mindst vores erhvervsliv. Og det arbejde kommer Thorbjørn til at stå i spidsen for - i øvrigt i et tæt samarbejde med hele organisationen og særligt teknik- og miljøforvaltningen, fortæller Steen Vinderslev.

Thorbjørn Sørensen selv glæder sig til at træde ind i den nye rolle.

- Vi synes selv, at vi i Middelfart Kommune har været langt fremme. Men der er masser af arbejde at gøre. Vi skal arbejde meget mere med skalering - både hos os selv og andre. Vi skal arbejde endnu mere sammen med vores omgivelser. Både borgere og erhvervsliv, konstaterer Thorbjørn Sørensen.

Han fremhæver fra klimaplanen udrulningen af fjernvarme, flere solceller og arbejdet med energioptimering af bygninger som væsentlige bidrag til at nå den overordnede målsætning.

- I forhold til energioptimering skal vi fortsætte vores arbejde med eksisterende og nye bygninger i hele kommunen. Her er samarbejdet med borgere og erhvervsliv vigtigt. Samtidig skal vi øge vores ambitioner i forbindelse med etablering af nye bydele og kvarterer, så de bliver klimaneutrale og bidrager til biodiversitet. Der er et stort potentiale for energibesparelser på disse områder, siger Thorbjørn Sørensen og understreger:

- Jeg har altid været rigtig glad for at arbejde i Middelfart Kommune. Derfor betyder det faktisk også rigtig meget for mig at fortsætte arbejdet med grøn omstilling, som gennem hele min karriere har lagt mig meget på sinde, netop her.

Ny teknik og miljødirektør skal findes

På samme møde, som byrådet godkendte den aktuelle tilpasning af organisationen, igangsatte de også rekrutteringen af en ny teknik og miljødirektør.

- Middelfart er en vækstkommune, der byder på rigtig mange spændende opgaver på det tekniske område, så stillingen er utvivlsomt attraktiv, siger kommunaldirektør Steen Vinderslev, som forventer, at en ny direktør kan tiltræde 1. december.

Baggrund

Middelfart Kommune har siden kommunesammenlægningen med Thorbjørn Sørensen som direktør modtaget en række priser og udmærkelser. Blandt andet:

  • KLs Klimapris 2022
    En pris indstiftet af KL. Uddelt første gang i 2022. Givet til Middelfart Kommune for aktivt at udvikle lokale energifællesskaber - Sol over Brenderup og Føns Nærvarme.

  • Eden Award 2022
    European Destination of Excellence, Europa Kommissionens anerkendelse af Middelfart Kommunes arbejde med at skabe en bæredygtig destination med et særligt fokus på samarbejdet med virksomheder og andre interessenter.

  • KlimaByen og KlimaHavnen en del af den danske pavillon på Biennalen i Venedig 2016 og Naturbyen v. Effekt på Biennalen i Venedig 2021

  • KlimaByen vandt i 2018 Danvas Klimapris

  • Europas bedste ESCO-projekt European Service Award 2010 af Europa Kommissionen

  • Byplanprisen 2011 for 'Havneomdannelse med fast kurs' - givet til omdannelse af havnefronten.

  • Thorbjørn Sørensen kåret som årets offentlige beslutningstager (2011)

  • Middelfart Kommune udnævnt til Årets Elbil Kommune af foreningen Elbilby. (2020)

  • Klima100, Sustania og Realdania, 2018​​​​​Realdania og Sustania samlede i 2018 100 af de bedste klimaløsninger fra 80 danske kommuner i Klima100-publikationen. Middelfart Kommune var repræsenteret med fem projekter.
    • Nyt rådhus, det første byggeri i Danmark certificeret med DGNB platin + diamant
    • Varmeforsyning fra jorden fra individuelle pumper
    • Smart Energi i hjemmet
    • Fra kommune til klimalaboratorie
    • KlimaHaven: Fra grå beton til grøn oase