Snart bliver det muligt for bløde trafikanter at komme mellem Asperup og Brenderup af en nyanlagt sti, som forventes at være færdig i november 2023. Det besluttede Byrådet ved byrådsmødet mandag eftermiddag.

Der er sat 14,9 millioner af til den godt 4 km lange strækning, som bliver en del af banestien, og som følger det gamle jernbanespor mellem Middelfart og Holse Stationsby. Sammenlagt bliver den færdige banesti omkring 18 km lang.

- Med stien forbinder man bysamfundene nord for motorvejen og i de store sommerhusområder i Båring Vig. Med stiforbindelsen mellem Asperup og Brenderup får vi en god og sikker cykelforbindelse, som gør det markant mere attraktivt at vælge cyklen fremfor bilen - både når man gerne vil nyde naturen, men også når man skal til fritidsaktiviteter mellem de to byer, siger Jacob Bjørnskov Nielsen, formand for Klima, Natur og Genbrug i Middelfart Kommune.

Fokus på bæredygtighed

Når byggeriet af banestien mellem Asperup og Brenderup efter planen begynder i midten af april, bliver det med særlig omtanke for både biodiversitet og klima.

- Det er vigtigt for os, at banestien bliver anlagt med tanke på klimaet, det omgivende miljø og biodiversiteten. Blandt andet bliver stien belagt med koldblandet asfalt. Man tager gammel asfalt, som knuses og blandes med bindemidler. Den koldblandede asfalt har samme styrke som almindeligt varmblandet asfalt, men når asfalten ikke skal varmes op, er energiforbruget meget mindre, forklarer Jacob Bjørnskov Nielsen.

Overfladen på stien bliver belagt med OB - små sten - som giver en mere rug overflade, men som er en mere klimavenlig løsning end sort asfalt. For at begrænse klimaaftrykket yderligere, indbygger man overskudsjorden fra etableringen af banestien i projektet i stedet for at læsse det på lastbiler og køre det væk.

Lokalråd er blevet hørt

Samtidig sørger man for, at så lidt som muligt af den eksisterende natur bliver berørt af arbejdet med at etablere den nye banesti. Der hvor man alligevel er nødt til at rydde jorden bliver der sået engblandinger, som blomstrer til gavn for insekterne og pynter til glæde for besøgende.

- I forbindelse med projekteringen af stien er lokaludvalgene i Båring-Asperup og Brenderup blevet hørt og inddraget i stiforløbet, med fokus på at stien bidrager til at binde lokalsamfundene sammen, og at den bliver attraktiv at bruge. I den forbindelse etableres også et udendørs klasseværelse, som skolerne kan bruge i undervisning, og som besøgende kan holde pause ved, siger Jacob Bjørnskov Nielsen.

Banestien bliver anlagt mellem Rugårdsvej i Brenderup og bassinet i Asperup. Herfra tilsluttes banestien den eksisterende grusvej frem til Lærkestræde, som renoveres samtidig med at banestien etableres.

Der er endnu ikke lavet en tidsramme for, hvornår den samlede strækning mellem Middelfart og Holse Stationsby står færdig.