Nye skridt på Keramikruten

 
 
 
Pressemeddelelse
21. juni 2022
 
 
 
 

Nye skridt på Keramikruten

 
 
 
 
Keramikspor som indsættes i flisebelægningen

Keramikspor som kan følges rundt på Keramikruten af Finke Keramik.
Foto: Tommerup Keramiske Værksted 

 
 
 
 

Nu er der nye oplevelser på den 2,3 kilometer lange rute, som Middelfart Kommune i samarbejde med CLAY Keramikmuseum lancerede for knapt et år siden. Fredag den 24. juni kan byen fejre tre nye tiltag, der atter slår Middelfarts navn fast som keramikkens by.

 
 
 
 

Nu er der endnu mere at opleve på Keramikruten, som forbinder naturen, midtbyen og CLAY via markant kunst. Dels afsløres to nye skulpturgrupper af den danske keramiker Betty Engholm. Dels lanceres en ny audioguide, hvor keramiker Peder Rasmussen levende og engageret formidler skulpturerne. Og sidst men ikke mindst, bliver de første spor lagt til wayfinding'en, som i Middelfart er døbt clayfinding, farvede keramikklinker i blå og grønne nuancer, der på diskret og æstetisk vis leder de gående rundt på ruten.

 

- CLAY og keramikken er nogle af byens største attraktioner. Derfor er jeg begejstret over, at vi kan indvie nye tiltag på Keramikruten netop nu, hvor vi også har søsat sejlturen mellem Fredericia og Middelfart 'En sommerdag ved Bæltet'. Nu venter der lokale og turister endnu flere sommeroplevelser på deres vej gennem midtbyen, siger borgmester Johannes Lundsfryd Jensen. 

 

Stor kunst tiltrækker et stort publikum

At placere skulpturer i det offentlige rum er et led i en ambition om at gøre kunsten tilgængelig for alle. Også uden for rammerne af CLAY Keramikmuseum, der i dag er et førende specialmuseum for keramisk kunst i Europa. 
Keramikruten er tænkt som en dynamisk attraktion, der hen ad vejen udvikler sig med udplacering af nye værker, som forventes at komme til at vække opmærksomhed både her i landet og internationalt.

 
- Vi skal ikke skynde os, men gøre det ordentligt. Hellere tilføje nogle få fantastiske værker, som vækker opsigt, og så lade det hele udvikle sig mere flydende med årene i takt med, at opbakningen vokser, udtaler CLAYs direktør Pia Wirnfeldt. 

 

Mange af de 21 værker, man i dag kan opleve på Keramikruten, er placeret i parken omkring CLAY. Bl.a. den 4,68 meter høje Isak Vasen skabt af Peter Brandes på Tommerup Keramiske Værksted.

 
- I Tommerup findes den faglige ekspertise, som er eftertragtet blandt keramikere og kunstnere i både ind- og udland. Det vil sige, at vi tæt på Middelfart har de bedste forudsætninger for også at invitere internationale kunstnere til at skabe mere stedsspecifikke værker til Keramikruten, fortæller Pia Wirnfeldt.

 

De to nye skulpturgrupper, der nu placeres ud på ruten, er skabt af keramikeren Betty Engholm, som er en central person i nyere dansk keramikhistorie - og i historien om Middelfart som keramikkens by. Hun var nemlig en af de fem ildsjæle i keramikergruppen Clay Today, der i starten af 1990'erne tog initiativ til at etablere et keramikmuseum i byen, der i mellemtiden har vokset sig til Nordens største.   

 

De nye skridt på ruten markeres ved en festlig markering fredag den 24. juni kl. 15 på Nytorv, hvor et af Betty Engholms hovedværker fremover får sin plads. Læs mere om eventet på Middelfart Kommunes Facebook-side. Et andet af hendes værker, Livsnyderne, vil fremover være at finde på havnefronten langs Keramikruten.

 

 

 
IMG_2062.JPG

Betty Engholms 'Livsnyderne' på Havnefronten.

 
 
 
 
 
 

Betty Engholm (f. 1933)
Betty Engholm er uddannet billedhugger og var en del af kunstnergruppen Clay Today. Gruppen ønskede at give keramikken en plads i kunstens historie på lige fod med andre kunstarter. De var bl.a. initiativtagere til etableringen af et museum for studiokeramik i Middelfart. Museet åbnede i 1994 og skiftede i 2015 efter en omfattende udbygning navn til CLAY Keramikmuseum - med en reference til netop ildsjælene bag museet.                                                                                           
To af Betty Engholms værker bliver nu placeret på Keramikruten. 
Audioguide 
Audioformidlingen er gratis og tilgås med en smartphone via en QR-kode på/ved de enkelte skulpturer. Det er keramiker og forfatter Peder Rasmussen, der med sin store viden om keramik og sit sprudlende ordforråd tolker skulpturerne og åbner dem op for lytteren. 
Peder Rasmussen formidling kan også høres på nettet, hvor man kan læse mere om de enkelte værker. Der er desuden tilknyttet video til en række af værkerne, hvor man kan opleve deres tilblivelse på Tommerup Keramiske Værksted. Find det her:  www.keramikruten.dk  eller www.keramikruten.claymuseum.dk
Audioguiden er produceret af CLAY Keramikmuseum og udviklet med støtte fra Augustinus Fonden. 

Clayfinding
Udviklet af arkitekt Michael Finke, indehaver af tegnestuen Land+ landskabsarkitekter i Odense. Byens mange facetter af kunst og kultur forbindes ved hjælp af en række små, æstetiske keramikspor, der nedlægges i den eksisterende belægning. Her er tale om farvede, keramiske klinker og brosten, der lægges ned som en visuel ruteangivelse og et sanseligt overraskelseselement i bybilledet. De keramiske klinker er produceret på Tommerup Keramiske Værksted. 

 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

 

Johannes Lundsfryd Jensen, borgmester, Middelfart Kommune, tlf. 25284142

Pia Wirnfeldt, direktør, CLAY Keramikmuseum, tlf. 64414798

 
 
 
 
    
 
 
 
 

I Middelfart Kommune forbinder vi tingene. Vi forbinder historie og fremtid i udviklingen af Danmarks vækstcentrum. Vi forbinder væksten med en bæredygtig omstilling. Vi forbinder mennesker, der er forskellige, i stærke fællesskaber. Og vi forbinder helt bogstaveligt Danmark, øst og vest. Broerne til alting begynder her.