1. Velkomst og godkendelse af dagsorden v. Jacob Nielsen
Dagsorden godkendt.
2. Oplæg om Familiepladsen i Staurby Skov
- Staurby Skov er en kommunal skov til natur, friluftsliv og folket. Skoven blev op-købt i 2016. I 2017 afsatte byrådet omkring 7 mio. kr. til udførelsen af masterplanen. Der er udarbejdet en masterplan for skovens fremtid, noget af den er allerede gennemført andet er på vej. Skoven blev opkøbt for at aflaste Hindsgavl dyrehave og for at kunne tilbyde flere forskellige tilbud i naturen til borgerne.
- Fremtidige tiltag i skoven: etablering af familiepladsen, anlæg af sti fra Strib til skovens stisystem, etablering af discgolfbane, anlæg af en kultur/naturrute og udvidelse af græsningsarealer i skoven.
- Familiepladsen skal bestå af bålhytter, madpakkehus, tribune, aktivitetssti med redskaber, et ”bygge hule område”, en barfodssansesti, etablering af hasselgærde, svævebane, udkigstårn, labyrint mm.
- Den nye adgang fra Strib til nordlige del af skovens stisystem er under udførsel. Det har ikke være muligt med frivillige aftaler, så der arbejdes nu med et forslag om ekspropriation.
- Discgolfbane skal etableres rundt om Strib Idrætsefterskole.
- Biodiversitetstiltag i skoven: der er lavet en sommerfugleundersøgelse ved sommerfugleengen, her er der fundet helt almindelige arter – både dag- og natsommerfugle. Der er i rapporten forslag til forskellige forbedrende tiltag.
- Udvidelse af afgræsningsarealerne skal gerne give mulighed for vintergræsning.
- Forslag om etablering af stævningsskov, som før har været en drift i Staurby Skov, bliver i første omgang etableret ved familiepladsen.
- Formidling: Der skal være fokus på endnu mere natur og kulturformidling i skoven, der er i dag en grå kulturrute, men der er ikke meget formidling i tilknytning til denne.
Forslag til tiltag i Staurby Skov:
- Ole Aaggeboe (Danmarks Sportsfiskerforbund): Hvad sker der med bygningen ved vandværket i Staurby Skov, Danmarks Sportsfiskerforbund mangler et klubhus i Middelfart. Svar: der er flere bygninger, de er alle i brug til vandværk, beboelse mm.
- Lars Christiansen (Dansk Botanisk Forening): Man bør udvide græsningen i Staurby Skov til den private del mod øst, (nord for fodboldgolfen). Forslag om etablering af sommerfugleeng i den del af skoven, hvor der er ryddet store arealer med nåletræer. Arealerne ligger i dag til fri succession. Middelfart Kommune må meget gerne have fokus på formidling af stævning og opretholde denne drift, både i Staurby Skov og på nogle af de andre arealer med stævningsskov.
- Henrik Drud (Familielandbruget): Kommer med en opfordring til at bruge Jysk kvæg/ Gammel Rød Dansk malkerace eller andre gamle husdyrracer til afgræsning af sårbare naturområder. Henrik har stor succes med afgræsning i rigkær og urørte områder.
- Kenneth Elkrog (Danmarks Jægerforbund): Har man overvejet om der stadig er plads til vildtet i skoven med alle de aktiviteter? Svar: Den nordlige og mere urørte del af skoven er delvis friholdt for aktiviteter og giver en mere rolig del af skoven for vildtet, men skovens primære formål er en folkeskov.
- Ib Bager (Dansk Ornitologisk Forening): Er der stadig jagt i skoven? Protest imod at der drives jagt i kommunens skove.
- Erik Bukh (Friluftsrådet): Der har været dialog med jægerne da skoven blev op-købt, dengang var der optælling af vildtet, der var ikke meget.
- Lars Rytter (Danmarks Naturfredningsforening): Det er meget vigtigt med formidlingen af naturen og biodiversiteten i skoven.
- Linda Frølund (Middelfart Vilde Kommune): Ift. Om rådyrene forstyrres, så er der lavet undersøgelser af rådyrs hjerterytme ift. Folks færden i skoven. Folk på stierne = lav hjerterytme hos rådyrene og når folk bevægede sig uden for stierne = høj hjerterytme hos rådyrene. Fokus på at folk bliver på stierne i skovene.
- Mads Brodersen (Naturvejlederforeningen i Danmark): Fint at alle brugergrupper kan benytte skoven, underbygger at Staurby Skov er en folkeskov.
- Linda: Forslag om etablering af frøbiks i skoven, hvor der kan købes/byttes vilde frø, plantning af en miyawakiskov i et område af skoven, opstilling af et ”fuglekasseskur” hvor man med mobilepay kan købe fuglekasser til opsætning i skoven eller hjemme.
3. Kort nyt fra medlemmerne
- Linda: Middelfart Vilde Kommune arbejder med en kyst til kyst korridor, opstart af et kogræsserlaug i Ejby mose, opsætning af fuglekasser flere steder i kommunen. Der er etableret inspirationshaver på Hindsgavl ved Naturcenteret – her mangler der frivillige. MVK har holdt flere oplæg for grundejerforeninger, større grupper mm. Der er arrangeret vildskabsvenlige madarrangementer. Plantning af miyawa-kiskov i hundeskoven i Nørre Aaby. Arbejder for en vildere natur rundt om regn-vandsbassinet i Skrillinge ved Ellebækvej. Har stort fokus på fællesarealer ved bo-ligforeninger mm. Her kommer et inspirationsmøde til foråret (d. 1. marts 2023 kl. 16.20-18.00). Tiltag om erhvervsområder og biodiversitet. MVK vil gerne inddrages i trafikhavnsprojektet.
- Henrik: Peter Dreyer træder ud af Grønt Råd permanent og Henrik overtager hans plads.
- Ole: Der er elektrofisket for Havørred Fyn til indsamling af æg. Forespørgsel: Kan kommunen tillade udsætning af fisk/ørreder i kommunens regnvandsbassiner?
- Mads West (Centrovice): Der arbejdes hårdt på at finde de 4% brak, som EU kræver fra næste år. Ordningen er ikke tilpasset til natur, ville gerne have haft mulighed for at skabe natur på disse arealer, dette er ikke muligt ift. Reglerne, da jorden skal ligge brak (ikke permanent). Centrovice samarbejder om klimaprojek-ter og har et stort fokus på landbrug og klima.
- Lars Christiansen: Der skulle gerne være mere afgræsning og drift på naturtyperne. I Middelfart Kommune er en række arter nu forsvundet: på Ørnehøjskrænten ved Føns er svalerod forsvundet, på skrænterne langs Gamborg Fjord er læge-stenfrø forsvundet, her mangler græsning. Lundfredløs er forsvundet fra Hindsgavl det samme gælder skovstjerne som følge af tilgroningen.
- Kenneth: Der er udsat judasdyr (mårhund) på Fyn, da der nu i år er skudt mår-hunde på Fyn. Hvis et judasdyr findes død/påkørt skal Danmarks Jægerforbund kontaktes.
- Erik: Intet nyt.
- Ib: DOF har et projekt kørende med Naturpark Lillebælt om registrering af fugle i Gamborg Fjord. Der er også indsats i gang i Føns Vang sø for fuglene med fritlægning af arealer for tagrør til afgræsning med kvæg. Der arbejdes med formidling i Føns Vig – gerne en undervandssti ud til platform.
- Lars Rytter: Kommunalt ejet storkerede i Ejby Mose bliver renoveret. DN har vedtaget en ny naturpolitik med et stort fokus på havet.
- Mads Brodersen: Der er mange projekter i søen, mikroscience, kriblekrable indsatser mm. Skoven i skolen ved Malene Bendix forsøger at starte portalen op igen. Naturvejlederforeningen er blevet professionaliseret med flere fastansatte. Skov-skolen har nu også en naturvejlederuddannelse. Spændende hvad der sker omkring den nye Naturnationalpark Lillebælt.
4. Nyt fra Kommunen
Thorbjørn Sørensen er blevet Klimadirektør i Middelfart Kommune og er derfor stoppet som teknisk direktør. Der er ansat en ny teknisk direktør, Christina Føns, som overtager Thorbjørns plads i Grønt Råd.
Invitation til nytårskur delt ud, findes også på kommunens hjemmeside i løbet af december.
5. Oplæg og diskussion om kommunens grundvandsbeskyttelse og fund af sprøjtemidler i kommunens boringer.
Indtil 2017 fandt vi ikke mange pesticider i vores prøver. Nu testes for mange flere og her finder vi også flere pesticider – også over grænseværdien for drikkevand. I over halvdelen af indvindingerne findes pesticider – generelt findes DMS (træbeskyttelsesmiddel) og DPC (ukrudtsmiddel) – begge stoffer er forbudte i dag (fra 2007). Vandværkerne blander sig ud af problemerne (fortynder med rent vand til under grænseværdier).
Grundvandsbeskyttelse deles op i generel beskyttelse og målrettet beskyttelse:
- Generelle beskyttelse:
- De nationale vandplaner
- Pesticidhandlingsplaner
- Den nationale godkendelsesordning for pesticider, som siger, at alle pesticider, der anvendes i Danmark, skal være godkendt af Miljøstyrelsen
- Harmonikrav for udspredning af husdyrgødning mv.
- Tilladelses- og godkendelsesordninger for en række aktiviteter såsom udspredning af slam
- Tilladelses- og godkendelsesordninger for placering og drift af anlæg som for eksempel spildevandsanlæg, listevirksomheder, husdyrbrug mv.
- Den offentlige indsats mod jordforurening
- Målrettet beskyttelse:
- Den målrettede grundvandsbeskyttelse skal supplere den generelle regulering, og reglerne findes i miljøbeskyttelsesloven og vandforsyningsloven
- Indsatsplan for grundvandsbeskyttelse (MBL § 26a og VFL § 13d)
- MBL § 24
Hvem gør hvad:
Staten – overvågningsprogrammer NOVANA. Kortlægning af grundvandet – DK er verdensmestre i dette. Godkendelse af pesticider, udarbejder vandområdeplaner, ved byudvikling tages grundvandsinteresser med.
Regionen tager sig af punktforureninger og nogle oprensninger.
Kommunen: kommuneplan, sektorplaner mm. for grundvand. Indsatsplan udarbejdes for grundvandsbeskyttelse, BNBO (boringsnære beskyttelsesområde) – ingen sprøjtemidler i BNBO.
- Vi skal revidere en ny indsatsplan – politisk beslutning. Heri skal der være målrettede indsatser – oplysningskampagner, overvågninger, særlige fokusområder eksempelvis indretning eller drift af boringer. Sløjfning af ubenyttede brønde – da disse er et åbent hul ned til grundvandet. Pesticid drift på kommunens egne arealer: bruges ikke, heller ikke på de forpagtede arealer. Mulighed for rådighedsindskrænkninger mod erstatning – hvis grundvandet skal beskyttes særligt i et område.
- Ift. Indsatser, så arbejdes der efter nødvendighed, proportionalitet og forsigtighed. Klagenævnsafgørelser følges.
- BNBO i Middelfart 33 stk. – ca. 47 ha. Frivillige aftaler mellem vandværker og lodsejere, desværre er der ikke landet nogle aftaler her i kommunen endnu. Fri-sten for 1. fase er 31. december 2022. Store problemer med frivillighedens vej. Der kan være vanskelige ejerforhold i vandværkerne, da formand eksempelvis og-så kan være den største lodsejer. Dette er et generelt problem på landsplan.
- Miljøstyrelsen er i gang med en evaluering. Kommunen afventer statens evaluering, men byrådet er sindet at meddele påbud på arealer, hvis der ikke kan opnås frivillige aftaler.
- Grønt råd kan evt. inddrages i koordinationsforum ifm. revideringen af planen.
Forslag til mødedatoer i 2023:
Onsdag d. 15. marts kl. 16-18
Torsdag d. 24. august kl. 16-18 Sommertur
Onsdag d. 22. november kl. 16-18
- Mødedatoer er godkendt.
Afbud:
- Allan Buch
- Anna Poulsen Broen
- Torben Morth – træder ud af Grønt Råd
- Thorbjørn Sørensen – træder ud af Grønt Råd og afløses af den nye tekniske di-rektør Christina Føns
- Kim Bech
- Jacob Harrekilde
- Regitze Tilma
- Ivan Steffensen