Formål
I Byrådets Vision 2030, Vi bygger broerne, er der fokus på, at Middelfart Kommune også i fremtiden skal være et af Danmarks mest attraktive steder at bo, arbejde og opleve. Der er i den forbindelse ønske om at forbinde tingene, f.eks. vækst og bæredygtighed. En af visionens fire bropiller er ”Sammen om uddannelse og arbejdspladser – en attraktiv og bæredygtig vækstkommune”. Herunder anføres indsatsen ”Ny grøn standard for erhvervsområder”, hvor der lægges vægt på, at vi som samfund har behov for grøn omstilling, hvilket stiller krav til virksomhedernes bygninger, arealer og produktion. Det angives, at Middelfart Kommune sammen med erhvervslivet vil udvikle et banebrydende grønt erhvervsområde, der skal inspirere og sætte nye standarder for krav til klima, natur og bæredygtighed i arealanvendelsen.
Indsatsen relaterer sig bl.a. til følgende politiske mål for indeværende periode:
Økonomiudvalget:
- Der skal arbejdes målrettet med at understøtte grøn omstilling hos det lokale erhvervsliv.
- Iværksætteri og innovation skal styrkes generelt.
Teknisk Udvalg:
- Fremme grøn by- og erhvervsudvikling ved at lade biodiversitet, natur, grønne rekreative rammer, et godt byliv og klimahensyn indgå i planlægningen.
- Fremme planlægningen for fjernvarme og vedvarende energi. Stille krav til kvalitet i byggeriet og arbejde med en ny grøn standard for erhvervsområder.
- Udvikle kommunens praksis for inddragelse af bæredygtighed i nye byggerier.
- Fremme af bæredygtig mobilitet som kollektiv trafik, samkørsel og delebiler samt arbejde for en god el-ladeinfrastruktur.
- I vores processer skal vi vægte samarbejde, dialog, forventningsafstemning samt innovation, laboratorietankegange/prøvehandlinger og brug af ny teknologi.
- Afprøvning af nye tiltag skal følges op af en løbende evaluering af arbejdsmetode og resultater.
Klima, Natur og Genbrugsudvalget:
- Vi skal øge indsatsen for grøn omstilling med ophæng i DK2020-planen, med særligt fokus på energibesparelser, udrulning af grøn varme, forøgelse af produktion af vedvarende energi og tiltag i forhold til transport og landbrug, således at målet om CO2 neutralitet i 2050 kan nås.
- Vi skal sammen med virksomheder og borgere bidrage til at mindske udledningen af drivhusgasser markant og skabe sammenhæng til læring, jobs og grøn vækst i byer og lokalområder.
- Vi skal skabe nytænkende projekter indenfor ”Cirkulær Økonomi” og dermed udbrede og øge den cirkulære tankegang.
- Vi skal øge biodiversiteten igennem ambitiøse biodiversitetsindsatser.
- Biodiversiteten skal i fokus i byer, på landet, i naturområder til lands, til vands og i Lillebælt.
Social- og Sundhedsudvalget:
- Forebyggelse som nøglen til at sikre flest mulige mennesker gode og sunde leveår. Derfor fokus på tidlige og forebyggende indsatser indenfor en bred palet af områder.
Der skal i indsatsen være fokus på, hvordan vi kan skabe nye erhvervsområder, som under-støtter den grønne omstilling, som fremmer grøn by- og erhvervsudvikling via biodiversitet, natur, grønne rekreative rammer, klimahensyn, energibesparelser, grøn varme, vedvarende energi og cirkulær tankegang. Som fremmer læring og beskæftigelse. Og som fremmer kvalitet i byggeriet, sundhed, det gode byliv og derigennem områdernes, og kommunens, attraktivitet.
Fokuspunkter for indsatsen
For at sikre optimal mulighed for at arbejde med indsatsen, arbejdes der ikke blot med ét er-hvervsområde, men med tre eksempelprojekter:
1: Et projekt, hvor en større aktør ønsker at etablere sig i kommunen.
Projektet skal vise, hvor langt vi kan rykke en aktør ift. bæredygtighed i bred forstand.
Fokuspunkter:
- Ren energi, også til omgivelserne
- Sammenhæng med lokalområdet, bidrage til fællesskabet og det lokale miljø
- Fællesskab/symbiose med andre virksomheder i området, herunder f.eks. deling af faciliteter, affald, arbejdskraft og fælles bespisning af medarbejdere
- Understøtte/ bidrage til unges uddannelse
- Understøtte/bidrage til bæredygtig transport til/fra job (stationen)
- Understøtte/bidrage til bevægelse i hverdagen
- Høj kvalitet i design/ arkitektur/ det visuelle
- Klimaneutralt byggeri, også i opførelsen
2: Et projekt, hvor der tages udgangspunkt i bar mark – hvor kommunen sidder med serveretten ift. planlægningen af området.
Fokuspunkter:
- Tiltrækning af virksomheder, som er særligt attraktive for Middelfart Kommune mht.
- Antal og type af arbejdspladser
- Grøn profil
- Det visuelle, præsentation af Middelfart som erhvervsby
- Optimal planlægning/ udnyttelse af området – hvad ligger bedst hvor?
3: Et projekt med byomdannelse, hvor eksisterende bebyggelse skal omdannes til erhverv og boliger.
Fokuspunkter:
- Partnerskaber
- Identitet, bygge videre på eksisterende miljø
- Bevaring af bygninger
- Genbrug af materialer
- Bæredygtig håndtering af regnvand
- Etablering af grøn struktur og fremme af biodiversitet
Fokuspunkter for den samlede indsats:
Fokuspunkterne for den samlede indsats vil, jf. visionen og de politiske mål, være
- Grøn byudvikling og bæredygtighed i bred forstand
- Samarbejde med erhvervslivet og andre aktører
- Arbejdspladser og uddannelse
- Klima, grøn omstilling og vedvarende energi
- Grønne rekreative rammer, træer, natur og biodiversitet
- Cirkulær økonomi
- Bæredygtig mobilitet
- Visuelt udtryk og kommunikation af bæredygtighed i projekterne
- Inddragelse af forskning/ universiteter
- Afdække muligheden for EU-midler og internationale samarbejdspartnere
- Fra intention til virkelighed: Fokus på virkemidler til sikring og understøttelse af, at de grønne intentioner føres ud i virkeligheden, når virksomheder etablerer sig i områderne.
- Inddragelse af EU’s taksonomi (fælles regler for bæredygtighed), ESG og evt. andre relevante værktøjer til vurdering af bæredygtighed
Erhvervslivet skal deltage i udviklingen, samarbejde er et nøgleord. Der skal være fokus på god planlægning, herunder ”rette virksomhed på rette sted” – er der f.eks. nogle af de virksomheder, som i dag ligger tæt ved boliger, som ville ligge bedre i et andet erhvervsområde i kommunen? Derudover skal der være fokus på, at virksomhederne bidrager til den brede grønne dagsorden i Middelfart Kommune. Det kan dreje sig om mange forskellige typer virksomheder.
Konkret forventes det, at der udarbejdes helhedsplaner/ udviklingsplaner for hvert af eksempelprojekterne, som der samles op på i forbindelse med denne indsats, og som efterfølgende danner grundlag for lokalplanlægning og andre konkrete tiltag i områderne.
Sideløbende med indsatsen arbejdes med mulighederne for international inspiration og vidensudvikling via et EU-projekt om bæredygtighed (i bred forstand) i erhvervsområder, med særligt fokus på transportsektoren.
Involvering og engagement
Der vil være interessenter, der skal involveres i den samlede indsats, og derudover vil der være særlige interessenter, som vil være relevante at inddrage i de tre eksempelprojekter.
Interessenter
Interessenterne som vil være relevante at inddrage i forhold til den samlede indsats vil være:
- Brobygning
- Erhvervsforeningen/ Erhvervsråd
- En gruppe af mulige investorer
- Statslige myndigheder (i forhold til de konkrete områder og problematikker)
- Grønt råd, herunder DN
- Ældre-, handicap- og ungdomsråd
- Interne interessenter, herunder skoleafdeling og jobcenter
Der skal tilrettelægges en proces for involveringen, som skal koordineres i forhold til de tre eksempelprojekter. Processen vil omfatte møder, udvalg, workshops, sociale medier mm.
Eksempelprojekt 1, stor aktør:
- Aktøren som ønsker at udvikle området
- Ejere i området
- Naboer
- Lokaludvalg
- Konkrete samarbejdspartnere
Eksempelprojekt 2, bar mark:
Eksempelprojekt 3, byomdannelse
- Ejere, lejere og brugere af området
- Naboer
- Boligforeninger
- Middelfart Vilde Kommune og -Grønne Nabofællesskaber
- Naturpark Lillebælt
- Lokaludvalg
- Visit/ hotellerne
Politisk involvering
Den samlede indsats ligger under Byrådet, mens de tre eksempelprojekter ligger under Økonomiudvalget. Økonomiudvalget behandler opstart og vedtagelse af helhedsplanerne for projekterne og bliver således konkret involveret i processen. Fagudvalg, herunder Teknisk Udvalg og Klima-, Natur- og Genbrugsudvalget, kan også inddrages.
I forbindelse med byomdannelsesprojektet (eksempelprojekt 3), og evt. også i forbindelse med de andre eksempelprojekter, nedsættes et forum med deltagelse af Borgmester, Formand for Teknisk Udvalg og Næstformand for Klima-, Natur- og Genbrugsudvalget, grundejere i området, kerneinteressenter og fagpersoner. Dette forum inddrages i workshops undervejs i processen og skal sikre, at udviklingen sker i tæt dialog og samarbejde med de relevante parter og med politikere tæt på. Det kan også være med til at igangsætte midlertidige aktiviteter i området.
Procesplan
I 2023 og første halvdel af 2024 udarbejdes helhedsplaner/udviklingsplaner for de tre eksem-pelprojekter. Helhedsplanerne skal have fokus på kvalitet og bæredygtighed i bred forstand, herunder social og økonomisk bæredygtighed, fremme af uddannelse, fællesskaber mm., og dermed ikke kun beskæftige sig med det fremtidige fysiske miljø i områderne. På baggrund af helhedsplanerne fortsættes med konkret planlægning og efterfølgende realisering/ bebyggelse af de tre områder/ projekter, samt andre tiltag, som måtte udspringe af processen med helhedsplanerne. Dette tager formentlig en årrække. Indsatsen afsluttes, når der er vedtaget helhedsplaner for alle tre områder.
Overordnet indsats
- Formulering og godkendelse af ramme: Januar-marts 2023
- Dialog og udarbejdelse af helhedsplaner: Marts 2023 - maj 2024
- Grøn standard for erhvervsområder, opsamling og afslutning af indsats: Juni-september 2024, ØKU september 2024
Eksempelprojekt 1, større spiller:
- Dialog med aktør og udarbejdelse af helhedsplan: Januar 2023 - januar 2024, ØKU januar 2024
- Lokalplan og kommuneplantillæg: August 2023 - august 2024, ØKU august 2024 og september 2024
Eksempelprojekt 2, bar mark:
- Dialog med ejere og staten: Januar-maj 2023
- Helhedsplan: Maj 2023 - april 2024, ØKU maj 2023 og april 2024
- Kommuneplantillæg og lokalplaner: Marts-oktober 2024, ØKU marts 2024
Eksempelprojekt 3, byomdannelse:
- Analyse: Januar-marts 2023
- Udviklingsplan udarbejdes: Marts-december 2023, ØKU marts og december 2023
- Kommuneplantillæg og lokalplaner: Januar-oktober 2024, ØKU januar 2024
- Køb/salg, dialog: Februar 2023 - oktober 2024
- Midlertidige aktiviteter i områderne: April 2023 - oktober 2024
Produkt og resultat
Indsatsens produkt er helhedsplaner for de tre eksempelprojekter, hvor de nævnte fokuspunk-ter er indarbejdet, på baggrund af dialog med interessenterne, samt en opsamling på disse, så udbredelsen af de gode principper til andre erhvervsområder sikres. Processerne for de tre helhedsplaner inspirerer hinanden og løfter kvaliteten i de enkelte projekter. På baggrund af processerne forventes det, at der udarbejdes et kort kvalitetsprogram, ”Grøn standard for erhvervsområder”, med tilhørende eksempler, som kan fungere som rettesnor for fremtidig udvikling af erhvervsområder i Middelfart Kommune.
Derefter fortsætter dialogen i og om de tre projekter, og helhedsplanerne realiseres via konkret fysisk planlægning og øvrige tiltag – jf. den nye grønne standard for erhvervsområder.