Rammer for lokaludvalg 2022 - 2025
Middelfart Byråd arbejder løbende med at udvikle nærdemokratiet i Middelfart Kommune, og Byrådet ønsker en åben dialog med borgerne om spørgsmål, som har lokal betydning. Dialogen sker med borgere, brugerbestyrelser, medarbejdere, lokaludvalg mv.
Lokaludvalg er lokalsamfundets folkevalgte gruppe, som har til opgave at skabe bedre sammenhængskraft i lokalsamfundet ved f. eks. at udforme lokale udviklingsplaner og inspirere borgere til at deltage aktivt med henblik på udvikling af et velfungerende lokalsamfund.
Lokaludvalgets opgave er også at støtte Byrådet i arbejdet med den overordnede planlægning samt at vejlede og støtte såvel Byråd som den kommunale administration i en effektiv opgaveløsning til gavn for det enkelte lokalområde samt Middelfart Kommunes borgere som helhed.
Lokaludvalgene er et vigtigt element i Middelfart Kommunes arbejde med nærdemokratiet, og både lokaludvalg og kommunen har ansvar for at sikre koordinering og kontinuitet i samarbejdet. Lokaludvalgene bør som samarbejdsorgan og formidler varetage lokalområdets interesser over for Byrådet og forvaltningen under nødvendig hensyntagen til Middelfart Kommunes overordnede interesser.
Nedsættelse af lokaludvalg og geografisk afgrænsning
Lokaludvalgene er nedsat i h. t. styrelseslovens § 65d. Et lokaludvalg dækker et bestemt geografisk område, og forslag til den geografiske afgrænsning kommer fra lokalområdet. Der kan ikke nedsættes flere lokaludvalg i et lokalområde.
Lokalområdet kan kun ændres i forbindelse med et årsmøde og kun med Middelfart Byråds godkendelse.
Valg af lokaludvalg
Lokaludvalgsmedlemmerne godkendes af Middelfart Byråd efter indstilling fra lokaludvalgets årsmøde.
Indstilling af medlemmer sker på et årsmøde, og mødet indkaldes med mindst 14 dages varsel. Årsmødet må ikke virke forstyrrende på gennemførelse af øvrige kommunale valg.
Årsmødet kan annonceres sammen med Middelfart Kommunes ugentlige informationsannonce og skal som minimum annonceres på Middelfart Kommunes hjemmeside.
Stemmeret og valgbarhed til et lokaludvalg har enhver, som på opstillingsdagen er fyldt 16 år, om som bor i det pågældende lokalområde.
Enhver med stemmeret kan afgive 1 stemme, og der kan ikke stemmes med fuldmagt. Hvis en af de fremmødte begærer det, skal afgivning af stemme være hemmelig og skriftlig.
Funktionsperioden er mindst 1 år og max. 4 år og fremgår af de enkelte lokaludvalgs vedtægter.
Et lokaludvalg består som udgangspunkt af mindst 5 personer. Er der på kandidatlisten færre kandidater end 3, kan der ikke oprettes noget lokaludvalg for området. Er der mere end 3 kandidater, men ikke flere end vedtægterne bestemmer, kan kandidaterne betragtes som indstillet uden afstemning.
Lokaludvalget træffer beslutning om konstituering snarest efter årsmødet. Der udpeges en formand og evt. næstformand, sekretær, webmaster, kasserer mv. Der kan også oprettes underudvalg. Det er normalt formanden, som vil være kontaktpersonen og tegne lokaludvalget over for offentlige instanser.
Lokaludvalget fastsætter en forretningsorden og tager initiativ til at udarbejde/ændre sine vedtægter. Lokaludvalgenes vedtægter baseres på foreliggende rammer. Lokaludvalgenes vedtægter godkendes af Middelfart Kommunes Økonomiudvalg.
Med henblik på godkendelse underrettes Middelfart Kommune snarest om navne, adresser og kontaktoplysninger på de valgte medlemmer samt om konstitueringen. Så snart Middelfart Kommune har modtaget meddelelse om lokaludvalgets sammensætning og konstituering, anses lokaludvalget som godkendt af Middelfart Kommune.
Det er Middelfart Byråd der afgør, om et lokaludvalg nedlægges, evt. efter indstilling fra lokaludvalget.
Lokaludvalgenes initiativret
Lokaludvalget har til enhver tid ret til at sende forslag til Middelfart Kommune om spørgsmål og tiltag af lokal betydning. Personsager er dog undtaget.
Ligeledes kan lokaludvalget kontakte Middelfart Kommune om emner, som efter lokaludvalget opfattelse har særlig betydning for lokalområdets udvikling og trivsel. Henvendelse sker til lokaludvalgskoordinatoren i Staben eller direkte til forvaltningen. Emnebeskrivelsen skal være kortfattet og samtidig indeholde forslag til det videre arbejde med den enkelte problemstilling. Middelfart Kommune formidler relevante fagpersoner i de enkelte forvaltninger, der afklarer den videre proces og orienterer lokaludvalget herom.
Lokaludvalgets høringsret
Lokaludvalget varetager sine formål gennem behandling og drøftelse af generelle og principielle spørgsmål af betydning for lokalområdet, og Middelfart Kommune foretager derfor høring af lokaludvalget, inden der træffes beslutning i relevante sager vedrørende
- Middelfart Kommunes årlige budget
- Kommuneplanen
- Lokalplaner og
- Øvrig arealanvendelse
I øvrigt har lokaludvalgene ret til at afgive høringssvar til enhver sag, som ligger på Middelfart Kommunes høringsportal.
Lokaludvalget høringsret medfører ikke partsstatus i forvaltningslovens forstand.
Økonomiske forhold
Lokaludvalget oppebærer selv udgifter og indtægter i f. m. sine aktiviteter, herunder også udgifter til årsmøder, hjemmeside og forsikringer.
Byrådet tildeler hvert år lokaludvalget et beløb til udvalgets drift.
Ved evt. opløsning af lokaludvalget beslutter Byrådet, hvorledes eventuelle aktiver anvendes.
Andre tiltag samt borgerinddragelse
Middelfart Kommune inddrager aktivt og på et tidligt tidspunkt lokaludvalget i planlægning og udformning af kommunale borgermøder i lokalområdet.
Kommunens samarbejde med lokaludvalget medfører ingen begrænsning i borgernes muligheder for at henvende sig direkte til Byrådet, udvalgene eller forvaltningen eller til at få indsigt, blive hørt eller i øvrigt inddraget efter lovgivningen.
Middelfart Kommune tilstræber dog at opfordre borgerne og virksomheder til også at orientere lokaludvalget om henvendelser af lokal karakter.
Dialog og kommunikation
Lokaludvalget offentliggør sin årsberetning for lokalområdets beboere på årsmødet og indsender den tillige til Middelfart Kommune.
Byrådet inviterer lokaludvalgene min. én gang årligt til et dialogmøde. Dialogmødet omhandler både lokalsamfundenes planer og indsatser samt Middelfart Kommunes planer og konkrete ønsker om samarbejde med lokaludvalgene.
Lokaludvalgskoordinatoren i Staben er lokaludvalgenes kontaktled i forhold til Middelfart Kommune og skal medvirke til at koordinere henvendelser og skabe struktur for dialogen mellem lokaludvalgene og Middelfart Kommune.
Lokaludvalget kan lade annoncering af sine enkeltstående arrangementer indrykke sammen med Middelfart Kommunes ugentlige informationsannoncer.
Middelfart Kommune og lokaludvalgene sikrer i fællesskab en velfungerende løsning for lokaludvalgenes hjemmesider.
Middelfart Kommune lægger som minimum følgende informationer om hvert lokaludvalg på Middelfart Kommunes hjemmeside:
- Lokaludvalgsmedlemmernes konstituering, navn og evt. kontaktoplysninger
- Telefonnummer og e-mailadresse for lokaludvalgets kontaktperson
- Aktuelle vedtægter
- Link til lokaludvalgets egen hjemmeside.
Ændringer
Eventuelle ændringer i nærværende rammer skal godkendes af Byrådet.
Lokaludvalgsordningens rammer vurderes i sidste halvår af hver byrådsperiode.
Godkendt af Middelfart Byråd den 1.11.2021.