Byrådet ønsker at styrke det politiske lederskab så medlemmerne af Byrådet har en tydelig og aktiv rolle i forhold til udviklingen af Lokalsamfundet Middelfart Kommune. Det betyder, at byrådet skal spille en væsentlig rolle i drøftelserne omkring udvikling af nærdemokratiet, hvor der bliver en stadig tættere dialog med borgere, råd, foreninger, virksomheder m.v. omkring Byrådets indsatser, udviklingen af lokalsamfundet, offentlige services, offentlige investeringer, erhvervsudvikling m.v.
Byrådsmedlemmerne deltager naturligt i processerne – uden, at alle dog behøver at deltage i alt. Til gengæld bliver der udviklet en systematik i forhold til afviklingen af processerne sammen med borgere, foreninger, råd, virksomheder m.v., således at der er et fælles grundlag omkring arbejdsform, tidsforløb, produkter etc. - dog stadig med plads til en vis tilpasning i forhold de konkrete projekter.
De kommunale medarbejdere spiller med den viden og de ressourcer, de har, også fremover en central rolle i dialogen med borgere, foreninger, råd, virksomheder, lokalområder etc. om indsatser, strategier, projekter m.v.
Byrådet er det forum, hvor større projekter, udviklingstiltag, samarbejder med lokalsamfund m.v. bliver aftalt, påbegyndt og fulgt til dørs. Byrådet sikrer, at der er tværgående koordination, og at opgaver med tværgående indhold bliver løst helhedsorienteret.
Byrådet foretager også et velfærdstjek med henblik på at sikre udbredelse af tankerne bag Fremtidens Velfærd til hele spektret af kommunale velfærdsopgaver. Fremtidens Velfærd er en strategi, der handler om, at vi i samarbejde med borgerne finder løsninger for, at den enkelte kan leve sit liv og have lige adgang til fællesskabet.
Endelig har udvalgene en afgørende rolle at spille i det politiske lederskab. De har hovedansvaret for udvikling af deres områder – naturligvis i respekt for Byrådets strategiske og koordinerende rolle. Medlemmerne af udvalgene kan enkeltvis eller i mindre teams tildeles ansvar for at være en del af bestemte projekter, indsatser m.v. Udvalgene vil i endnu større grad end i dag sætte fokus på udviklingsbehov og potentialer i forhold til udvikling af deres arbejdsfelt i samarbejde med borgere, medarbejdere og interessenter.
Samspillet med borgere, lokalsamfund, foreninger, virksomheder mv. sker hovedsageligt med afsæt i Byrådet og udvalgene i det konkrete arbejde, men kan enkelte gange også være organiseret i egentlige ad hoc udvalg med borgerinddragelse. Helt konkret betyder det, at politikerne vil bruge mere tid på at drøfte forskellige politiske temaer. Det vil ske både i temadrøftelser i byrådet og i de enkelte udvalg. Det er væsentligt for disse temadrøftelser, at administrationen fremover forbereder bilag til punkterne. Afhængig af punktets karakter kan bilag f.eks. være baggrundsfakta, som derved klares hurtigere på selve mødet, artikler til inspiration eller mere klassiske sagsbilag. Dertil kommer, at der oprettes dagsorden til temamøderne i dagsordenssystemet, hvor det gøres tydeligt for alle, om punktet er orientering eller drøftelse (politikudvikling).
Udvalgene aftaler, hvilke emner de vil tage op i temadrøftelserne. Udvalgene er sammen med deres sekretær forpligtiget til at vurdere, om emnet har en bredde eller tyngde, der gør, at Byrådet skal inddrages for at sætte rammer og retning for udvalgets arbejde med emnet.
Udgangspunktet for udvalgenes temadrøftelser er, at ambitionerne kan blive gennemført inden for udvalgets økonomiske ramme - medmindre andet er aftalt med Byrådet.
Når de politiske mål er vedtaget på byrådet, udpeger udvalget to/tre emner, som de ønsker udvalgstemadrøftelser af i 2018. Udvalget og embedsværket finder sammen frem til, hvilket materiale, der er brug for at udarbejde, forud for drøftelsen.
For at understøtte muligheden for at drøfte løse idéer og emner på udvalgsniveau, rundes hvert møde af med muligheden for at bringe idéer og emner op til det kommende møde. Ved at bringe emnerne på bordet, inden de drøftes, får administrationen mulighed for at indhente fakta og undersøge de umiddelbare spørgsmål. Der aftales samtidig i udvalget, hvor meget tid, der skal afsættes til drøftelse af emnet/idéen på det kommende udvalgsmøde (er det et spørgsmål, der klares på ti minutter – er det en ideudvikling, der har brug for en halv time). Viser det sig på den næste møde, at det er en idé eller et emne, der er politiske vitaminer i, aftaler udvalget den videre proces (Er det et emne, der skal have lov til at ”boble”? Skal administrationen arbejde videre med at hente yderligere materiale? Skal emnet dagsordensættes til yderligere drøftelse? Er det fælles gods, der kan gå til drøftelse på et temamøde?)
I takt med at ønsket om rum til politikudvikling på udvalgsmøderne realiseres, vil det få betydning for mængden af ”klassiske” udvalgssager. Derfor er det nødvendigt, at udvalg og administration finder en accepteret og afstemt balance i, hvilke sager der skal på dagsordenen – og hvilke sager administrationen håndterer.
Endelig suppleres det nuværende byrådsseminar i foråret med et en-dagsseminar i efteråret.