Referat for Social- og Sundhedsudvalget møde den 09. december 2021
339. Budgetopfølgning pr. 30. november 2021 på Social- og Sundhedsudvalgets område
Sagsnummer: 2021-001771
Sagsbehandler: Lasse Roslind
Præsentation
Økonomiafdelingen har i samarbejde med Social- og Sundhedsforvaltningen udarbejdet en budgetopfølgning pr. 30. november 2021 på Social- og Sundhedsudvalgets område.
Forvaltningen foreslår
- At budgetopfølgningen pr. 30. november 2021 godkendes.
Sagsbeskrivelse
Der er udarbejdet budgetopfølgning pr. 30. november 2021 på Social- og Sundhedsudvalgets område.
Budgetopfølgningen viser et samlet merforbrug på 33,894 mio. kr. i forhold til det oprindelige budget. Det forventede merforbrug var ved sidste budgetopfølgning på ca. 34,9 mio. kr. Det forventede merforbrug er således ca. 1 mio. kr. lavere end ved sidste BO.
I forhold til COVID-19 udgifter er Social- og Sundhedsudvalgets blevet kompenseret for COVID-19 udgifter afholdt frem til august 2021 ved 3. budgetopfølgning. Der er ved 4. budgetopfølgning pr. 311021 udarbejdet en prognose på COVID-19 udgifter for resten af 2021. Set i lyset af den nuværende udvikling vil der vil komme yderligere udgifter til COVID-19 resten af året.
På Sundhedsområdet forventes et merforbrug på 11,094 mio. kr., hvoraf 6,448 mio. kr. vedrører ekstraudgifter til COVID-19 håndtering. Ud over et merforbrug til COVID-19 er der et merforbrug i sygeplejen på ca. 7,3 mio. kr. i forhold til det oprindelige budget. Merforbruget er på 5,7 mio. kr. i forhold til det korrigerede budget, hvilket er 0,4 mio. kr. mere end ved sidste BO.
På Senior- og Velfærdsområdet forventes et merforbrug på 10,1 mio. kr. i forhold til det oprindelige budget. I forhold til det korrigerede budget er merforbruget på ca. 4,073 mio. kr. Renset for trækket på borgerfinansierede henlæggelser til planlagt ældreboligvedligeholdelse, COVID-19 udgifter, samt opgaver, der dækkes ved efterudmøntet statslig finansiering, er merforbruget på ca. 2,1 mio. kr. Merforbruget skyldes primært ekstraudgifter til social- og sundhedselever.
På Strategi og Udvikling forventes et mindreforbrug på 0,560 mio. kr. i forhold til det oprindelige budget.
På Social- og Velfærdsområdet forventes ved denne budgetopfølgning et merforbrug på 13,234 mio. kr. i forhold til det oprindelige budget. Merforbruget er mindre end ved sidste budgetopfølgning, hvor den forventede afvigelse var på 14,8 mio. kr. Afvigelsen udgør 15,7 mio. kr. i forhold til skattefinansieret service. Der er ved denne budgetopfølgning indregnet et forventet mindreforbrug på Rusmiddelcentret på 0,8 mio. kr. Endvidere er der indregnet et forventet mindreforbrug på 0,4 mio. kr. på STU Middelfart. Budgetopfølgningen ser umiddelbart også positivt ud på flere af områdets øvrige decentrale tilbud. Der har været fokus på sikker drift, men også på at sikre et råderum til at kunne afdrage på de enkelte tilbuds opsparede gæld. Sidstnævnte ser ud til at kunne lykkes i 2021. På nuværende tidspunkt forventes der et større mindreforbrug på de decentrale botilbud på ca. 3 mio. kr. hvilket er den primære årsag til det forbedrede forventede resultat på hele området.
På anlægsområdet forventes et merforbrug på 1,836 mio. kr. i forhold til det oprindelige budget. Merforbruget forventes udlignet af ikke forbrugte rådighedsbeløb fra 2020 og nye bevilgede anlægsprojekter.
Afvigelserne forklares mere detaljeret i vedhæftede notat.
Økonomi
Ingen.
Høring
Ingen høring af Ældrerådet og Handicaprådet.
Klima & bæredygtighed
Ingen bemærkninger.
Beslutning
Paw Nielsen, Tværpolitisk Anstændighed, undlader at stemme.
Budgetopfølgningen er godkendt.
Behandlingsplan
Bilag
340. Behandling af tilskud til frivilligt socialt arbejde 2022 (§18 og §79)
Sagsnummer: 2021-016871
Sagsbehandler: Kristian Lindegaard Svendsen
Præsentation
Der udmøntes årligt to puljer der skal støtte frivilligt socialt arbejde (§18 og §79). Den 20. oktober var der ansøgningsfrist for tilskud til 2021 og Social- og Sundhedsforvaltningen har udarbejdet et forslag til fordeling af puljemidler.
Forvaltningen foreslår
- At Social- og Sundhedsudvalget godkender fordelingen af §18- og §79-midler.
- At Social- og Sundhedsudvalget inviterer ansøgerne til tildelings- og netværkskomsammen i marts 2022, samt drøfter formen på arrangementet.
Sagsbeskrivelse
§18-puljen
§18-puljen giver tilskud til frivilligt socialt arbejde, dvs. indsatser og aktiviteter der er båret af frivillige kræfter til gavn for sårbare, udsatte og marginaliserede grupper. Se også Middelfart Kommunes retningslinjer for §18-puljen. Om ansøgningsrunden:
- Puljens størrelse er i 2022 på 1.398.600 kr. Der er i alt ansøgt for 1.802.248 kr.
- Der er 39 ansøgere. Der indstilles til 39 bevillinger og 0 afslag.
- Der er ansøgt for markant flere midler der er penge i puljen. Derfor får alle foreninger mindre end de som udgangspunkt har ansøgt om.
- Landsdækkende organisationer med bredt finansieringsgrundlag prioriteres i udgangspunktet lavere end de lokale foreninger, der i højere grad er afhængig af støtte fra §18-midlerne.
- Der gives kun i begrænset omfang tilskud til udflugter, honorar til foredragsholdere og forplejning ifb. fester o.lign.
Bilag 1 viser en oversigt over alle §18-ansøgere.
§79-puljen
§79-puljen støtter foreningsaktiviteter for personer over 65 år, der forebygger fysisk eller mental funktionstab. Se også Middelfart Kommunes retningslinjer for §79-puljen.
Puljen deles op i 3 dele:
- En del af puljen afsættes til de frivillige aktivitetsråd på vores plejehjem og dagscentre. I år afsættes 157.500 kr. til dette formål. Dette svarer til 21.000 pr. aktivitetsråd, med undtagelse af Fænøsund Aktivitetsråd der får 31.500 kr. da de både har aktiviteter på hhv. Fænøsund og Fænøsundvænget plejehjem. Desuden tildeles Friplejehjemmets støtteforening et tilskud af tilsvarende størrelse.
- En del af puljen søges som medlemstilskud (40% af den samlede pulje). 20 foreninger har i år søgt om medlemstilskud, hvilket giver et tilskud til den enkelte forening på 56,7 kr. pr. medlem.
- En del af puljen søges som aktivitetstilskud. 9 forskellige ansøgere har ansøgt om i alt 145.138. Der er indstillet til at 91.400 kr. tildeles som aktivitetstilskud til de 9 ansøgere.
- Flere §79-ansøgere er godkendt som folkeoplysende forening og modtager støtte via Folkeoplysningsloven. Det er ikke lovligt at modtage støtte fra begge lovgivninger, hvorfor disse foreninger vil blive bedt om at tage stilling til om de ønsker støtte fra den ene eller den anden lovgivning. Hvis der er foreninger der i den forbindelse ønsker at frasige sig sit §79-tilskud vil beløbet blive fordelt som medlemstilskud blandt de øvrige ansøgere.
Bilag 2 viser en oversigt over alle §79-ansøgere.
Tildelings- og netværkskomsammen
Det fremgår af puljekriterierne, at ansøgere inviteres til netværkskomsammen for tilskudsmodtagere i begyndelsen af det nye år. Forvaltningen foreslår dog at dette finder sted i marts, eftersom foreningslivet i forvejen er inviteret til ”Puljens dag” i januar, hvor de kan høre om de mange forskellige kommunale puljer. Forvaltningen foreslår at der til arrangementet vil være korte oplæg, hvor udvalgte tilskudsmodtagere præsenterer den indsats de har fået bevilliget midler til, samt mulighed for at komme i dialog med det nye udvalg.
Økonomi
- §18-midler i alt: 1.398.600 kr.
- I alt ansøgt: 1.802.248 kr.
- I alt bevilliget: 1.398.430 kr.
- Restbeløb: 170 kr.
§79:
- §79-midler i alt: 414.887 kr.
- Aktivitetsråd (7,5x21000) 157.500 kr.
- Andel til medlemstilskud (40%) 165.955 kr.
- Andel til aktivitetstilskud 91.400 kr.
- Rest: 32 kr.
Høring
Klima & bæredygtighed
Beslutning
§79 Ansøgninger - Overblik:
Godkendt.
Øvrige som indstillet.
Friplejehjemmet tildeles de 20.000 kr. der er ansøgt.
§18 Ansøgninger - Overblik:
Kan der findes andre løsninger vedrørende huslejen til "Broen til livet"?
Forvaltningen bedes undersøge dette.
Godkendt
Behandlingsplan
Bilag
341. Status på den Kommunale UngeIndsats Fælles unge - Fælles ansvar
Sagsnummer: 2021-014629
Sagsbehandler: Bettina Hoffmann
Præsentation
En gang årligt skal Byrådet og de fire involverede fagudvalg modtage en status på Middelfart Kommunes koordinerede ungeindsats (KUI). Der er derfor udarbejdet et statusnotat om KUI i Middelfart Kommune, der indeholder:
- Status på tre nationale målsætninger for indsatsen
- Status på de tre lokalpolitiske målsætninger for indsatsen
- Overblik over organisationen, der drifter indsatsen
- Overblik over data, der karakteriserer den del af ungemålgruppen, som har brug for særlig koordination.
Den kommunale ungeindsats har sit udspring i ”Aftale om bedre veje til uddannelse og job”. Her fik kommunerne til opgave at organisere deres ungeindsats for de 15-25-årige unge på tværs af uddannelses-, beskæftigelses-, og socialområderne. Formålet er at gøre de unge parate til at gennemføre ungdomsuddannelse eller komme i beskæftigelse.
Forvaltningen foreslår
- At statusnotatet for den kommunale ungeindsats (KUI) tages til efterretning.
Sagsbeskrivelse
Middelfart Kommunes ungeindsats skal leve op til såvel nationalpolitiske målsætninger som lokalpolitiske målsætninger.
Nationalt skal ungeindsatsen leve op til:
- 90 % - målsætningen; i 2030 skal 90 % af de 25-årige have gennemført en ungdomsuddannelse.
- Halveringsmålsætningen; andelen af unge op til 25 år, som ikke har tilknytning til uddannelse eller arbejdsmarkedet, skal være halveret i 2030.
- Andelen af elever, der vælger en erhvervsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse, skal op på 25 % i 2020, og andelen skal øges til mindst 30 % i 2025. Målet fremgår af Aftale om Bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser.
Lokalpolitisk skal indsatsen leve op til følgende mål:
- Job og uddannelse til alle unge: Alle unge skal have den nødvendige støtte til at gennemføre uddannelse og få fodfæste på arbejdsmarkedet. De unge skal opleve, at der er sammenhæng i og fælles mål for indsatserne.
- ·Øget fokus på trivsel og motivation i grundskole og ungdomsuddannelse: Alle unge skal have den nødvendige støtte til at opleve trivsel og sundhed. Forbyggende indsatser skal sætte unge i stand til at udfolde deres evner og potentiale samt mestre dagligdags udfordringer.
- Styrket vejledning med fokus på både den unge og arbejdsmarkedet: Alle unge skal have mulighed for job- og uddannelsesvejledning. Vejledningen skal tænkes ind i nye former og flere faggrupper skal bidrage til vejledningsindsatsen.
I statusnotatet redegøres for KUI-indsatsen. De mest centrale konklusioner, der kan drages ud fra dette statusnotat, er:
Middelfart Kommunes Koordinerede Ungeindsats er karakteriseret ved:
- De centrale nøgletal for 90 %-målsætningen viser, at Middelfart Kommune har forudsætningerne for at kunne opfylde målsætningen.
- De centrale nøgletal for halveringsmålsætningen viser, at der er et fald mellem de seneste to år i antallet af unge under 25 år, der ikke er tilknyttet arbejdsmarkedet eller uddannelse. Middelfart Kommune er således godt på vej, for så vidt angår halveringsmålsætningen.
- De centrale nøgletal for andelen af unge, der vælger en erhvervsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse, er faldende fra 2020 til 2021. Isoleret set ligger andelen af de unge i Middelfart Kommunes egne skoler dog over målsætningen, mens andelen på de privat- og friskolerne ligger under.
Derudover konkluderer notatet,
- at Middelfart Kommune gennem de seneste to år har udviklet en effektiv tværfaglig og koordineret sagsbehandling for de unge, der ikke går den lige vej mod uddannelse eller job. De fire forvaltninger arbejder ud fra samme målsætninger og mindset, og der er nem adgang mellem de fagprofessionelle, når en ung har brug for hjælp.
- at UV-Middelfart efter Byrådets behandling af statusnotatet for 2020, har styrket ”Individuel vejledning til alle”. Dette er sket i tæt dialog med Skoleudvalget.
- at ungeindsatsen trænger til et servicetjek. Da ungeindsatsen blev forberedt i slutningen af 2018 og i starten af 2019 (med start 1. august 2019) skete det under et stort tidspres. Der kørte to parallelle processer; en der skulle forme den nye driftsorganisation og en der skulle fastlægge de lokalpolitiske mål. Der er brug for i højere grad at udpege tre strategiske pejlemærker, der sikre en større sammenhæng mellem:
- De nationalpolitiske mål.
- De lokalpolitiske mål.
- Indsatser til forbedringer af driften.
- Data og effektmål.
Dette arbejde vil komme til at pågå med det nye byråd i løbet af 2022.
Økonomi
Ingen.
Høring
Ingen, da kommunen ikke er forpligtet.
Klima & bæredygtighed
Den kommunale ungeindsats Fælles unge - Fælles ansvar arbejder især i henhold til Verdensmål 4 "Kvalitetsuddannelse" med henblik på at sikre alle lige adgang til kvalitetsuddannelse og fremme alles muligheder for livslang læring.
Beslutning
Taget til efterretning.
Behandlingsplan
Statusnotatet taget til efterretning.
Per Vismark deltog ikke i sagens behandling.
Bilag
342. Status på ombygning af plejeboliger på Kongshøj plejehjem
Sagsnummer: 2018-016121
Sagsbehandler: Marina Askou Lem
Præsentation
Social- og sundhedsudvalget har tilbage i januar 2019 drøftet en ombygning af plejehjemmet og anbefalede igangsættelsen af Domeas ansøgning, renovering og ombygning af Kongshøj Plejehjem, via Landsbyggefonden.
Denne ombygning forventes udført i løbet af 2024, hvilket dog afhænger af godkendelse fra Landsbyggefonden.
Her gives en kort status på ombygningen.
Forvaltningen foreslår
- At orienteringen tages til efterretning/drøftes.
Sagsbeskrivelse
Kongshøj Plejehjem er beliggende på Æblehaven 9 i Nr. Åby. Plejehjemmet ejes af Nørre-Aaby Ældreboligselskab og administreres af Domea. Plejehjemmet rummer 28 plejehjemsboliger.
Kongshøj Plejehjem er oprindeligt bygget som ældreboliger, men er senere ombygget til plejehjem. Ombygningen har betydet, at boligerne er beliggende på lange, snoede gange, som er ganske svære for beboerne at færdes i. Det er især en udfordring for borgere med en demenssygdom, at skabe overblik og finde vej.
Social- og Sundhedsudvalget har tilbage i januar 2019 drøftet en ombygning af plejehjemmet og anbefalede igangsættelsen af Domeas ansøgning, renovering og ombygning af Kongshøj Plejehjem, via Landsbyggefonden.
Denne ombygning forventes udført i løbet af 2024, hvilket dog afhænger af godkendelse fra Landsbyggefonden.
En renovering og tilbygning af Kongshøj Plejehjem vil sikre at beboere og medarbejdere får bedre rammer at bo og være i. Rammer, som understøtter det trygge liv.
Her gives en kort status på:
- Konsekvenser for beboere/personale
- Tidsplan
- ·Økonomi (der fremsendes i løbet af foråret 2022 en konkret sag i forhold til ovennævnte).
Økonomi
Høring
Klima & bæredygtighed
Beslutning
Taget til efterretning.
Behandlingsplan
Lukkede sager
343. Ombygning 2024
Beslutning
Sagen blev taget til efterretning, og det blev aftalt at fokus rettes mod egne arealer i form af de midlertidige pladser.
Ny sag følger i 2022, udarbejdet i samarbejde med Teknisk Afdeling.
344. Orientering
Beslutning
Samarbejdet med Udviklingscenter, Demens Fyn, opsiges.