Søndergade 51 er et tilbud efter Servicelovens §107, dvs. et midlertidigt botilbud.
Søndergade 51 er et botræningstilbud med det formål at unge borgere, der har en udviklingshæmning, er sent udviklet eller har anden kognitiv problemstilling, kan flytte i egen bolig efter endt ophold. Borgeren kan bo i Søndergade i op til 2 år.
Formål
Søndergade 51 overordnede formål er, at borgeren bliver i stand til at bo i egen bolig.
Personalet i Søndergade 51 giver individuel støtte og guidning til den enkelte borger. Formålet er at støtte og skabe motivation samt søge at skabe rammerne for den enkelte borgers udviklingsproces og dermed forudsætninger for et godt og så selvstændigt voksenliv som muligt. Der ydes en helhedsorienteret indsats hvor der fokuseres på det hele menneske og dets hverdagsliv der foruden botræning indeholder arbejde/uddannelse og fritidsliv.
Alt dette gøres med respekt for borgerens ret til selvbestemmelse og medindflydelse.
Pædagogik
I Søndergade 51 arbejdes der ud fra en rehabiliterende tilgang. Den bygger på en målrettet, tidsbestemt og tværfaglig samarbejdsproces mellem borger, personale, de pårørende og de eksterne samarbejdspartnere som borgeren ønsker at have i sit netværk.
Som udgangspunkt har den enkelte borger ansvaret for eget liv, med de muligheder og udfordringer det indebærer. Personalet vil støtte borgeren i dette og søge at skabe betingelserne for, at der kan opnås forandring og udvikling.
Borgeren aftaler sammen med sagsbehandler og kontaktperson fra Søndergade 51, hvilke indsatsmål, der skal arbejdes med. Sammen med kontaktpersonen aftales delmål og hvordan der skal arbejdes med målet. Det kan være alt fra at lære praktiske færdigheder som madlavning, huske at sætte vækkeur, lave madpakke og til at udvikle sociale kompetencer og arbejde med psykiske udfordringer og mestringsstrategier.
Det har stor betydning, at den enkelte oplever kontakt, omsorg og støtte til at udvikle sig. Det er derfor individuelt, hvad den enkelte borger skal arbejde med. Der lægges vægt på brugen af anerkendende og jeg-støttende pædagogiske tilgange.
Personalet anvender en bred vifte af pædagogiske arbejdsmetoder og tilganfe, der benyttes ud fra borgerens ønsker, mål og individuelle behov:
- Anerkendende tilgang
- Kognitiv tilgang
- Neuropædagogisk tilgang
- Rehabiliteringstilgang
- Relationspædagogisk tilgang
- Ressourceorienteret tilgang
- Social læringstilgang
- Strukturpædagogisk tilgang
- Kognitiv Ressourcefokuseret og anerkendende Pædagogik (KRAP)
De fysiske rammer
Søndergade 51 er beliggende i hjertet af Middelfart, tæt på gågade og togstation. Huset er et byhus med lille gårdhave og tæt på naboer. Man skal som borger i Søndergade 51 tage hensyn til naboerne udenfor huset såvel som til andre borgere i huset. Huset har en lille gårdhave som man er fælles om at holde samt et skur, her står en fryser med en skuffe til hver. Borgeren har eget værelse med tilhørende badeværelse. I værelset er et lille køleskab samt en vask.
Der er fælles køkken alrum med hårde hvidevare, herunder opvaskemaskine. Der er fælles stue og bryggers med vaskemaskine samt tørretumbler.
Krav til beboeren
For at bo i Søndergade 51 skal borgeren være indstillet på aktivt at samarbejde kontinuerligt med indsatsmål og egen udvikling. Derudover skal borgeren overholde de generelle husregler der er sat for at kunne bo Søndergade 51 samt de regler borgerne i Søndergade 51 i fællesskab vedtager sammen på husmøder.
Husregler indebærer bla., opførsel skal foregå efter almindelig skik og brug. Det forventes man tager hensyn til hinanden så Søndergade 51 er et godt sted at være og man har ansvar for egne gæster overholder husets regler.
Euforisende stoffer må ikke forefindes på stedet.
Borgeren skal være aktiv i sin uddannelse eller beskæftigelse. Personalet støtter borgeren hermed. Herunder at opretholde en god døgnrytme og blive klar til hverdagen.
Borgeren skal være aktiv i fællesskabet i Søndergade 51, dvs. være deltagende i planlagte aktiviteter, varetage sine praktiske opgaver i forbindelse med rengøring af fællesareal samt deltage i det ugentlige husmøde. Derudover er det ønskeligt beboeren er aktiv i sin fritid, dvs. gør brug af de aktiviteter der findes i området, herunder Perronen og Cafeen. Dette for at styrke det sociale netværk inden udflytning til egen bolig.
Der er fokus på den enkelte beboers indsatsmål og udviklingsområder i kombination med at være samboende med 3 andre unge mennesker. Det er vigtigt Søndergade 51 er et trygt og godt sted at bo, så alle kan trives. I Søndergade 51 passer vi på hinanden, og der aftales ind imellem nogle fælles aktiviteter for at styrke sammenholdet imellem beboerne. Antallet af aktiviteter er beboerne med til at bestemme på det ugentlige husmøde. Aktiviteter kan være aktiviteter hvor der laves noget sammen i huset, f.eks. spille aften, se film eller fælles madlavning. Der kan også aftales en tur ud af huset, eks. i biograf eller i bowlingcenter. Borgeren betaler for egne udgifter hertil.
Opfølgningsmøder
Der er opfølgningsmøde hver 3. måned med borgerens udviklingsteam.
Udviklingsteamet består af sagsbehandler, kontaktperson i Søndergade 51 og evt. kontaktperson fra uddannelse/beskæftigelse/jobcenter.
Pårørende/værge er velkommen til at deltage, hvis borgeren ønsker det.
På mødet evalueres på de indsatsmål borgeren har arbejdet med.
Personale
Personalegruppen er tværfagligt sammensat af social- og sundhedsfagligt uddannet personale. Borgeren har en kontaktperson, men støttes af alle personaler. Borgeren har kontinuerligt samtale/samarbejde med kontaktperson, i fællesskab aftaler og arbejder de med de delmål beboeren skal arbejde med.
Der er fast tilknyttet 4 personaler.
Borgeren vil udover at modtage støtte til at arbejde med egne indsatsmål, modtage støtte til at deltage i fællesskabet med de andre borgere i Søndergade 51. Borgeren må være indstillet på, der er en vis interaktion med de andre borgere i Søndergade 51 for at kunne bo i Søndergade 51. I hvilket omfang borgerene deltager i sociale sammenhænge sammen, er afhængig af borgerne der bor i huset på det givne tidspunkt.
Personalet kommer som udgangspunkt om morgenen i hverdagene kl. 7.00-8.00 og igen kl. 16.00-22.00. Der er ikke personale om lørdagen eller søndag morgen.
Hvornår der er personale i huset, vil være afhængig af de støttebehov den enkelte beboerne har, og dermed de indsatsmål sagsbehandler bestiller personalet til at yde støtte til.
Samarbejdspartnere
- Pårørende, der bliver inddraget i det omfang, den enkelte beboer ønsker det.
- Handicap- og psykiatriforvaltningen
- Center Dag Bostøtte, Handicap og Psykiatri
- STU Ejby
- Perronen
- FGU Middelfart
- Jobcenteret
Kontakt
Botræningstilbud – Søndergade 51
Søndergade 51
5500 Middelfart