Du kan få støtte til ortopædisk fodtøj, ortopædiske indlæg eller tilretning af almindeligt fodtøj, hvis du har varige og svære foddeformiteter, jf. nedenstående indikationer, hvor det er påvist, at generne af din foddeformitet kan afhjælpes med hjælpemidlet.
Samtlige indikationer i det enkelte punkt skal være opfyldt.
For at få bevilget fodindlæg, skal det derudover være påvist, at du, uden brug af indlæg, ville være nødt til at bruge ortopædisk fodtøj.
Indikationer i Bekendtgørelsens bilag 1
- Leddegigt med svært forfodsfald og tådeformiteter (indlæg eventuelt suppleret med gængesål)
- Sårdannelser med risiko for sår i fodsålen med føleforstyrrelser som følge af sukkersyge, kroniske nervelidelser eller ved svær kompromittering af blodomløbet (kredsløbsinsufficiens)
- Svært forfodsfald ved samtidigt dårligt blodomløb og f.eks. klostillede tæer, hammertæer, deforme ledhoveder på mellemfodsknoglerne
- Stiv fodrod - medfødte sammenvoksninger (coalitio), svære fejlstillinger efter brud på fodrodsknogler, kroniske ledbetændelser eller leddegigt
- Erhvervet platfod som følge af degeneration
- Aflastning af varigt smertende ar i fodsålen
- Andre foddeformiteter af tilsvarende sværhedsgrad efter særlig begrundelse, f.eks. svært fikseret platfod, svær slaphed af ledbånd og ledkapsler ved medfødt knogleskørhed (osteogenesis imperfecta).
Eksempler på foddeformiteter, som IKKE er af tilsvarende sværhedsgrad:
- Svært forfodsfald og følgelidelse i form af klostillede tæer/skæv storetå
- Moderat forfodsnedsynkning og begyndende funktionel platfod
- Let muskelsvækkelse over begge fodled med indaddrejning af fodleddene
Ortopædisk fodtøj og ortopædiske fodindlæg bevilges efter princippet bedst egnet og billigst.
Som udgangspunkt gives støtte til ét par ortopædisk fodtøj hver 18. måned.
Som førstegangsansøger kan du søge om reservefodtøj efter 3 måneders afprøvning af hensyn til eventuelle tilpasningsproblemer.
Hvis du har behov for ortopædisk fodtøj til forskellige årstider og formål, skal du kunne dokumentere, at du har behov for det, og at brugen ikke er meget begrænset.
Der gives som udgangspunkt støtte til 1 stk./par ortopædiske indlæg og 1 stk./par til skiftebrug ved førstegangsbevilling og derefter til udskiftning med mindst 1 års mellemrum.
Du skal selv betale en del af udgifterne, når du er bevilget ortopædisk fodtøj. Egenbetalingen er lovreguleret og fastsættes for ét år af gangen og udgør pr. 1. januar 2021
Kr. 940 inkl. moms pr. par for voksne og kr. 520 inkl. moms pr. par for børn
Eksempler på det, der ikke gives støtte til:
- Indlæg ved almindelig platfod eller ved blød platfod hos børn
- Indlæg til aflastning ved alm. forfodsnedsynkning
- Indlæg til aflastning af hælspore
- Standard fodindlæg eller standardpelotter
- Almindeligt fodtøj uden ortopædiske effekter