Indledning
I Middelfart Kommune arbejder vi efter Strategi for fremtidens velfærd samt Værdighedspolitikken. Det betyder, at vi tror på, at velfærd ikke er noget, der er – det er noget, der sker, når vi gør noget sammen med andre. Vores arbejde tager højde for den enkelte borgers værdighed – herunder borgerens livskvalitet samt selvbestemmelse og tager udgangspunkt i de 4 konkrete spor fra strategi for fremtidens velfærd.
- Sammen med børn, unge og voksne skal vi få alle ressourcer og fællesskaber i spil.
- Vi skal lykkes sammen med borgerne.
- Vi behandler alle forskelligt – efter deres individuelle behov.
- Vi har fokus på forebyggelse.
Middelfart Kommune har i perioden september 2019 til september 2024 indgået en velfærdsaftale på ældreområdet. I praksis er Middelfart Kommune frisat fra dele af lovgivningen på serviceområdet. Med frisættelsen ønsker vi i endnu højere grad at tage udgangspunkt i borgerens vaner, standard og behov, når der gives hjælp og støtte. I Middelfart Kommune ønsker vi i frisættelsesperioden fortsat at følge op på kvaliteten indenfor ældreområdet i de nye videre rammer. Et af redskaberne til opfølgning på kvaliteten er tilsynsbesøg, som er nedfældet i denne tilsynspolitik.
Om tilsynspolitikken
I tilsynspolitikken kan du læse om Middelfart Kommunes retningslinjer for tilsyn med levering af personlig og praktisk hjælp til borgere i eget hjem og plejebolig, med det formål at sikre ensartet afsæt for tilsyn.
Borgerne vælger selv, hvem der skal levere hjælpen – kommunen eller en privat leverandør. Der foretages derfor tilsyn med såvel kommunale som private leverandører.
I Middelfart Kommune fungerer tilsynsbesøgene som et lærings- og udviklingsredskab.
Politikken er en guide for tilrettelæggelsen af tilsynene samt en information til alle niveauer i kommunen - borgere, politikere, Ældreråd, Handicapråd, chefer, ledere og medarbejdere. Én gang om året skal kommunalbestyrelsen følge op på politikken og foretage de nødvendige justeringer. Tilsynsopgaven er forankret i ”Kvalitet & Sammenhæng” i Social- og Sundhedsforvaltningen for at sikre, at tilsynsopgaven og udførelsen af tilsyn sker med størst muligt fokus på læring og udvikling; mere end bare en kommunal kontrolopgave.
Formål og mål med tilsynet
Formålet med det kommunale tilsyn på plejehjemmene og i hjemmeplejen er at sikre læring, løbende kvalitetssikring og kontrol med kommunes serviceydelser. Målet er at sikre, at:
- Borgerne tilbydes den hjælp og pleje, som borgeren har behov for i forhold til borgerens nedsatte fysiske eller psykiske funktionsevne.
- Borgerne får den hjælp, som de er visiteret til.
- Der sker en kontinuerlig kvalitetsforbedring.
Fokusområder for tilsyn
Tilsynet foretages med udgangspunkt i borgerens serviceydelser samt Ældretilsynets målepunkter, som har følgende 6 temaer:
- Selvbestemmelse og livskvalitet, herunder værdig død
- Trivsel og relationer
- Målgrupper og metoder
- Organisation, ledelse og kompetencer
- Procedurer og dokumentation
- Aktiviteter og rehabilitering
Tilsynsproces og metoder
Den årlige tilsynsproces er planlagt på følgende måde:
- Tilsynspolitik revurderes og godkendes i Social- og Sundhedsudvalget efter høring i Ældreråd og Handicapråd.
- Udførelse af tilsyn
- Afrapportering med leder
- Rapport fremsendes til leder
- Evt. udarbejdelse af handleplan
- Opfølgende tilsyn i tilfælde af kritiske problemer med kvaliteten
- Løbende orientering om tilsynsrapporterne i Ældreråd og Handicapråd
- Samlet årsrapportering til politisk udvalg, Ældreråd og Handicapråd
I Middelfart Kommune gennemføres ét årligt uanmeldt tilsyn med kommunale og private leverandører af personlig og praktisk hjælp. Dagen før tilsynet orienteres den enkelte leder om tilsynet den efterfølgende morgen, så lederen kan planlægge den kommende dag og indhente borgernes accept til interview. Tilsynet på plejehjemmene og hjemmeplejen er baseret på dialog og læring. Der indsamles data bl.a. ud fra interviews med borgere, pårørende, medarbejdere og leder, observation og gennemgang af dokumentation.
Tilsynsrapporten sendes til lederen til kommentering for at sikre, at der ikke er misforståelser eller faktuelle fejl eller mangler i rapporten. Resultaterne af rapporten anvendes fremadrettet med henblik på læring og udvikling, og når der er anbefalinger i rapporten, har lederen 4 uger til at udarbejde handleplan for kvalitetssikring og udvikling af de punkter, som har afstedkommet tilsynets vurdering.
Tavshedspligt
Tilsynet kan uden samtykke fra borgeren få adgang til relevante oplysninger i forhold til tilsynet.
Indhentning af oplysninger er tilsynet udelukkende begrænset af regler om tavshedspligt i Forvaltningslovens §27 og reglen om, at man ikke må skaffe sig andre oplysninger end dem, der er nødvendige for at behandle sagen, jf. Forvaltningslovens §32.