1. Godkendelse af dagsorden
- Godkendt
2. Fremtidens Ældreliv v/Ole Ovortrup
- Frisættelsen på dagsorden på byrådsseminar ultimo marts. Herunder sandsynligvis såvel med fokus på vores egen frisættelse men også med fokus på dagtilbudsområdet for at brede tankegodset bag frisættelsen yderligere ud.
- Der arbejdes på at færdiggøre Middelfart Kommunes egen pixi-udgave om frisættelsen, OQL er på opgaven. Forventes færdig ultimo februar.
3. Kl. 13.00 Markedsføring af Ældrerådets arbejde – kommunikation inviteres med til mødet
- Claus Bøge fra kommunikationsafd. deltager i behandlingen af punktet.
- Jette har lavet oplæg om Ældrerådets arbejde, og hvordan dette bredes bedst muligt ud. Kan oplægget laves på én side? Hvordan med billeder? Det må ikke se for tungt ud. Skal der evt. deles op så der kommer en drypvis kommunikation fra rådet via Melfar-Posten. Eksempel fra Albertslund kommune vises. Meget afgørende hvordan opsætningen er i forbindelse med opslaget. Jettes oplæg bliver sendt til Claus, Claus udarbejder forskellige muligheder.
- Opslag om at Ældrerådets arbejde kan følges via hjemmesiden.
- Ole præsenterer tanken om at lave et nyhedsbrev i januar måned.
- Claus: Kan ikke huske den nøjagtige pris for en helsides annonce.
- Der kan købes indstik til Melfar-Posten.
- Hvad er det nøjagtige sigte med kampagnen? Gøre opmærksom på rådets arbejde i forbindelse med at få kandidater til kommende ældrerådsvalg.
- Ole: Skulle vi ikke nedsætte en gruppe med f.eks. tre deltager fra rådet, der sætter sig sammen med Claus for at udarbejde opslag til årets løb, indledningsvis i januar? Rådet finder tre og der indkaldes til møde med Claus.
- Jette E., Erik og Lene deltager. OQL har indkaldt til d. 6. januar.
- OQL afsøger tidsfrister i forbindelse med ældrerådsvalget, f.eks. valgperiode før og efter hovedvalgdato. Afventer svar fra Eva Iversen, økonomichef.
4. Orientering fra forvaltningen v/Jakob Sloth Schmidt
- Jakob orienterer om tilførsel af midler i forhold til kvalitetsløft, i alt 4,355 mio. kr. og fordelingen af disse. Beløbene går ud i driften til ekstra hænder, bl.a. til ekstra demenskoordinator. Udmøntet er i alt 3,780 mio. kr., det resterende beløb er ikke udmøntet endnu.
Der spørges til om en del af beløbet evt. kunne bruges til indkøb af rickshawcykler. Jakob svarer, at det burde der umiddelbart ikke været til hindring for.
- Der er modtaget kr. 861.000 til projekt med fokus på frivillighed, udgangspunkt tages i den personcentrerede tilgang på to af kommunens plejehjem (sandsynligvis Kongshøj og Skovgade). Indgangen bliver aktivitetsmedarbejdere de pågældende steder, der kan medvirke til at bygge bro til de frivillige. Projektet opstartes ved nytår 2025 og kører i en to-årig periode.
Kommentarer: Aktivitetsmedarbejderne er helt centrale for hvordan de frivillige lykkedes i opgaven
Aktivitetsmedarbejderne flyttes ud under plejehjemslederne, dagcenterleder sørger fremdeles for fællesskabet i deres gruppe ved etablering af ERFA-grupper etc.
Kunne det ikke være muligt, at få aktivitetsmedarbejdere ud til alle plejehjem?
Mulighed for at lægge billet ind på aktivitetsmedarbejdere via ældremilliard.
Problem med aktivitetsmuligheder på Havblik grundet pladsmangel.
- Jakob fortæller om deltagelse på bestyrelsesmøde i Elbo-køkkenet, hvor ny leder Solvej er startet. Der er nedsat arbejdsgruppe af jurister fra de fire kommuner i forhold til lederens referencer i fremtiden
- Hilsner fra sygeplejen, der nu er flyttet ind på P.V. Tuxens vej.
- Det politiske udvalg vil gerne have at der udpeges et klimaprofil plejehjem, Kongshøj og / eller Gelsted Plejehjem har meldt sig på banen foreløbigt.
5. Orientering fra Danske Ældreråd
- Peter & Hanne: Gennemgang af Ældrereform senest på møde i Danske Ældreråd. Debat i forbindelse med flytning af midler til forhøjelse af bloktilskud.
- Bestyrelsen har lavet forslag til kontingent fremover. D. 4. februar i Odense er der repræsentantskabsmøde med ét punkt på dagsorden (udover Peter deltager også Ole). 63 Ældreråd har deltaget på møder henholdsvis øst og vest for Storebælt.
- Forståelsespapir fra KL vedr. kontingentsituationen er på trapperne.
- Valg til bestyrelsen hos Danske Ældreråd, Peter søger genopstilling, der skal skrives under af formanden inden d. 15. januar i forbindelse med genopstilling.
6. Kl. 14.00 Mød den nye chef for Ledelsessekretariatet, HR & Arbejdsmiljø: Dorte-Pia Lindskov Ravnsbæk
- Dorte-Pia præsenterer sig selv.
- Lige inden sommerferie tages fat i Dorte-Pia igen for den praktiske afvikling af ældre-rådsvalget.
7. Høringssvar
- Ikke noget til høringssvar.
8. Siden sidst
- Ole: Henvendelse fra de Radikale i forbindelse med dialog før valget, hvad er holdningen til dette? Betænkeligt hvis rådet som upolitisk organ skal føre dialog med nogle fremfor andre. Har aldrig været på dagsordenen, heller ikke i det forrige ældreråds periode. Fint at diskutere det, hvis mødet er tilfældigt ude i virkeligheden.
- Asta: I starten af januar møde på Havblik i forbindelse med aktivitetsråd.
- Erik: I forbindelse med kørselsafregning, fremsend gerne inden nytår.
Der har været styregruppemøde om Seniorvenligt byrum via Teams, opfølgning på kommende møder, hvor Mathias deltager
I Nr. Aaby stole, borde og bænke op i forbindelse med hovedgaden, ser godt og hyggeligt ud.
Skal vi i rådets sidste år i nuværende sammensætning arbejde for at vi får et senior-hus (et Tvillingegården i andre omgivelser – et fristed for ældre). Skal dette på dagsordenen? Steen Vinderslev er blevet spurgt, og han afviser ikke i første omgang at der kunne blive en mulighed (den hvide hal (Tråden) – tre år prøveperiode). Måske nemmere at sælge som et medborgerhus? Mathias orienteres om dette i forbindelse med videre proces.
Yderligere mangler vi også mødelokaler, f.eks. Østergades Forsamlingshus, hvor man ikke kan være mange, og hvor der i øvrigt også er trapper.
Den kollektive trafik – i forbindelse med budgetforhandlinger => en servicebus der kunne køre gratis i byområde i første omgang (evt. prøvehandling). Hvis det skal laves, så bør det være over hele kommunen.
Fyraftensmøde og boligudvalg om fremtiden for seniorer, forslag strikket sammen til målgruppen +55 i forhold til ideer og ønsker i forbindelse med fremtidens boligmuligheder. Fyraftensmøder afvikles, mulige datoer findes, OQL kontaktes for muligheder for lokaler.
OK-fonden laver mange projekter, har været aktive i Nr. Aaby.
- Gunner: Muligheder for deltagelse i den kommunegruppe, der arbejder med fremtidig boligmasse. Gunner undersøger.
- Lene: Aktivitetscentret i Brenderup, 28 lejligheder omkring os, heraf flere tomme. Kunne måske ved nedlæggelse af enkelt lejlighed bruges til f.eks. toilet i forbindelse med træning, rum til sygeplejen (en form for alderdomshjem). Yderligere; ville være godt at kende retningslinjer for visitering til lejligheder.
- Peter: Valgår næste år, vi skal lægge pres på politikerne for også at få en rolle i forbindelse med den hvide hal (Tråden).
- Hanne: Arrangement ”Hør om Seniorbofællesskab” d. 20. januar, Erik deltager.