Corona har længe gjort det no go at sidde flere sammen i en bil, og samtidig har mange været nødsaget til at træne alene og arbejde fra hjemmekontoret. Men nu er det igen muligt at køre sammen til arbejde og fritidsaktiviteter. Derfor udruller Middelfart som én af de første kommuner i landet et samarbejde med FDM om samkørsel, som skal være med til at nedbringe kommunens CO2-udledning. Ved hjælp af FDM's gratis app Ta'Med kan kommunens medarbejdere finde kollegaer i nærheden af deres bopæl, som skal samme vej til arbejde, ligesom man i kommunens lokalsamfund kan få eller give et lift til fritidsaktiviteter.
- Samkørsel er et vigtigt redskab i arbejdet med at reducere vores udledning af C02. I dag er 95 % af dem, der kører i bil til og fra arbejde, alene i bilen. Derfor er det oplagt at arbejde med nye måder at rejse frem og tilbage på sammen. Og så bliver samkørsel jo heller ikke mindre attraktivt af, at man lærer sine kollegaer at kende og sparer penge på transportudgifterne, siger borgmester i Middelfart Kommune, Johannes Lundsfryd Jensen.
Kommunens lokaludvalg og flere virksomheder støtter op om projektet, og i løbet af 2021 forventes medarbejdere hos Middelfart Kommune, Sparekassen Middelfart og Fiberline at deltage i samkørsel gennem brug af app'en Ta'Med. Derudover er Middelfart Kommune i dialog med flere andre virksomheder om at bakke op om projektet og opfordre deres ansatte til at prøve app'en.
- Samkørsel er måske en lille ting i det store, men det kan være en måde til, at vi hjælper hinanden med transporten og bidrager positivt til den grønne omstilling. Helt uden andre investeringer end lidt tid og en åben indstilling til at prøve det af, siger formand for Teknisk Udvalg, Regitze Tilma.
Middelfart Kommune har testet konceptet
Kommunen har testet samkørsel i mindre skala i 2019. Her begyndte medarbejdere på rådhuset i Middelfart at køre sammen på arbejde. Medlemmer af Gymnastikforeningen Fjelsted-Harndrup kørte til fritidsaktiviteter sammen, og på Middelfart Gymnasium og HF kørte eleverne i skole sammen.
Udrulningen af samkørsel bygger videre på erfaringerne fra testen, og gennem brug af den gratis app Ta'Med bliver det nu meget lettere at finde andre, der skal samme vej.
- I de kommende år skal vi bevare og udbygge danskernes mobilitet samtidigt med, at klimabelastningen og trængslen skal reduceres. Her kan samkørsel være en del af løsningen. I FDM er vi rigtigt glade for, at samarbejdet med Middelfart Kommune, der som foregangskommune allerede har høstet vigtige erfaringer. Vi ser frem til, at vi sammen kan fremme samkørsel yderligere, siger administrerende direktør i FDM, Thomas Møller Thomsen.
Udrulningen af samkørsel i Middelfart Kommunes lokalsamfund er støttet af Erhvervsministeriets landdistrikspulje.