Referat for Klima- Natur og Genbrugsudvalget møde den 08. januar 2025
252. Forslag til Indsatsplan for grundvandsbeskyttelse i offentlig høring
Sagsnummer: 2024-017649
Sagsbehandler: Rikke Kirk Andersen
Præsentation
Forvaltningen har udarbejdet forslag til Indsatsplan for grundvandsbeskyttelse til offentlig høring i 12 uger.
Forvaltningen foreslår
- at udvalget vedtager forslag til Indsatsplan for grundvandsbeskyttelse og sender forslaget i offentlig høring i 12 uger.
Sagsbeskrivelse
Forvaltningen har udarbejdet Forslag til Indsatsplan for grundvandsbeskyttelse. Planen findes kun som en digital plan og kan læses via linket: https://middelfart.viewer.dkplan.niras.dk/DKplan/DKplan.aspx?PlanId=35
Ifølge Vandforsyningslovens § 13 skal kommunen udarbejde og vedtage en indsatsplan på baggrund af en nærmere kortlægning af arealanvendelse, forureningstrusler og naturlig beskyttelse af de pågældende vandressourcer. Indsatsplanen skal indeholde en detaljeret opgørelse over behovet for beskyttelse samt retningslinjer og tidsplan for myndighedernes indsats til opnåelse af denne beskyttelse.
Forslag til Indsatsplan for grundvandsbeskyttelse erstatter den tidligere Indsatplan for grundvandsbeskyttelse 2018.
Formålet med planen er:
- At sikre nuværende og fremtidige drikkevandsinteresser, så der er tilstrækkeligt grundvand af god kvalitet i alle grundvandsforekomster, der benyttes og skal benyttes til drikkevandsindvinding til almen vandforsyning, og at drikkevandskvalitetskravene kan overholdes efter en simpel vandbehandling.
- At understøtte en decentral og bæredygtig indvinding i indsatsplanområdet.
I forbindelse med udarbejdelse af Indsatsplan for grundvandsbeskyttelse, har grundvandsforum (i henhold til vandforsyningslovens § 12) bistået kommunen med rådgivning og debat. Der har været afholdt 2 møder i grundvandsforum. Desuden har der været afholdt fællesmøde for vandværkerne (7. marts 2024 og 27. november 2024) og orienteringsmøde for berørte lodsejere (27. november 2024).
Indsatser
Forvaltningen forslår i alt 33 indsatser. Der er vedhæftet et dokument, der samler alle indsatser i bilag 1. Forvaltningen vil på udvalgsmødet præsentere indsatserne.
Den mest indgribende og omfattende indsats er forslag om ingen opbevaring, håndtering eller anvendelse af pesticider i prioriterede områder og BNBO. Det drejer sig om knap 1.800 ha - heraf ca. 1.200 ha med landbrugspligt.
Herudover er der indsatser om;
- Frivillige aftaler om pesticidfri drift i natur/skovområder
- Grundvandssamarbejde mellem vandværkerne
- Byudvikling og fokus grundvandbeskyttelse
- Boringer – tæthedsprøve, bæredygtigt indvinding, ubenyttede brønde skal sløjfes
- Informationskampagner
- Anbefaling af brug af Svanemærket produkter til overfladebehandling
- Kortlægning af gartnerier og ørnebregner i BNBO
- Terrænnær grundvand og risiko for forurening
- Pesticidfri drift af jernbaner (Banedanmark)
- Forurenede grunde (Region Syddanmark)
- Tilsyn på vaskepladser (Landbrugsstyrelsen)
- Tætning af kloakledninger (Middelfart Spildevand)
- Retningslinjer (afstandskrav til diverse forureningskilder)
Økonomi
I skemaet i bilag 1 fremgår indsatserne med en økonomisk vurdering af, hvad de enkelte indsatser vil koste.
Økonomi Middelfart Kommune:
Middelfart Kommune vurderer, at de væsentligste udgifter er forbundet med ressourceforbrug til forhandling af aftaler og/eller udstedelse af påbud til lodsejere om sprøjtefri drift. Det vurderes, at denne udgift kan holdes inden for rammen. Dog er der en usikkerhed omkring, hvor ressourcekrævende de enkelte forhandlinger vil blive. Forvaltningen laver derfor en status marts 2026 og vender tilbage til udvalget, såfremt der er behov for ændringer.
Økonomi vandværker:
Et overslag over udgifter til erstatning for de enkelte vandværker findes i bilag 2.
Høring
Forslaget sendes i offentlig høring i 12 uger.
Ingen høring af Ældrerådet og Handicaprådet.
Klima & bæredygtighed
Formålet med Indsatsplan for grundvandsbeskyttelser er at beskytte grundvandet som drikkevandsressource. Planen beskriver de indsatser, der er nødvendige for at opretholde en bæredygtig ressource.
Planen forslår at grundvandet beskyttes bl.a. ved at dyrke uden brug af sprøjtemidler på særlige sårbare arealer (prioriterede områder), så det i fremtiden ikke bliver nødvendigt at rense grundvandet (udover simpel behandling) inden det kan benyttes til drikkevand. Rensning kan være omkostningsfuldt økonomisk, energimæssigt, miljømæssigt og sundhedsmæssigt. Rensning af vandet kan være nødvendig i kortere perioder, men i et livscyklusperspektiv er det mest bæredygtige at beskytte frem for at rense.
Beslutning
Godkendt.
Behandlingsplan
Bilag
253. Forlængelse af Lillebæltstien
Sagsnummer: 2024-017221
Sagsbehandler: Kristine Langager Jensen
Præsentation
Ifølge stiplanen fra 2015, skal der etableres en kvalitetsvandresti, Lillebæltstien, langs kysten af Middelfart Kommune. Lillebæltstien er i dag 27 km, og den resterende strækning skal nu realiseres, så den opnår en samlet strækning på 90 km med sløjfer.
I denne sag fremlægges igangsættelsen af forlængelsen af Lillebæltstien. Sløjferne igangsættes i 2025, efter byrådets endelig godkendelse af en ny stiplan.
Forvaltningen foreslår
- At rettigheder på private arealer tinglyses ved indgåelse af frivillige aftaler under ekspropriationslignende vilkår eller ved ekspropriation i henhold til Vejlovens bestemmelser, såfremt det ikke er muligt at indgå forlig.
Sagsbeskrivelse
Lillebæltstien etableres som en kyststi, med en samlet strækning på ca. 90 km, der skal forbinde kommunens vigtigste naturoplevelser og kulturarv. Stien skal opfylde kriterierne for den europæiske certificering: Leading Quality Trail – Best of Europe (LQT), hvilket vil placere ruten blandt de mest attraktive vandredestinationer i Europa.
Målet er at opnå LQT-certificering, med det formål at skabe en højkvalitetsvandresti der tiltrækker turister, forbinder lokalsamfund og skaber bedre adgang til natur- og kulturoplevelser.
For at opnå certificeringen skal en lang række kriterier være opfyldt: godt underlag, tilstrækkelig skiltning, tilgængelige transportmuligheder, et varieret landskab samt nem adgang til spisesteder, overnatningsmuligheder og indkøb mv. Samtidig skal stien anlægges som en skånsom trampesti, der tager hensyn til både lodsejernes interesser og naturområderne. Ruten placeres strategisk for at balancere de strikse LQT-kriterier med den offentlig adgang i respekt for privatliv og natur.
Lillebæltstien forbinder lokalsamfund og rekreative områder gennem lokale sløjfer og knudepunkter og indgår som en del af en strategisk udviklingsplan for Lillebælt og Fyn. Stien bliver en del af et sammenhængende netværk af vandrestier, der styrker national turisme og fremmer unikke naturoplevelser.
Jf. stiplanen 2015 har byrådet besluttet at etablere Lillebæltstien langs kysten og igennem skovområdet fra Føns Plantage til Håre Bjerge. Sløjfer til Lillebæltstien afventer byrådets beslutning, i forbindelse med beslutningen af den nye stiplan 2025.
Økonomi
Byrådet har afsat 7,5 mio. kr. til realiseringen i perioden 2025 - 2028, fra 2028 har byrådet afsat 250.000 kr. årligt til drift af stien.
Høring
Klima & bæredygtighed
Stien anlægges som trampesti uden klimabelastning. Enkelte pæle, skilte og spang etableres i FSC-mærket træ.
Beslutning
Godkendt.