Er du i tvivl eller har spørgsmål, så kontakt os på tlf. 8888 5500 eller via mail: teknik@middelfart.dk. Du kan også kontakte os via sikker post.

 

Flytning og genanvendelse af jord

Jordflytninger skal altid anmeldes til kommunen, hvis

  • Jorden er forurenet
  • Jorden opgraves i et kortlagt areal
  • Jorden opgraves i offentligt vejareal
  • Jorden opgraves i et områdeklassificeret areal
  • Jorden flyttes fra et godkendt modtageanlæg

Anmeld din jordflytning til Middelfart Kommune via www.jordweb.dk.

Middelfart Kommunes kort kan du se, om et areal er kortlagt eller områdeklassificeret. I menuen i venstre side kan du åbne mappen ”Arealregulering” og derefter åbne mappen ”Jordforurening”.

Du kan nu sætte flueben ved ”Vidensniveau 1”, ”Vidensniveau 2” og ”Områdeklassificering”. I toppen kan du under ”Adressesøgning” søge på din ejendom.

Luk alle
Åben alle

Hvis jord indeholder miljøproblematiske stoffer under jordkvalitetskriteriet, betragtes jorden som ren. Grænseværdierne kan du finde under ”Hvornår er jorden forurenet?”.

Flytning af ren jord fra ikke-anmeldepligtige områder skal som udgangspunkt ikke anmeldes, hvis det afleveres hos et godkendt modtageanlæg. Hvis du eller en anden ønsker at genanvende jorden til et andet projekt, så kontakt os, så vi kan vurdere, om projektet kræver tilladelse. Der kan i nogle tilfælde være hensyn til f.eks. beskyttet natur, kulturminder, vandbeskyttelseslinjer mv.

Der kan maks. afleveres 1 m3 ren jord på kommunens genbrugspladser.

Lettere forurenet jord er jord, som indeholder miljøproblematiske stoffer over jordkvalitetskriteriet og under afskæringskriteriet. Grænseværdierne kan du finde under ”Hvornår er jorden forurenet?”.

Der kan maks. afleveres 1 m3 lettere forurenet jord på kommunens genbrugspladser.
Genanvendelse af lettere forurenet jord kræver altid tilladelse i henhold til Miljøbeskyttelseslovens § 19 eller § 33.

Kontakt os gerne for nærmere information.

Forurenet jord er jord, som indeholder miljøproblematiske stoffer over afskæringskriteriet. Grænseværdierne kan du finde under ”Hvornår er jorden forurenet?”.

Forurenet jord kan ikke afleveres på kommunens genbrugspladser.

Genanvendelse af forurenet jord kræver altid tilladelse i henhold til Miljøbeskyttelseslovens § 19 eller § 33.

Kontakt os gerne for nærmere information.

Jorden skal ofte undersøges før bortskaffelse, medmindre det afleveres til et modtageanlæg, som derefter undersøger jorden. Er der kendskab til jordforurening eller stammer jorden fra en kortlagt ejendom (vidensniveau 1 eller vidensniveau 2), skal kommunen altid kontaktes inden jorden flyttes.

 

Krav til analyser

Nedenstående tabel angiver antal jordprøver, der skal udtages til analyse i forbindelse med anmeldelse af jordflytning.

Omregningsfaktor:
Ved omregning fra kubikmeter til tons anvendes omregningsfaktoren 1,8 ton pr. m3, medmindre der er viden om den aktuelle jords vægtfylde. Nedenstående tabel angiver det prøveantal, der som minimum skal udtages ved flytning og dokumentation af jord*1.

Jord fra: Skal jorden flyttes som ren jord udtages der 1 prøve pr.: Flyttes jorden til godkendt modtageranlæg udtages der 1 prøve pr.:
Kortlagt ejendom *2 30 ton 30 ton
Områdeklassificeret område *1 30 ton 120 ton
Offentlig vej *1 30 ton 120 ton
Modtageanlæg   120 ton *3
Jord som ønskes nedkategoriseret   30 ton

  
Noter til tabel:

  • *1: Kravene til prøveantal er som udgangspunkt gældende for fyldjord og overjord. Når der er tale om jord fra kortlagte arealer skal kommunen kontaktes inden jordflytning.
  • *2: Kommunen skal, hvis der er tale om jord fra kortlagte arealer, altid kontaktes inden jordflytning. Prøveantallet kan reduceres, såfremt det sker i overensstemmelse med en plan for jordens håndtering en såkaldt jordhåndteringsplan, som kommunen har godkendt.
  • *3: Analyseresultaterne fra modtagelsen kan anvendes igen, medmindre anlægget ønsker at nedkategorisere jorden, f.eks. efter rensning.

 

Jord til kartering på godkendt modtageanlæg

Analysepligten kan overdrages til modtageanlægget, såfremt det er godkendt til at modtage den pågældende forureningskategori. Modtageanlægget analyserer jorden ved modtagelsen og særskilt for hver anmeldelse.
Modtageanlægget skal udtage det antal prøver, der er fastlagt i ovenstående tabel, afhængigt af, hvor jorden kommer fra, og jordens bestemmelsessted.

Hvis jorden på et senere tidspunkt flyttes fra modtageanlægget og ikke er sammenblandet med jord fra andre forureningskategorier, kan analyseresultaterne fra modtagelsen anvendes igen.

Jordforurening

Luk alle
Åben alle

Hvis uheldet er ude, og du spilder store mængder eller olietanken springer læk og olien fosser ud, så ring 112 og oplys følgende:

  • HVEM der ringer – opgiv navn og hvilket telefonnummer, der er ringet fra.
  • HVOR forureningen er sket - adressen hvor forureningen er sket oplyses.
  • HVAD der er sket – f.eks. udslip af olie til jorden og/eller nedløbsbrønde.

Alarmcentralen sørger for at rekvirere Brandvæsen og Miljøvagt.

Konstateres der en forurening, som ikke er akut, på en ejendom under jordarbejde, ombygning eller lignende, eller har du mistanke om forurening, skal ejeren eller brugeren straks underrette Middelfart Kommune på tlf. 88 88 55 00 og alt bygge- og anlægsarbejde skal indstilles.

Middelfart Kommune kontakter herefter Region Syddanmark, som efterfølgende tager stilling til, om ejendommen skal kortlægges.

Læs mere om kortlægning af ejendomme på Region Syddanmarks hjemmeside.

Miljøstyrelsen har fastlagt grænseværdier for, hvornår jorden er forurenet. Jorden er forurenet, når indholdet af fremmedstoffer overskrider disse fastlagte grænser. Læs mere om grænseværdier på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Hvis jorden er forurenet, skyldes det oftest de aktiviteter, der har været i området. Jorden kan være forurenet med f.eks. benzin- og olieprodukter eller opløsningsmidler som f.eks. benzen og xylen. Denne forureningstype kan man finde på benzinstationer, autoværksteder og lignende, men også fra utætte villaolietanke.

Jorden kan også være forurenet med tungmetaller som f.eks. bly, cadmium eller nikkel. Blyforurening kan f.eks. findes i rabatten langs gamle veje, fra dengang benzinen var tilsat bly.

Ofte konstateres det, at jord er forurenet med tjærestoffer. Tjærestoffer stammer fra en ufuldstændig forbrænding og findes derfor i overfladejord indenfor gamle bykerner, langs trafikerede veje, hvor der er meget bilos, og i områder hvor der sker opvarmning fra brændeovne og hvor der er lukket urenset skorstensrøg ud. Sådanne byområder vil oftest være områdeklassificerede.

Du kan læse mere om områdeklassificering under ”Områdeklassificering”.

I mange byområder, typisk de ældre, er jorden lettere forurenet. Den lettere forurenede jord er ofte et resultat af diffus forurening. Diffus jordforurening er opstået gennem længere tids spredning eller opblanding af forureningsbidrag fra forskellige kilder, f. eks bilers udstødning, brug af koks i private fyringsanlæg og industriens udledninger af røg og støv.

Det er ved lov besluttet, at byzonejord fra den 1. januar 2008 er klassificeret som lettere forurenet (kaldet områdeklassificering) og flytning af jord fra ejendomme i byzonen skal derfor anmeldes til kommunen. Formålet med anmeldepligten er at sikre, at lettere forurenet jord ikke deponeres og genanvendes på ikke-forurenede arealer.

Da det ikke er givet, at al jord indenfor byzonen er lettere forurenet, kan kommunen undtage områder fra klassificeringen, hvis kommunen vurderer, at større, sammenhængende områder i byzonen ikke er lettere forurenede. Omvendt kan kommunen inddrage områder i klassificeringen, hvis kommunen vurderer, at større, sammenhængende områder udenfor byzonen er lettere forurenede.

Områdeklassificeringen ændrer ikke på Region Syddanmarks kortlægning af jordforureninger på vidensniveau 1 og 2 (V1- og V2-kortlægning). Kortlagte arealer vil dermed fortsat være kortlagte, også inden for områdeklassificeringen.

Middelfart Kommunes kort kan du se, om et areal er kortlagt eller områdeklassificeret. I menuen i venstre side kan du åbne mappen ”Arealregulering” og derefter åbne mappen ”Jordforurening”. Du kan nu sætte flueben ved ”Vidensniveau 1”, ”Vidensniveau 2” og ”Områdeklassificering”. I toppen kan du under ”Adressesøgning” søge på din ejendom.

Bygge- og anlægsarbejde på forurenet jord

Ejendomme med jordforurening er kortlagt på vidensniveau 1 eller 2 og kortlægningen foretages af Region Syddanmark.

Skal du udføre bygge- og anlægsarbejde på en forurenet ejendom eller ønsker du at ændre brugen af et kortlagt areal fra f.eks. erhverv til bolig, kan det kræve en tilladelse i henhold til Jordforureningslovens § 8.

Du må ikke gå i gang med dit projekt, inden kommunen har vurderet, om det kræver en § 8-tilladelse. Formålet med tilladelsen er, at mennesker og miljø ikke bliver udsat for forurening fra jord og grundvand.

Du skal søge om en § 8-tilladelse, hvis:

1) Du ønsker at ændre anvendelsen af et kortlagt areal til et af følgende formål:

  • Bolig
  • Institution
  • Legeplads
  • Kolonihave
  • Sommerhus
  • Alment tilgængeligt område
  • Rekreativt område

2) Du ønsker at udføre bygge-/anlægsarbejde på et kortlagt areal, der er omfattet af Region Syddanmarks indsatser mod jord- og grundvandsforurening, som er:

  • Områder med særlige drikkevandsinteresser (OSD)
  • Vandindvindingsopland til et alment vandforsyningsanlæg
  • Områder med følsom arealanvendelse, f.eks. ejendom med bolig eller institution
  • Områder, der ligger mindre end 250 meter fra sø, vandløb eller kyst.
  • Internationale naturbeskyttelsesområder

3) Du ønsker at udføre bygge-/anlægsarbejde på et kortlagt areal, der anvendes til et af følgende formål:

  • Bolig
  • Institution
  • Legeplads
  • Kolonihave
  • Sommerhus
  • Alment tilgængeligt område
  • Rekreativt område

Se nedenfor, hvad din § 8-ansøgning skal indeholde.

Når du eller din rådgiver ansøger om en § 8-tilladelse, skal nedenstående punkter, som er relevante for projektet, fremgå af din ansøgning:

1. Generelle oplysninger:

Generelt om arealet/ejendommen:

  • Adresse
  • Matrikelnummer
  • Evt. lokalitetsnummer

Oplysninger om involverede parter (ansøger, grundejer, bygherre, miljørådgiver, m.fl.)

  • Navn
  • Adresse
  • Telefonnummer
  • E-mail

2. Hvad går projektet ud på:

Ændring til følsom arealanvendelse i eksisterende bygninger:

  • Anvendes pågældende bygning-/er til følsom anvendelse?
  • Har der været håndteret/anvendt forurenede stoffer i bygningen (renseri, indendørs olietank, smøregrav, håndtering af kemikalier mv.)?
  • Beskrivelse af bygninger, hvor anvendelsen ændres (beliggenhed i forhold til forurening, udformning af terrændække mv.).

Bygge-/anlægsarbejde og evt. ændring af arealanvendelse:

  • Hvad skal der bygges/anlægges?
  • Beskrivelse af gravearbejdet/gravefelter på ejendommen (størrelse, placering og gravedybde) og hvor der graves (vej, have, parkeringsareal m.v.).
  • Projektets placering: Vedlæg målfast kortmateriale med nordpil, samt angivelse af hele den aktuelle matrikel, placering af bygninger og indretning af udearealer. Beskrivelse af befæstelsesforhold efter afslutning af projektet og ledningstracéer skal også fremgå af kortmaterialet.
  • Ønskes træer og beplantning bevaret?
  • Hvad sker der med nedgravede tanke og installationer?
  • Etableres der grundvandssænkning i bygge/anlægsfasen?

3. Forureningsforhold:

Forureningsbeskrivelse:

  • Plan for den kommende undersøgelse af jorden.
  • Er der lavet en historisk redegørelse og er den dækkende for alle relevante tidsperioder?
  • Er der oplysninger om alle potentielt forurenende aktiviteter?
  • Er alle potentielle forureningskilder undersøgt?
  • Er der analyseret for alle relevante forureningskomponenter?
  • I hvilke medier er der konstateret forurening (jord, poreluft og/eller grundvand)?
  • Bygges/indrettes der oven på forurenet jord? Vedlæg målfast kortmateriale med angivelse af bygninger og befæstelsesforhold i forhold til konstaterede forureninger.
  • Er konstaterede forureninger afgrænset, horisontalt og vertikalt?
  • Afrapportering af historisk redegørelse og undersøgelser skal vedlægges.

Afklaring af risiko:

  • Er der risiko for afdampning af forurening til ude- og indeklima på ejendommen?
  • Er der risiko for kontakt med forurenet jord på ejendommen?
  • Er der risiko for øget forurening af grundvandet, overfladevand og/eller recipienter?
  • Er der risiko for forurening i ledningstracéer (hvilket niveau?), er vandledninger beskyttet overfor forurening?

Forureningsfjernelse eller forureningsafskærende tiltag:

  • Hvilke tiltag planlægges udført på baggrund af risikovurderingen for at sikre den kommende arealanvendelse og/eller modvirke øget forurening af grundvandet?
  • Forslag til dokumentationsanalyser for forureningsfjernelse skal vedlægges.
  • Forslag til dokumentation for virkningen af forureningsafskærende tiltag skal vedlægges.
  • Skal der foretages monitorering efter afslutning af projektet? Hvis ja, vedlægges en beskrivelse heraf.

Håndtering af forureningen undervejs (gravearbejde og jordhåndtering):

  • Hvor stor en mængde forurenet jord skal håndteres?
  • Eventuelle analyseresultater af jordprøver kan vedlægges.
  • Ønskes jorden evt. lagt i et mellemdeponi – hvis ja, hvor, hvordan og hvor længe?
  • Flyttes der jord fra ejendommen? Hvis ja, angiv ønsket jordmodtager.
  • Ønskes den opgravede jord genanvendt – hvis ja, til hvilket formål og hvor?
  • Kort beskrivelse af evt. tilførsel af jord.

Beskrivelse af forureningsforhold efter bygge-/anlægsarbejde:

  • Efterlades der forurenet jord?
  • Beskrivelse af dokumentation for ren bund eller evt. efterladt forurening.
  • Oplysning om eventuel indbygning af jord eller slagge på ejendommen.
  • Oplysninger om afværgedrift i forhold til indeklima (ventilation m.v.) og/eller vedligehold af udearealer.

Registrering og videregivelse af oplysninger

Kommunen registrerer de modtagne oplysninger og kan videregive oplysninger til andre offentlige og private virksomheder m.fl., der har lovmæssigt krav på det oplyste eller samarbejder med kommunen. Du har efter Persondataloven ret til at vide, hvilke oplysninger, kommunen behandler om dig. Du kan kræve forkerte oplysninger rettet.

Genanvendelse af nedknust asfalt

I nogle tilfælde kan nedknust asfalt genanvendes. Vi anbefaler i alle tilfælde, at du kontakter os for at få afklaret, om projektet kræver tilladelse, inden projektet opstartes.

Luk alle
Åben alle

Nedknust asfalt kan uden tilladelse efter Miljøbeskyttelsesloven anvendes til opbygning af egentlige veje - dvs. som ubundet indbygningsmateriale i vejkassens stabile gruslag eller bundsikringsslag på veje med slidlag/bærelag af bunden asfalt.

Nedknust asfalt kan også anvendes uden tilladelse under pladser, der naturligt knytter sig til vejanlæg, som f.eks. parkeringspladser, vendepladser samt asfalterede stier, der er en del af et egentligt vejanlæg, f.eks. en cykelsti.

I tvivlstilfælde afgør Middelfart Kommune, om udlægningen kan ske med eller uden tilladelse. Vi anbefaler i alle tilfælde, at du kontakter os før projektet startes.

Anvendelse af nedknust asfalt til andre formål end nævnt ovenfor, f.eks. opfyld/vedligeholdelse af stier, grusveje, markveje, indkørsler, gårdspladser og lignende kræver en tilladelse efter Miljøbeskyttelsesloven § 33 (miljøgodkendelse).

I tvivlstilfælde afgør Middelfart Kommune, om udlægningen kan ske med eller uden tilladelse. Vi anbefaler i alle tilfælde, at du kontakter os før projektet startes.

Nedknust asfalt må ikke anvendes på steder med følsom anvendelse, som f.eks. boliger, institutioner, legepladser, rekreative områder med offentlig adgang, medmindre den anvendte asfalt afdækkes med fast belægning.

I tvivlstilfælde afgør Middelfart Kommune, om udlægningen kan ske med eller uden tilladelse. Vi anbefaler i alle tilfælde, at du kontakter os før projektet startes.

Vær særligt opmærksom på, at den opbrudte asfalt skal være nedknust og skal erstatte primære råstoffer. Lagtykkelsen skal kunne begrundes i projektet. Hvis lagtykkelsen er større end nødvendigt betragtes udlægningen som ulovligt deponi.

Her kan du søge om miljøgodkendelse.

Udlægning af nedknust asfalt eller produkter, som indeholder knust asfalt, vil i de fleste tilfælde medføre, at arealerne bliver kortlagt som forurenede, medmindre den udlagte asfalt kan anses for at være en del af selve asfaltlaget, eller asfalten kan anses for at være en del af en bygning.

Kortlægning kan ske, uanset om udlægningen er sket i overensstemmelse med retningslinjerne ovenover og dermed er lovlig.

Det er Region Syddanmark som afgør, om et areal, hvor der er udlagt nedknust asfalt, skal kortlægges. Læs mere om kortlægninger på Region Syddanmarks hjemmeside.

Lovgivning om jord

Du kan finde regler for jordområdet her: