Referat for Energirenoveringsudvalget møde den 25. oktober 2022
1. 1. Dagsorden
Sagsnummer: 2022-015427
Sagsbehandler: Helene Bjerre-Nielsen
Præsentation
Dette er det 4. møde i §17, stk. 4 udvalget om energibesparelser og energirenovering i bolig- og bygningsmassen (ERU).
Referat fra det 3. møde er vedlagt til udvalgets godkendelse.
Forvaltningen foreslår
At ERU godkender referatet fra mødet d. 25. august 2022.
Sagsbeskrivelse
Dagsorden for mødet:
1. Velkomst af formanden
Introduktion til dagsorden og godkendelse af referat.
2. Status for Fjelsted-Harndrup case (Elisabeth Tejlmand)
Orientering om sidste nyt fra Fjelsted-Harndrup
3. Videnscenter for energibesparelser i bygninger (online)
VEB (under Teknologisk Institut) giver en introduktion til deres arbejde med at efteruddannelse håndværkere i energibesparende tiltag i bygninger, samt deres indsamling af viden og erfaringer.
4. Håndværkernes fokus på energirenovering (2-3 lokale håndværkere)
Lokale håndværkere deler deres erfaringer med hvilke barriere de møder, når de arbejder med energirenovering og varmekonvertering samt bygning af små VE-anlæg.
Diskussion og beslutning om hvilke aktiviteter, som kan fremme håndværkers fokus på og viden om energirenovering
5. Energifællesskaber (Rikke Lock)
Kort introduktion til dette nye tema.
6. Afrundning
Plan frem til næste møde d. 24.11
Økonomi
Høring
Klima & bæredygtighed
Beslutning
Referat fra 4. møde d. 25.oktober 2022 blev godkendt.
Ingen bemærkninger til dagsordenen.
Behandlingsplan
2. 2. Status for Fjelsted-Harndrup
Sagsnummer: 2022-015427
Sagsbehandler: Helene Bjerre-Nielsen
Præsentation
Orientering om status for varmegruppens arbejde i Fjelsted-Harndrup.
Forvaltningen foreslår
At ERU tager orienteringen til efterretning.
Sagsbeskrivelse
Varmegruppen i Fjelsted-Harndrup arbejder på at få skabt grundlaget for at etablere et fælles varmesystem fx i form af et termonet.
På sidste ERU møde blev det besluttet, at der skulle udarbejdes beregninger for tre varmeløsninger: 1) fjernvarme; 2) termonet; 3) individuelle varmepumper.
Beregningerne er under udarbejdelse, men er ikke klar endnu. De forventes klar primo november og vil derfor indgå i ERU mødet d. 24. november.
Økonomi
Høring
Klima & bæredygtighed
Beslutning
Elisabeth Tejlmand orienterede ERU om den seneste udvikling omkring lokal varmeløsning i Fjelsted-Harndrup.
Der er etableret et AMBA som grundlag for det videre arbejde for en fælles varmeløsning. PlanEnergi er hyret til udregning af tre scenarier for varmeløsning (fjernvarme, individuelle varmepumper og termonet). Der afholdes opstartsmøde med PlanEnergi d. 31.oktober. Det betyder, at beregningerne af de tre scenarier først kan forventes på et senere tidspunkt.
Udvalget tog orienteringen til efterretning, og udtrykte stor opbakning til arbejdet i Fjelsted-Harndrup.
Behandlingsplan
3. 3. Videnscenter for energibesparelser i bygninger
Sagsnummer: 2022-015427
Sagsbehandler: Helene Bjerre-Nielsen
Præsentation
Videnscenter for energibesparelser i bygninger vil orientere om deres arbejde. Præsentationen foregår via Teams.
Forvaltningen foreslår
At ERU overvejer, hvordan VEB's arbejde kan inddrages og dermed øge antallet af energirenoveringer i Middelfart Kommune.
Sagsbeskrivelse
Videncenter for Energibesparelser i Bygninger (VEB) indsamler om energibesparelser i bygninger og formidler denne viden til byggebranchen. Det overordnede mål er at bidrage til flere energibesparelser i eksisterende bygninger. VEB har eksisteret siden 2008, som en del af Energistyrelsens målrettede indsats for energibesparelser.
Målsætningen med VEB er at medvirke til at byggeriet parter har de nødvendige kvalifikationer gennem uddannelse og formidling af operationel viden samt sikre at de eksisterende lovpligtige krav bringes bedre i spil. VEB udvikler også værktøjer, som gør det enkelt for byggeriets aktører at markedsføre og udføre energibesparende tiltag. VEB målsætning er desuden at fungere som en fælles indgang for byggeriets aktører til værktøjer og løsninger til energibesparelser.
Energistyrelsen udbyder opgaven med at drive VEB. Udbuddet blev i 2020 vundet af et konsortium bestående af bla. Teknologisk Institut, Statens Byggeforskningsinstitut/Aalborg Universitet og DTU.
Økonomi
Høring
Klima & bæredygtighed
Beslutning
Lederen af VEB, Pia Rasmussen, orienterede via Teams om VEB's arbejde og fokus. Centeret har en meget stor gratis vidensbank, som er rettet mod den professionelle del af byggebranchen. Der er voksende fokus på indlejret CO2 i nybyggeri og hvad der kan spares i klimapåvirkning ved at renovere i stedet for at bygge nyt.
VEB påpegede udfordringerne i at fange de faglærtes opmærksomhed i forhold til kompetenceudvikling i en meget travl hverdag. Skive Kommune blev fremhævet for deres arbejde med erhvervsuddannelserne, for via den vej at opbygge mere viden om klimatiltag i byggeriet.
Udvalget tog orienteringen til efterretning og til videre diskussion og konkretisering.
Behandlingsplan
4. 4. Håndværkernes fokus på energirenovering/besparelser
Sagsnummer: 2022-015427
Sagsbehandler: Helene Bjerre-Nielsen
Præsentation
ERU får besøg af lokale håndværkere, som fortæller om deres arbejde med energirenovering og -besparelser og om hvilke barriere og muligheder, som de oplever i deres arbejde.
Forvaltningen foreslår
At ERU diskutere og gerne beslutter hvilke aktiviteter, som kan fremme lokale håndværkers fokus på energirenovering og - besparelser i Middelfart Kommune.
Sagsbeskrivelse
Den eksisterende bolig- og bygningsmasse består i høj grad af ældre bygninger. I Middelfart Kommune er der således af knap 16.000 huse ca. 12.600 huse som er fra 1997 og før. Omkring 10.500 huse i kommunen er fra før 1978.
I størrelsesordenen 1/4 af boligerne i Middelfart Kommune har et energimærke. 25% af dem er mærket med de dårligste energimærker.
Der er med andre ord et stort potentiale for energirenovering af boliger i Middelfart Kommune. Det samme gør sig sandsynligvis gældende for resten af bygningsmassen.
Viden og erfaring, samt effektive tekniske løsninger blandt håndværkerne er vigtige parametre for at boligejerne beslutter sig for et større energirenoveringsprojekt.
Hvilke tiltag kan iværksættes for at sikre kvalificeret arbejdskraft og kosteffektive løsninger, så energirenovering bliver mere udbredt end det er tilfældet i dag?
Økonomi
Høring
Klima & bæredygtighed
Beslutning
Søren Jeppesen fra A.V. Jeppesen Tømrer- Og Snedkermester A/S og Jøren P. Jensen fra elektrikerfirmaet Niels E. Jensen ApS deltog på mødet for at orientere om deres erfaringer med at arbejde med energirenovering af bygninger og installation af varmepumper og solceller. Udvalgsmedlem Simon Vilhelmsen bidrag i forhold til VVS.
Hovedpointer var:
Der er et stort potentiale ift. energirenovering af erhvervsbygninger.
Tilskudsordninger giver stop/gå i markedet og tilskud kunne gives smartere fx ved skatterabat
Kommunens som stor bygningsejer bør gå foran og vise vejen
Kommunens sagsbehandlingstid skal være kort. Kunne det gøres nemmere for virksomhederne som gerne vil etablere solceller på taget? Vil være godt med en specifik kontaktperson ift solceller på tage
Prøv at gennemregne nogle eksempel bygninger og inspirer andre
Udfordringer med materialemangel og kvalificeret arbejdskraft.
Udvalget tog orienteringen til efterretning og til videre diskussion og konkretisering.
Behandlingsplan
5. 5. Energifællesskaber
Sagsnummer: 2022-015427
Sagsbehandler: Helene Bjerre-Nielsen
Præsentation
På basis af ny dansk lovgivning er der opstået nogle nye muligheder for lokale energifællesskaber. Disse fællesskaber kan give borgere og virksomhed adgang til billigere energi. Energifællesskaber præsenteres kort for ERU.
Forvaltningen foreslår
At ERU tager orientering til efterretning og overvejer, hvordan denne nye mulighed kan spille ind i udvalgets arbejde og anbefalinger.
Sagsbeskrivelse
Energifællesskaber er et begreb, der kommer fra Europakommissionen/EU lovgivning. Det er i Danmark beskrevet i "Bekendtgørelse om VE-fællesskaber og borgerenergifællesskaber og forholdet mellem VE-fællesskaber og borgerenergifællesskaber og elhandelsvirksomheder og kollektive elforsyningsvirksomheder" af 30. maj 2021.
”VE-fællesskaber og borgerenergifællesskaber kan beskæftige sig med produktion, levering, forbrug, aggregering, energilagring, energieffektivitetsydelser eller ydelser til opladning af elektriske køretøjer eller yde andre energiydelser til sine deltagere eller kapitalejere.”
VE-fællesskaber består af borgere, SMV'ere (op til 250 ansatte) og lokale myndigheder i et lokalområde.
Borgerenergifællesskaber består af borgere, lokale myndigheder og små virksomheder (op til 50 ansatte) i et lokalområde. Det primære formål er at give sine deltagere eller kapitalejere eller de lokalområder, hvor det drives, miljømæssige, økonomiske eller sociale fællesskabsfordele frem for at give økonomisk gevinst.
Et energifællesskab kan fx:
- Producere energi med vedvarende energi. Sol, vind, geotermi og biomasse er omfattet af begrebet.
- Lokalt brug af el fra vedvarende energi, fra nye eller eksisterende anlæg. Strømmen kan deles via det eksisterende elnet eller i visse tilfælde via interne elforbindelser bag en fælles hovedmåler.
- Regulering af lokal produktion, energilagring og forbrug for at tilpasse forbrug til produktion og for at aflaste det offentlige elnet.
- Lagre el med batterier, f.eks. i forbindelse med solcelleanlæg. Eller lagre varme i sæsonlagre eller lignende
- Bruge lokalt produceret energi til fælles varmeforsyning med en varmepumpe. El fra vindmøller og i mindre omfang solceller kan levere el til fælles varmepumpe eller termonet.
I grove træk kan man forestille sig: Et lokalsamfund bliver en del af en nærliggende vindmøllepark. Som del af et energifællesskab vil lokalsamfundet kunne aftage strømmen til det den koster, typisk 25-30 øre pr. kwh. Det er noget mere attraktivt end at være underlagt markedspriserne, der går amok – op mod 8 kr. pr. kwh. Det kræver dog investering og organisering.
Et Energifællesskab kan organiseres som en forening, et andelsselskab (som et AMBA), et Interessentselskab(IS), et anpartsselskab (Aps) eller et aktieselskab(A/S). Hvilken organisation, der vælges, afhænger af bl.a. hvad hovedaktiviteterne skal være, og hvad medlemmerne ønsker.
Energifællesskaber i det nuværende form er nyt og stort set uafprøvet i Danmark. Der er en del erfaringer at hente i Belgien, Holland og Sverige.
Økonomi
Høring
Klima & bæredygtighed
Beslutning
Rikke Lock, varmeplanlægger, Middelfart Kommune, præsenterede kort udvalget for de nye muligheder der er for at etablere energifællesskaber omkring produktion og forbrug af energi.
Udvalget tog orienteringen til efterretning for på et senere tidspunkt at diskutere, hvordan energifællesskaber kan bidrage til bedre varmeforsyning og energirenovering i kommunen.