Referat for Energirenoveringsudvalget møde den 08. februar 2023
Dagsorden
Sagsnummer: 2023-002013
Sagsbehandler: Helene Bjerre-Nielsen
Præsentation
Dette 6.ERU sætter fokus på hvilke hovedelementer udvalget ønsker at der skal være i masterplanen. Masterplanen skal præsenteres sidst på året for Byrådet.
Forvaltningen foreslår
At udvalget godkender dagsorden for indeværende møde og referat fra 5. ERU møde d. 24. november 2022.
Sagsbeskrivelse
Dagsorden:
Velkomst af formanden
Orientering om status for Fjelsted-Harndrup nærvarme
Orientering om CoHeat-projektet
Indholdsfortegnelse til masterplan
Evt.
Økonomi
Høring
Klima & bæredygtighed
Beslutning
Regtize Tilma fungerede som formand, da Alex Gren måtte melde afbud.
Referat fra 5. ERU møde blev godkendt.
Dagsorden for 6. ERU møde blev godkendt.
Behandlingsplan
Bilag
Orientering om CoHeat projektet
Sagsnummer: 2023-002013
Sagsbehandler: Helene Bjerre-Nielsen
Præsentation
CoHeat er et treårigt EU-projekt som skal hjælpe borgerne med at få fossilfri opvarmning og energirenoveret deres boliger.
Forvaltningen foreslår
At udvalget tager orienteringen til efterretning og til brug i det videre udvalgsarbejde, så synergier udnyttes bedst muligt.
Sagsbeskrivelse
CoHeat projektets formål er at dele viden, erfaringer og best practice for at gøre omstillingen til fossilfri varmeforsyning så effektiv som mulig. Projektet har særligt fokus på landområderne og mindre landsbyer, hvor husstandene ligger spredt, og udfordringerne kan være størst.
Projektet gennemføres i et partnerskab med en treårig bevilling på 11 millioner kr. fra EU-programmet LIFE21. Projektet vil sætte skub i den grønne omstilling af boliger i Syddanmark gennem en fælles syddansk indsats for varmeomlægning og energirenovering af boliger og bygninger uden for de eksisterende fjernvarmeområder. Deltagerne i projektet er Region Syddanmark, de syv syddanske kommuner; Nyborg, Sønderborg, Middelfart, Svendborg, Faaborg-Midtfyn, Assens og Kolding Kommune samt ProjectZero, Dansk Fjernvarme, PlanEnergi og EC Network.
Partnerskabet skal styrke kommunernes arbejde med at hjælpe boligejerne med at vælge de bedste løsninger. Det kan f.eks. være at energirenovere private boliger, få lokale fjernvarmeløsninger eller udskifte gas- og oliefyr til varmepumper i den enkelte husstand eller kollektivt, hvis veje eller hele landsbyer går sammen i energifællesskaber.
I Middelfart Kommune er der ansat en projektleder (Rikke Lock), som skal arbejde med Middelfart Kommune og give sparring til Kolding Kommune.
CoHeat projektet er på flere måder sammenfaldende med ERU. Det giver derfor god mening at sammentænke de to aktiviteter.
Rikke Lock præsenterer projektet for ERU på indeværende møde.
Økonomi
Der er ansat en fuldtids projektleder for EU-midler.
Høring
Klima & bæredygtighed
Beslutning
Udvalget tog orienteringen til efterretning.
Behandlingsplan
Indholdsfortegnelse i masterplan
Sagsnummer: 2023-002013
Sagsbehandler: Helene Bjerre-Nielsen
Præsentation
Udvalget skal præsentere en masterplan for energibesparelser og energirenovering af bolig- og bygningsmassen i Middelfart Kommune med udgangen af 2023. Der skal i første omgang arbejdes med at sammensætte en overordnet indholdsfortegnelse til masterplanen.
Forvaltningen foreslår
At udvalget gennem gruppearbejde fremkommer med forslag til de vigtigste temaer, som masterplanen skal/kan indeholde. Disse temaer vil danne basis for de kommende ERU møder frem mod udarbejdelsen af masterplanen.
Sagsbeskrivelse
- ERU skal bidrage og rådgive Byrådet om udarbejdelse af en masterplan for energibesparelser og energirenovering af bolig- og bygningsmassen i Middelfart Kommune
- ERU skal bidrage til kortlægning og gerne igangsættelse af energirenovering i et specifikt geografisk lokalområde, som case for resten af kommunen.
- ERU skal bidrage med overvejelser om, hvordan der kan sikres finansiering til gennemførelse af masterplanen.
- ERU skal sikre bedst mulig borger- og brugerinddragelse i udarbejdelsen af forslag til masterplanen, og medvirke til borgerinddragelse igennem f.eks. deltagelse i borgermøder, inspirationsture, workshops m.v.
- Arbejdet i ERU skal medvirke til, at forslaget til masterplan afspejler overvejelser/muligheder/barrierer ift alle typer bolig- og bygningsmasse.
- ERU skal rådgive Byrådet om, hvordan Masterplanen kan realiseres.
Da ERU afholdt 1.møde d. 9.maj 2022 blev det besluttet i lyset af energikrisen og krigen i Ukraine, at varmeforsyning udenfor fjernvarmeområderne også skulle være en del af opgaven for ERU.
ERU har gennem de første fem møder arbejdet med følgende teamer:
- Boligmassen i Middelfart Kommune
- Varmeplan (nov 2022)
- Fjernvarmeplaner
- Termonet
- Energirenovering
- Energibesparelser igennem adfærdsændringer
- Kommunikationsform og "kunde" typer
- Fjelsted-Hardrup som case for lokal fælles varmeløsning
- Lånemuligheder til energirenovering og varmepumpe
- Styrkelse af faglig viden blandt lokale håndværkere
- Udfordringer og muligheder set fra lokale håndværkeres vinkel
De umiddelbare foreslåede elementer af masterplanen er:
- Beskrivelse af bolig - og bygningsmassen inkl. energiforbrug og varmekilde
- Aktiviteter som kan fremme energibesparelser i bolig og bygninger
- Aktiviteter som kan fremme energirenovering af bolig og bygninger
- Aktiviteter som kan fremme klimavenlige varmeløsninger udenfor fjernvarmeområderne
- Finansieringsmuligheder
- Kommunens som bygningsejer
- Kommunikation og borgerinddragelse
På 5.ERU møde d. 24. november 2022 blev følgende temaer kort nævnte af udvalget helt indledningsvist i forhold til fokus i masterplanen:
- Forbruget af energi i boliger og bygninger skal ned
- Brug mere overskudsvarme
- Paraplyorganisation til de små fælles nærvarmeanlæg
- Finansieringsmodel til landområderne
- Opbakning og støtte til lokale kræfter
Økonomi
Høring
Klima & bæredygtighed
Beslutning
Udvalget diskuterede udfordringerne ved at få borgere/virksomheder til at energirenovere. Prisen og "besværet" er centrale elementer. Det er udvalgets opfattelse at udskiftning af varmekilde fremstår som en mere "pro-aktivt" handling end fx isolering af loftet. Det er også en individuel beslutning om man vil energirenovere. Så hvad skal der med i en kommunal masterplan, som kan få borgerne til at bruge midler og tid på energirenovering?
Kommunens rolle ift varmeforsyning er tydelig jf. varmeforsyningsloven, dog primært ift fjernvarme. Så varmeforsynings-temaet er reelt dækket via den nyligt godkendte Varmeplan 2022 for Middelfart Kommune. Men erfaringerne fra Fjelsted-Harndrup Nærvarme kan med fordel beskrives i Masterplanen. Konkret blev de politiske medlemmer af ERU opfordret til at tage erfaringerne til dialog med deres respektive Christiansborg kollegaer, for derved at arbejde for, at nogle af de lovmæssige udfordringer, der er ift et nærvarmeanlæg som F/H kan blive håndteret nationalpolitisk.
Udvalget diskuterede timing ift Masterplanen, og der blev argumenteret for både "uformelle" handlinger nu, som kan give noget praktisk erfaring (uden en masterplan) samt for udarbejdelse af en egentlig plan. Konklusionen blev, at der vil blive arbejdet med begge spor. Konkret er F/H nærvarme et pilotprojekt og så kan der også arbejdes med et lokalt projekt i regi af et lokaludvalg ift energirenovering. Fx kan man finde 3-5 typiske huse i et område fra forskellige tidsperioder og få udarbejdet energitjek på dem, og derefter udbrede resultaterne til andre huse af samme type i lokalområdet. Det vil forhåbentlig bidrage til at naboer inspirere hinanden til at energirenovere.
Udvalget var enig om at masterplanen også skal indeholde aktiviteter omkring adfærdsændringer ift. energibesparelser. Andre elementer som finansiering og friværdi/ejendomsvurdering kan også indgå i masterplanen.
Til kommende møde udarbejdes der en case omkring en lokal energirenoveringsindsats. Der udarbejdes også en forslag til indholdsfortegnelse til masterplan.