Referat for Energirenoveringsudvalget møde den 22. juni 2023
1. Dagsorden
Sagsnummer: 2023-009253
Sagsbehandler: Helene Bjerre-Nielsen
Præsentation
Dagens møde handler om hvordan vi konkret kan afprøve nogle nye veje for at fremme energirenovering, evt. med afprøvning i et konkret område.
Forvaltningen foreslår
At dagsorden og referat godkendes.
Sagsbeskrivelse
1. Velkomst af formanden. Godkendelse af dagsorden og referat.
2. Seneste nyt fra Energistyrelsen – Energibarometeret/SparEnergi
3. Det bredere perspektiv på energirenoveringers merværdier set fra ejendomsmæglerens perspektiv
4. Konkrete aktiviteter i et lokalområde som pilot for masterplan
5. Skitse til Masterplan
Afrundning
Økonomi
Høring
Klima & bæredygtighed
Beslutning
Referat og dagsorden blev godkendt.
Behandlingsplan
Bilag
2. Seneste nyt fra Energistyrelsen - Energibarometeret
Sagsnummer: 2023-009253
Sagsbehandler: Helene Bjerre-Nielsen
Præsentation
Energistyrelsen har som del af SparEnergi-indsatsen gennemført en dataindsamling om danskernes energiforbrug og adfærd, det såkaldte Energibarometer. Barometeret giver indblik i målgrupper og virkemidler og præsenteres her for udvalget.
Forvaltningen foreslår
At ERU diskutere Energibarometerets resultater og sætter dem i perspektiv i forhold til aktiviteter i Middelfart Kommune.
Sagsbeskrivelse
Energistyrelsen afholdt d. 16.maj 2023 netværksmøde for landets kommuner og regioner med titlen "Energikrisen - hvordan forbereder vi borgerne på den kommende vinter?". Mødet blev afholdt på Kulturøen i Middelfart med ca. 80 deltagere fra hele landet.
Præsentationsmaterialet fra netværksmødet er vedlagt.
I forhold til ERU sættes her fokus på Energibarometeret, da det giver indsigt i danskernes holdninger og motiver for energibesparelser. Barometeret er baseret på dataindsamling i marts og oktober 2022 samt marts 2023. Der indsamles data igen i oktober 2023.
De overordnede observationer i Energibarometeret (frem til marts 2023) er:
- 70% af danskerne har ændret vaner ift el- og varmeforbrug inden for de sidste 12 måneder
- Største adfærdsændring er ift tidspunktet for elforbrug (fra spidslast til nat) og ved at skrue ned for varmen (dog i mindre grad i huse end i lejligheder)
- Motivationen er primært for at spare penge (men krigen i Ukraine spiller også ind)
- Stigning i andel af husejere som gennemfører energirenoveringer
- Størstedelen af energirenovering drejer sig om udskiftning af vinduer, derefter kommer udskiftning/isolering af tag
- Det er i højere grad de unge/nye husejere som energirenovere
- 80% er villige til at fastholde de nye vaner
- 44% er villige til at tilføje nye energibesparende vaner
Energibarometeret vil i løbet af de kommende måneder blive tilgængelig på Sparenergi.dk som database med mulighed for at trække mere specifikke data fx i forhold til unge. Det kan blive et nyttigt værktøj i det videre ERU-arbejde.
Økonomi
Høring
Klima & bæredygtighed
Beslutning
Materialet fra Energistyrelsen blev taget til efterretning. ERU noterede sig, at der er potentiale i forhold til de nye/unge husejere, men påpegede også, at det mere modne segment har flere økonomiske midler til at energirenovere deres huse.
Behandlingsplan
Bilag
3. Det bredere perspektiv på energirenovering – merværdier set fra ejendomsmæglerens perspektiv
Sagsnummer: 2023-009253
Sagsbehandler: Helene Bjerre-Nielsen
Præsentation
Ejendomsmæglerne møder de kommende og nye husejere på et tidspunkt, hvor mange træffer beslutning om renovering. Hvordan ser en ejendomsmægler på merværdien i energirenovering og andre forbedringer? Vi får besøg af Gustav Carlsen fra Nybolig Middelfart.
Forvaltningen foreslår
At ERU diskutere mulighederne for at inddrage ejendomsmægler-sektoren i det videre arbejde.
Sagsbeskrivelse
Middelfart Kommune er en tilflytter-kommune med et godt boligudbud. Mange af husene er dog af ældre dato, og mange nye ejere vil gerne opdatere boligen ifm huskøbet.
I lyset af Energibaometerets observation omkring nye husejeres interesse i energirenovering, synes der at være en oplagt mulighed i at tænke i et samarbejde med ejendomsmæglerne i kommunen omkring kombination af modernisering og energirenovering ifm nykøb.
Gustav Carlsen fra Nybolig Middelfart præsentere sit syn hvordan energikrisen og renteniveauet spiller ind på hushandlerne generelt og på hvordan modernisering og energirenovering spiller ind i merværdien af en bolig i Middelfart Kommune.
Til orientering har Dansk Ejendomsmæglerforeningen (DE) udviklet et konceptkursus for deres medlemmer for at styrke mæglernes kompetencer ift energivejledning, som kommuner kan arrangere og afholde med lokale eksperter. Efterfølgende kan de deltagerne mæglere registrere gennemført kursus hos DE. Bl.a. Helsingør og Høje Taastrup Kommuner har gennemført sådan kurser.
Økonomi
Høring
Klima & bæredygtighed
Beslutning
Gustav Carlsen fra Nybolig Middelfart beskrev de overordnede rammer for realkreditfinansiering af huse i Middelfart Kommune. Lånerammen falder fra 4 million til 2 millioner alene på basis af postnummeret fra Middelfart/Strib og østover. Kravene til rådighedsbeløb er sat op og der skal nu lægges 17-18.000 kr. efter faste udgifter for at kunne opnå købsgodkendelse. Der skal også lægges 10% kontant af købesummen. Det gør det sammen med den høje rente meget vanskeligt særligt at være førstegangskøber.
Energikrisen har gjort det langt sværere at sælge et hus med naturgasopvarmning, og der er kommet langt mere fokus på energimærket ifm køb. Det er nemmere at sælge et energirenoveret hus. Sådan var det ikke tidligere. Særligt førstegangskøberne har fokus på energiforbrug og opvarmning. De er en oplagt målgruppe ift yderligere fokus på energirenovering.
Den ældre gruppe af huskøbere er ikke særligt interesserede i energiforhold, men de har flere midler og er derfor også relevant som målgruppe ift energirenovering og varmekilde.
Der er pt en særlig udfordring omkring de mindre landejendomme, fordi ejendomsvurderingen af disse fortsat er uafklaret og kan resultere i stærkt forhøjet ejendomsbeskatning ift den nuværende. Det holder køberne væk.
Udvalget diskuterede den særlige problematik, som der er i oplandslandsbyerne, hvor pæne ejendomme ikke kan sælges og så står og forlader indtil de sættes meget billigt til salg. Den nye ejer anvender ejendommen til udlejning, men sikrer ikke energirenovering og vedligeholdelse. Der blev gjort opmærksom på den kommunale pulje til nedrivning, som ejer kan søge, hvis huset er fra før 1960 Bygningsfornyelse i byer og landdistrikter (middelfart.dk)
Gustav Carlsen afrundede sit oplæg med at sige, at han gerne deltager fremadrettet i tiltag omkring udbredelse af energirenovering af huse i Middelfart Kommune.
ERU takkede for oplægget.
Behandlingsplan
4. Konkrete aktiviteter i et lokalområde som pilot for masterplan
Sagsnummer: 2023-009253
Sagsbehandler: Helene Bjerre-Nielsen
Præsentation
ERU har tidligere diskuteret muligheden for at gennemføre et pilotprojekt omkring energirenovering i et lokalområde. Ejby Lokaludvalg har vist interesse for at samarbejde om et pilotprojekt i Ejby-området. Opgaven er at sætte et pilotprojekt sammen, som vækker interesse for energirenoveringer. Formanden for Ejby Lokaludvalg Sidsel Kofoed deltager i ERU-mødet.
Forvaltningen foreslår
At ERU diskutere et konkret pilotforløb omkring energirenovering i Ejby Lokaludvalgs område.
Sagsbeskrivelse
Ejby Lokaludvalg har tidligere givet udtryk for interesse for at samarbejde omkring energirenovering i lokalområdet. Det vil være en oplagt mulighed for at afprøve nogle nye veje for at skabe flere konkrete energirenoveringsprojekter med nabo-til-nabo inspiration.
I dialog med Ejby Lokaludvalg diskuteres følgende:
Hvad skal der til for at få flere til at energirenovere deres hus?
Kan naboer inspirere og bakke hinanden op?
Måske skal man se bredere på opgaven og fx inddrage komfort og modernisering i tilgangen?
Måske vil en mindre teknisk vinkel tiltale flere kvindelige husejere og ad den vej kan flere komme i gang?
Økonomi
Der er mulighed for at dække nogle udgifter til fx energitjek i forbindelse med pilotprojektet.
Høring
Klima & bæredygtighed
Beslutning
Sidsel Kofoed fra Ejby Lokaludvalg fortalte om sin ide med en indsats fokuseret på årgange af huse, fx 70'er parcelhuse. Det vil gøre information og inspiration mere konkret og håndgribelig.
ERU diskuterede i lyset af de to foregående dagsordenspunkter og tidligere diskussioner og information. Udvalget var enige om, at det vil være godt med en fokuseret indsats, men at det så nok skal være for 70'er husejere i hele kommunen. Der var også enighed om at det er vigtigt at finde budbringere, som husejerne lytter til. Det kan enten være en kendt fagperson (a la Kristine Viren fra Bolius) eller en vellidt nabo, som har gennemført en energirenovering, og som gerne vil dele sine erfaringer og tips. Lokale ildsjæle, som er optaget af klima og bæredygtighed kan også være stærke ambassadører. Desuden er det også vigtigt at få banker og ejendomsmæglere med i tiltaget. Der skal være eksempler på energirenoveringer og information om energimærkning.
Det blev påpeget, at man også godt kan sætte fokus på at spare op til en energirenovering, så banken ikke skal involveres.
Det er også vigtigt, at der sættes fokus på de andre fordele ved energirenovering, som fx komfort, tidssvarende og markedsværdi.
ERU blev enige om, at forvaltningen i samarbejde med Ejby Lokaludvalg udarbejder et forslag til et større arrangement med fokus på 70'er huse, hvor der også vil være mulighed for at møde fageksperter fx håndværkere, banker og ejendomsmæglere ansigt-til-ansigt.
Behandlingsplan
5. Skitse til Masterplan
Sagsnummer: 2023-009253
Sagsbehandler: Helene Bjerre-Nielsen
Præsentation
ERU skal udarbejde en Masterplan for energibesparelser og energirenovering af bolig- og bygningsmassen i Middelfart Kommune. På basis af tidligere dialoger i ERU og erfaringer fra fx spar-energi borgermøder og kampagne fremlægges hermed et skitseforslag for målgrupper og hovedaktører, som kan indgå i Masterplanen.
Forvaltningen foreslår
At ERU diskutere og kvalificere oplægget på basis af mødets øvrige oplæg og tidligere dialoger, samt tager stilling til om der skal planlægges og afholdes et ERU møde i september eller december 2023 for at fastholde momentum.
Sagsbeskrivelse
Overordnet
Energikrisen har lært danskerne igen at have fokus på deres energiforbrug i en grad, som ikke er set siden oliekrisen i 70'erne. Det er et godt (på en trist baggrund) udgangspunkt for det videre arbejde med energibesparelser og energirenovering i Middelfart Kommune, som skal lægges fast i Masterplanen.
Middelfart Kommune er en tilflytterkommune, som Byrådet i sin vision ønsker at gøre endnu mere attraktiv at bo og arbejde i. Der er således fortsat udsigt til mange nye indbyggere og virksomheder i kommunen, både i nybyggeri og i (formentlig) boliger og lokaler, som skal istandsættes. Der er derfor et godt udgangspunkt for at arbejde nye husejere i Masterplanen.
Middelfart Kommune har en klar politik omkring at styrke lokalsamfundene via lokaludvalgene og indsatsen Bæredygtige lokalsamfund. Bæredygtige lokalsamfund (middelfart.dk). Denne indsats rummer muligheder for at arbejde med lokalt baseret aktiviteter i Masterplanen.
Varme
Energikrisen satte også skub i energiplanlægningen i kommunerne med fokus på udfasning af naturgas og udrulning af fjernvarme. I december 2022 blev varmeplanen for Middelfart Kommune vedtaget af Byrådet. Varmeplan Middelfart 2022 - Varmeplan Middelfart 2022 (niras.dk). Varmeplanen ses som et parallelt dokument til Masterplanen.
Parallelt med godkendelsen af varmeplanen startede det EU-finansierede projekt CoHeat, som primært drejer sig om udrulning af fjernvarme, fossilfri varmeløsninger (fælles og individuelle) uden for fjernvarmeområderne og i mindre grad om fremme af energirenoveringer af bygninger. CoHeat har helt specifikke mål for investeringer i henholdsvis fjernvarme, lokalvarme og energirenovering. Projektet spiller direkte ind i Masterplanen.
SparEnergi
Energistyrelsen har siden 2016 kørt kampagnen SparEnergi.dk SparEnergi.dk - Få hjælp til at spare el og varme i din bolig. Gennem kampagnen er der opbygget et meget solidt indblik i, hvad der får danskerne til at spare på energien og hvilke målgrupper, som er centrale at få fat i. Disse erfaringer og kampagnemateriale kan fortsat danne et solidt fundament for indsatsen i Masterplanen.
Gennem en lang række borgermøder om energibesparelser er der i forvaltningen i Middelfart Kommune ligeledes opbygget erfaringer med den form for dialog med borgerne. Der har særligt efter energikrisens start været stor interesse fra borgerne i at deltage i møderne. Det er dog også tydeligt, at der er borgergrupper, som ikke deltager i møderne. Nogle af disse er borgere med særlige sociale og økonomiske udfordringer. Denne gruppe udsatte borgere er samtidig de mest sårbare i forhold til stigende og svingende udgifter til el og varme. Det er samtidig en borgergruppe, som ofte allerede har kontakt med kommunen. Andre borgergrupper, som ikke tiltrækkes af kommunens borgermøder om energibesparelser er unge og børnefamilierne.
Masterplan skitse
Den overordnede ramme for arbejdet med energibesparelser og energirenovering i Middelfart Kommuner er DK2020 Klimaplanen og Byrådets klimaaftale fra december 2020. Klimaplanen omhandler både reduktion af klimagasudledning og klimatilpasning. Masterplanen vil være et produkt under rammen af Klimaplanen.
Masterplanen foreslås sammensat i et format som er borgerrettet, med billeder, figurer og enkelt tekst. I første omgang som en pdf, med et mindre antal printede eksemplarer.
Masterplanen etableres som et levende dokument, fx på en hjemmeside (som varmeplanen), hvor der kan foretages opdateringer og tilføjes erfaringer. Der kunne også oprettes et særligt opslag på SoMe.
Målgrupper
I udpegningen af målgrupper for Masterplanen er det hensigtsmæssigt at se på hvilken rolle kommunen spiller og hvor der kunne være særlige indgangsvinkler til borgergrupper og virksomheder, via allerede eksisterende kontakt. Det kan fx være via kontanthjælp/ dagpengesamtaler, skoler, dagsinstitutioner, miljøtilsyn, tilflytningsrådgivning, lokaludvalg og eksterne partnere som Middelfart Erhvervscenter i forhold til virksomhederne og Brobygning Middelfart i forhold til butikker og hoteller.
En central pointe i udvælgelsen af målgrupper bør være at sætte ind der, hvor kommunen kan gøre en forskel, så ressourcerne anvendes mest effektivt og til størst gavn.
Forslag til primære målgrupper:
- Udsatte borgere
- Børn og unge
- Nye husejere
- (Tilflytter)virksomheder
Hovedaktører
Hovedaktørerne udvælges for den enkelte målgruppe, da der er tale om forskellige aktører for hver målgruppe. Rollen for lokaludvalg og Byråd tænkes ind på tværs af målgrupperne.
Forslag til hovedaktører (der kan være andre og flere):
Udsatte borgere (i forhold til energibesparelser/adfærd)
Kollegaer i Social & Sundhedsafdelingen
Boligforeninger
Børn og Unge (i forhold til energibesparelser/adfærd)
Kollegaer i Børn & Familieafdelingen
Skolerne
Fritidsordninger
Foreninger
Nye husejere (i forhold til energirenovering og opdatering af boligen)
Tilflytningskonsulenten
Ejendomsmæglerne
Håndværksvirksomheder lokalt
Lokaludvalg
(Tilflytter)virksomheder (i forhold til energibesparelser og energirenovering)
Planafdelingen
Middelfart Erhvervsråd
Brobygning Middelfart
Videre proces
På mødet d. 24. august inviteres nogle af hovedaktørerne i forhold til de to første målgrupper (udsatte borgere og børn & unge) for sammen at udvikle hovedaktiviteter for disse to målgrupper.
På mødet d. 26. oktober inviteres nogle af hovedaktørerne i forhold til de to sidste målgrupper (nye husejere og tilflyttervirksomheder)
På basis af disse diskussioner i ERU udarbejdes det første udkast til Masterplan, som præsenteres for ERU ved det første møde i 2024.
Alternativt kan ERU beslutte sig for at afholde det tidligere aflyste møde i september eller december 2023. Derved kan tidsplanen forkortes og Masterplanen færdiggøres tidligere.
Økonomi
Høring
Klima & bæredygtighed
Beslutning
ERU diskuterede oplægget.
ERU fandt, at der er stort potentiale i at forsøge at få "de modne"/længst-boende husejere ind i overvejelser om energirenovering. De har ofte flere midler end førstegangskøberne, men skal inspireres på en anden måde. Det kunne være en interessant målgruppe i Masterplanen.
Man kunne også lade sig inspirere af Middelfart Vilde Kommune og forsøge at få en gruppe borgere til at arbejde på samme måde med energirenovering. Eller andre eksisterende fællesskaber, som evner at samle mennesker til aktiviteter.
Masterplanen kan også indeholde nogle af de mange gode eksempler, som allerede findes eller er på vej. Klimafolkemødet kunne anvendes endnu mere ift særligt børn og unges energiadfærd.
ERU var usikker på, om det vil være muligt at hjælpe udsatte borgere ift energibesparelser, da disse borgere i forvejen har mange andre udfordringer at håndtere.
Forvaltningen udarbejder et første udkast til Masterplan til det 8.ERU møde d. 24. august 2023.