Referat for Energirenoveringsudvalget møde den 26. oktober 2023
1. Dagsorden
Sagsnummer: 2023-014553
Sagsbehandler: Helene Bjerre-Nielsen
Præsentation
Det 10. ERU møde har fokus på udarbejdelse af masterplanen og den videre tidsplan.
Forvaltningen foreslår
At ERU godkender dagsorden for 10. ERU møde og referat fra 9. ERU møde d. 27. september 2023.
Sagsbeskrivelse
Dagsorden for 10. ERU
1. Velkomst og orientering af formanden. Godkendelse af dagsorden og referat.
2. Opsamling fra gruppearbejde på 9. ERU møde
3. Fokusering af masterplan og målgrupper
4. Den videre tidsplan
5. Evt.
Referat fra 9. ERU møde er vedlagt.
Økonomi
Høring
Klima & bæredygtighed
Beslutning
Formanden bød velkommen til mødet. Referatet fra 9. ERU møde blev godkendt. Dagsordenen blev godkendt.
Formanden udtrykte ærgrelse over, at termonetprojektet i Fjelsted/Harndrup er stødt på grund. Rikke Lock og Elisabeth forklarede, at det skyldes den udestående afklaring i forhold til Varmeforsyningsloven, hvorvidt termonet kan opfattes som fjernvarme.
Behandlingsplan
Bilag
2. Opsamling på gruppearbejde
Sagsnummer: 2023-014553
Sagsbehandler: Helene Bjerre-Nielsen
Præsentation
På sidste ERU-møde arbejdede udvalget i fire grupper med uddybning af de fire hovedtemaer:
1. Politisk påvirkning af rammevilkår/finansieringsvilkår for energirenovering
2. Energibesparelser igennem adfærdsændringer
3. Energirenovering/modernisering af huse og erhvervsbygninger
4. Varmeforsyning uden for fjernvarmeområderne
Forvaltningen foreslår
At ERU forholder sig til gennemgangen af gruppearbejdet og evt. tilføjer/uddyber nogle af temaerne.
Sagsbeskrivelse
De fremmødte ERU-medlemmer arbejdede i fire grupper med de ovennævnte hovedtemaer. Grupperne gennemgår deres forslag på 10.ERU for at sikre at de medlemmer der ikke deltog i 9.møde også høres.
Arbejdsskemaerne sendes separat pr. e-mail på forhånd til alle.
Økonomi
Høring
Klima & bæredygtighed
Beslutning
ERU fandt fortsat de udsendte skemaer fra gruppearbejdet på 9. ERU som et godt udgangspunkt for masterplanen.
ERU diskuterede behovet for aktiviteter og initiativer parallelt med udarbejdelsen af masterplanen.
ERU blev orienteret om at der er inviteret omkring omkring 5.000 borgere til SparEnergi informationsmøde d. 1. november som vil have fokus på renovering af huse fra før 1925. Oplægsholderen er Charlie Lemporp fra Transition (Energistyrelsens rådgiver). Tilmeldingen går ikke nær så stærkt nu, som det gjorde sidste år under energikrisen. Energipriserne er kommet ned og det gør meget for folks fokus på emnet.
Der er også arrangeret et borgermøde d. 16. november med foredrag af Søren Vadstrup (forfatter til bogen Huse med Sjæl og ekspert i renovering af gamle huse). Det er den samme gruppe borgere/husejere, som via e-boks er inviteret til dette arrangement.
ERU blev også orienteret om initiativ ift solceller på industritage i samarbejde med DIFKO og en virksomhed med et stort tagareal i Middelfart. DIFKO lejer taget og virksomheden køber strømmen til kostpris. Hvis modellen lykkes, så er der stort potentiale for udbredelse i industriområder, hvor overproduktion kan deles mellem virksomhederne.
Det blev besluttet at gå videre med initiativ om energitjek af 70'er huse, som tidligere behandlet. Det undersøges om det kan ske i samarbejde med Middelfart Sparekasse og Totalkredit.
Behandlingsplan
3. Fokusering af masterplan og målgrupper
Sagsnummer: 2023-014553
Sagsbehandler: Helene Bjerre-Nielsen
Præsentation
På basis af gruppearbejdet skal ERU diskutere en mulig fokusering af masterplanen.
Forvaltningen foreslår
At ERU diskutere fokusering af de bearbejdede hovedtemaer samt også diskutere, om der er andre (systemforandrende) tiltag, som kan inddrages.
Sagsbeskrivelse
ERU udspringer af den politiske klimaaftale, som Byrådet indgik i slutningen af 2020 i forbindelse med godkendelse af DK2020 Klimaplanen.
Klimaplanen står overfor en revision, som skal være klar med udgangen af 2024. ERU masterplan tager til dels forskud på denne revision ved at tage et centralt tema i klimaplanen op til detaljeret planlægning.
I forbindelse med revision af klimaplanen forudses der en del ændringer. Særligt i forhold til større fokus på hvad borgere, foreninger og virksomheder bidrager med af klimahandlinger. Det går nemlig ikke hurtigt nok med at sikre reduktion af klimagasudledningerne, hvilket gør udfordringerne frem mod 2030 (70% reduktion) og 2050 (klimaneutral) betydelige.
I udarbejdelsen af ERU masterplanen kan der således godt tænkes i at give medansvar for klimahandling til både borgere, foreninger og virksomheder.
Økonomi
Høring
Klima & bæredygtighed
Beslutning
ERU diskuterede fokus på single-husstande og mulighederne for at præge single-husstande til at opdele deres (store) bolig i mindre enheder for derved at spare ressourcer og skabe noget fællesskab. Bolius tilbød at bidrage med kommunikationsmateriale, som kan bruges i forhold til dette tema.
Det blev besluttet, at Rikke og Helene kortlægger single-husstande i kommunen. Der aftales et møde med Bolius om kommunikation.
Der blev også snakket om mulighederne for at indrettet boliger i tidligere staldbygninger og derved udnytte eksisterende byggeri fremfor at bygge nyt (på åben mark). Og/eller udnyttelse af tidligere fabriksbygninger. Realdania har en del materiale og fokus på denne type udnyttelse af eksisterende bygninger og brug af bæredygtige materialer.
Off-grid Brenderup med tiny houses blev fremhævet som en ny boform, som godt kan vinde mere frem.
ERU fremhævede at det er vigtigt at sætte fokus på attraktivitet, fascination og inspiration i forhold til at engagere borgerne i energirenovering og energibesparelser.
Virksomheder er også en vigtig målgruppe (og del af skemaerne fra gruppearbejdet). Virksomhedernes fokus går på ressourceforbrug og ESG afrapportering (kundekrav).
Behandlingsplan
4. Den videre tidsplan
Sagsnummer: 2023-014553
Sagsbehandler: Helene Bjerre-Nielsen
Præsentation
ERU masterplan forventes fremlagt til Byrådet i løbet af de kommende måneder.
Forvaltningen foreslår
At ERU diskutere den videre tidsplan og udvalgets arbejdsform efter masterplanen er afleveret.
Sagsbeskrivelse
I følge den oprindelige planlægning skal ERU masterplan fremlægges for Byrådet inden udgangen af 2023. Forvaltningen skønner at dette vil blive vanskeligt set i lyset af status for arbejdet med masterplanen, og da det sidste Byrådsmøde er d. 4. december.
Der ses to alternativer for en ny tidsplan:
1) ERU møde afholdes d. 30. november, hvor et udkast til masterplan gennemarbejdes. Efter tilretning sendes masterplanen til Økonomiudvalgsmøde d. 19. december 2023 og videre til Byrådsmøde start januar 2024.
2) ERU møde afholdes i den første uge af januar 2024 og masterplan sendes derefter til Økonomiudvalgsmøde slut januar og byrådsmøde start februar 2024.
Når masterplanen er vedtaget af Byrådet starter implementeringen. Hvilken rolle ønsker ERU at spille i implementeringsfasen? I følge kommissoriet fortsætte udvalget også under implementeringsfasen frem til 2025 - altså i 2024.Økonomi
Høring
Klima & bæredygtighed
Beslutning
ERU besluttede, at det næste (11.ERU) møde bliver i starten af januar 2024, hvor der fremlægges et gennemarbejdet udkast til masterplanen for udvalget.
I mellemtiden arbejdes der videre med pilotprojekt omkring energitjek, solceller på industritage og borgermøder om energirenovering af specifikke hustyper.
Der arbejdes også videre med termonet og energifællesskaber og pilotprojektet Fjelsted/Hardrup.
ERU modtager doddle med datoforslag til 11.ERU møde.