Referat for Beskæftigelses- og Arbejdsmarkedsudvalget møde den 04. september 2024
155. Budgetopfølgning pr. 31. august 2024 på udvalgets budgetområde; beskæftigelsesindsats og borgerservice.
Sagsnummer: 2024-000787
Sagsbehandler: Bente Grand
Præsentation
Budgetopfølgning pr. 31. august 2024 på udvalgets budgetområde; beskæftigelsesindsats og borgerservice.
Forvaltningen foreslår
- At sagen tages til efterretning.
Sagsbeskrivelse
Budgetopfølgning pr. 31. august 2024 er under udarbejdelse. Der vil foreligge notat til udvalgets møde. Notatet vil blive eftersendt, idet det ikke er muligt at udarbejde materialet forinden udsendelse af dagsorden.
Økonomi
Ingen
Høring
Ingen høring, da kommunen ikke er forpligtet.
Klima & bæredygtighed
Beslutning
Sagen taget til efterretning.
Behandlingsplan
156. Afsætning af midler til afholdelse af job- og uddannelsesmesse - Job Over Broen
Sagsnummer: 2024-012117
Sagsbehandler: Jeanett Frieboe Graversgaard
Præsentation
Beskæftigelses- og Arbejdsmarkedsudvalget anmodes om afsætning af midler fra Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesnetværkets pulje til afholdelse af job- og uddannelsesmessen "Job Over Broen", som afholdes i samarbejde med Jobcenter Fredericia.
Forvaltningen foreslår
- At udvalget bevilger rammebeløb til afholdelse af job- og uddannelsesmessen "Job Over Broen".
Sagsbeskrivelse
Job- og Vækstcentret afholder i samarbejde med Jobcenter Fredericia, job- og uddannelsesmessen "Job Over Broen" d. 1. oktober 2024 i idrætscentret i Fredericia.
Målsætningen for messen er, at virksomheder fra Middelfart og Fredericia-området får mulighed for direkte kontakt med ledige og derigennem kan rekruttere arbejdskraft på dagen.
Samtidig får ledige i begge kommuner mulighed for at få en dialog med virksomheder uden først at skulle igennem en længere ansøgningsproces.
På messen vil der desuden være forskellige workshops, hvor bl.a. Jobindex og et vikarbureau vil holde oplæg. Der vil være CV workshops, hvor der kan tages gode billeder til CV, og hvor der gives gode råd til at skabe et godt CV.
Flere uddannelsesinstitutioner fra Fredericia og Middelfart Kommune er også indbudt til at deltage i messen, hvor de kan præsentere deres uddannelsestilbud til ledige som overvejer uddannelse.
Der er sat et mål om deltagelse af min. 20 virksomheder fra Middelfart Kommune, og Jobcenter Fredericia forventer at 40 virksomheder fra Fredericia Kommune deltager.
Som udgangspunkt skal virksomheder der tilbydes en plads på messen have et aktuelt rekrutteringsbehov her og nu eller inden for de næste 3 måneder.
Vi forventer, at mere end 400 borgere fra Middelfart Kommune vil deltage. Disse borgere vil enten være ledige, sygemeldte eller afvente fleksjob.
Det primære formål med messen er direkte rekruttering til ledige stillinger. Sekundært vil nogle ledige have mulighed for dialog med arbejdsgiver, input til CV og jobsøgning. Elementer som efterfølgende bringes ind i dialogen med jobvejleder i jobcentret.
Økonomi
Der søges om et samlet rammebeløb på kr. 30.000,- til dækning af udgifter til leje af lokaler, let forplejning til virksomheder i form af kaffe og vand til messen, samt dækning af udgifter til materialer til messen.
Midlerne søges fra Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesnetværkets egen pulje.
Det endelige beløb afhænger af antallet af deltagere, men vil ikke overstige rammebeløbet.Høring
Ingen høring af Ældrerådet og Handicaprådet, da kommunen ikke er forpligtet.
Klima & bæredygtighed
Ingen bemærkninger.
Beslutning
Udvalget beslutter, at bevilge rammebeløb.
Behandlingsplan
157. Opfølgning på A-kassernes overtagelse af forløb for dagpengemodtagerne de første 3 måneder
Sagsnummer: 2024-002608
Sagsbehandler: Anita Rasmussen
Præsentation
Siden januar har opgaven omkring aktivering, afholdelse af samtaler samt styring af indsatsen for de første 3 måneders ledighed for dagpengemodtagere været A-kassernes ansvar.
Job og vækstcentret har fulgt op på de resultater, der er indløbet i forhold til lovpligtige opgaver, samt de opgaver, som har betydning for den videre indsats når og hvis jobcentret efter 3 måneder ledighed overtager ansvaret for borgerens forløb.
Forvaltningen foreslår
- At orienteringen tages til efterretning.
Sagsbeskrivelse
Fra 1. april 2024 og frem til 1. august 2024 har Job- og Vækstcentret overtaget forpligtigelsen for 99 borgere.
Job- og Vækstcentret har gennem dette år haft et særligt fokus på, at borgernes CV har en kvalitet, hvorved de kan bruges direkte til virksomhedernes rekruttering, igennem vores rekrutteringsindsats.
Vi har kunnet konstatere, at godt halvdelen af de 99 borgere ikke har haft et formidlingsegnet CV. Typisk mangler der relevant beskrivelse af borgerens kompetencer og personlige profil.
I forhold til afholdelse af de lovpligtige samtaler de første 3 måneder i dagpengeforløbet, har A-kasserne afholdt 80% af disse. 20% af borgerne mangler én eller flere samtaler, som jobcentret så skal afholde.
Det har været et stort ønske fra Jobcentre generelt, at A-kasserne vejleder om muligheder for, at borgere selv kan afsøge praktikmuligheder i de første 3 måneder af dagpengeperioden, således de ikke bliver omfattet af reglen om en lovpligtig praktikperiode inden for de første 6 måneder.
Kun i begrænset omfang har borgere tilknyttet A-kasser været i praktikker, men der har fra A-kassernes side været et stort fokus på at vejlede borgerne om muligheden for at tage 6 ugers jobrettet uddannelse. Dette har bevirket, at jobcentret i perioden januar til april 2024 havde forbrugt mere end halvdelen af årets budget til jobrettet uddannelse - svarende til 50% mere end det gennemsnitlige forbrug for samme periode de tre foregående år.
Samarbejdet mellem A-kasse og jobcenter har været præget af tekniske vanskeligheder, særligt omkring afholdelse af fælles samtaler mellem borger, A-kasse og jobcenter. Dette har primært skyldes tekniske udfordringer. Dog har enkelte mindre A-kasser frabedt sig deltagelse i disse. Der er en god dialog mellem jobcenter og A-kasser om udvikling af samarbejdet, og jobcentret er i dialog med A-kasserne om øget kvalitet af Jobnet-CV og opfordring til at ledige vejledes om praktikmuligheden.
Økonomi
Ikke relevant.
Høring
Ingen høring af Ældrerådet og Handicaprådet, da kommunen ikke er forpligtet.
Klima & bæredygtighed
Ikke relevant.
Beslutning
Orienteringen taget til efterretning.
Behandlingsplan
158. Revision af klimaplanen - klimahandling i BAU
Sagsnummer: 2024-011749
Sagsbehandler: Helene Bjerre-Nielsen
Præsentation
Klimaplanen er under revision. Byrådet havde d. 3. juni 2024 et temamøde med særligt fokus i integration af klimaforpligtelser i styrings- og beslutningsstrukturer. Hvert fagudvalg, på nær KNG og ØU, udarbejdede på temamødet ideer til klimatiltag på udvalgsniveau.
BAU skal på dette udvalgsmøde behandle udvalgets egne ideer til klimatiltag efter at ideerne er blevet konkretiseret af administrationen.
Forvaltningen foreslår
- At udvalget diskuterer og godkender forslagene til klimatiltag.
Sagsbeskrivelse
Med udgangspunkt i opgaven med revision af klimaplanen (rammesat af vedlagte sagsfremstilling og notat fra Byrådet d. 4. marts 2024) blev der på Byrådets temamøde d. 3. juni 2024 sat fokus på, hvilke klimatiltag hver udvalg vil sætte fokus på for at klima får den fornødne vægt i jeres normale udvalgsarbejde, samt hvilke eksterne partnerskaber, der vil være relevant i forhold til de valgte klimatiltag.
BAU kom med følgende ideer til klimatiltag på teammødet d. 3. juni:
Administrationen (Job- og Vækstcentret og Klimastaben) har arbejdet videre med ideerne og forslår at følgende klimatiltag medtages i den reviderede klimaplan fra BAU:
ESG-kravene til virksomhederne vil også fordre behov for flere klimakompetente medarbejdere
+
Virksomhedskonsulenterne, der har langt mest kontakt med virksomhederne, skal prioritere grøn omstilling. (omformuleres)
+
•EUC + Middelfart Erhverv er oplagte partnere
Grøn omstilling og ESG-krav og -initiativer skal på dagsordenen i kontakten mellem virksomheder og medarbejdere på tværs af forvaltninger. Forvaltningerne vil derfor - i partnerskab med Middelfart Erhvervscenter - samarbejde på tværs om at styrke klimaviden hos kommunale medarbejdere, så dialoger og samarbejde med virksomhederne kvalificeres.
Der etableres en projektgruppe omkring dette tværgående samarbejde, som hvert halvår rapportere til BAU.
Den vestfynske jernbane vil give mange grønne jobs. Vi skal være partnere med Vejdirektorat og nabokommuner.
Middelfart Kommune vil forsøge at indgå partnerskab med de virksomheder, som skal lave den vestfynske jernbane. Nabokommuner på begge sider af Lillebælt kan indgå i partnerskabet, som omhandler rekruttering og opkvalificering af medarbejdere til grønne job i forbindelse med selve jernbanebyggeriet.
TU er også en vigtig part i at sikre gode partnerskaber til gavn for Middelfart Kommunes virksomheder og borgere. Klimatiltaget bringes også op med TU.
Administrationens kommentarer vedr. de øvrige ideer er:
Kurser og efteruddannelser for ledige skal være i grønne kompetencer. Opkvalificering til planetære kompetencer. Vigtigt at faglærerne opkvalificeres
Forvaltningen vurderer at dette forslag er vanskeligt at føre ud i livet. Arbejdsgivere - offentlige og private efterspørger mange slags kompetencer - også grønne. Opkvalificeringsindsatsen bør imødekomme efterspørgslen efter kompetencer.
Økonomi
Høring
Klima & bæredygtighed
Sagen vedrører revision af Klimaplanen og inddragelse af andre udvalg i klimahandlinger. Det vil bidrage til en styrket klimaindsats i forhold til kommunens beføjelser og roller.
Beslutning
Forslagene til klimatiltag drøftet og godkendt.
Behandlingsplan
Bilag
159. Udviklingen i målgruppen forsikrede ledige
Sagsnummer: 2024-012018
Sagsbehandler: Jeanette Johansen
Præsentation
De sidste måneders budgetopfølgninger viser, at udgifterne til målgruppen af forsikrede ledige (dagpengemodtagere) er stigende. På den baggrund har forvaltningen udarbejdet analyse af udvikling i antal, indsatser og effekter fra 2019 til 2024 for personer på dagpenge. Desuden er der i analysen fokus på udviklingen på det lokale arbejdsmarked det sidste år.
Formålet med denne analyse er at belyse udviklingen i Middelfart Kommune, sammenlignet med landsplan og med kommunerne i Region Syddanmark.
Forvaltningen har derudover gennemgået sager med lav refusion.
På mødet fremlægges analysens resultater, pointer fra sagsgennemgangen af sager med lav refusion samt forvaltningens forslag til handlinger for området.
Forvaltningen foreslår
- At orienteringen om analyse, sagsgennemgang samt handleplan tages til efterretning.
Sagsbeskrivelse
Analysen af målgruppen forsikrede ledige (vedlagt som bilag) samt udviklingen på det lokale arbejdsmarked viser følgende:
Perioden 2019-2024 er kendetegnet ved forholdsvise store udsving i antal årspersoner i målgruppen forsikrede ledige. I 2020 steg ledigheden hurtigt og meget som konsekvens af nedlukningen i forbindelse med covid-19 pandemien. 2021 var præget af genåbning og en hurtigt stigende beskæftigelse og deraf følgende lav ledighed. I 2022 forblev ledigheden lav, mens ledigheden i 2023 landede på et niveau højere end året før, bl.a. på grund af krigen i Ukraine og ustabilitet den verdenspolitiske situation. I 2024 er ledigheden ved at stabilisere sig på et ”før-corona-niveau”. Dog er det værd at være opmærksom på, at beskæftigelsen nu er højere end nogensinde før.
Ledigheden i Middelfart har et lavere (og dermed bedre) udgangspunkt end på landsplan, men udviklingen i antal ledige årspersoner har været mindre positiv i Middelfart Kommune end i landet som helhed, såvel som i kommunerne i Region Syddanmark.
Vedrørende udviklingen i antal lønmodtagere viser tallene for Middelfart en lille tilbagegang i det seneste år (-1,6 pct.), medens hele landet viser en fremgang (+0,6 pct.) i samme periode.
Arbejdsmarkedet i Middelfart Kommune er på nuværende tidspunkt lidt mere presset end i resten af landet. Sammenlignes udviklingen i antal ledige stillinger hidtil i 2024 med samme periode i 2023, viser antal ledige stillinger opslået på Jobnet en reduktion på 14 pct. i Middelfart Kommune mod en reduktion på 7 pct. på landsplan og i RAR Sydjylland på 3 pct., dvs. begge områder har en lavere reduktion i efterspørgslen efter arbejdskraft.
Efter kortlægning af antal og type af aktive tilbud til ledige i målgruppe viser, at Middelfart har en væsentlig større andel ledige i virksomhedsrettede tilbud, herunder praktikker og løntilskud i forhold til hele landet. Derimod ligger vejledning og opkvalificering lavere end resten af landet. Den efterfølgende beskæftigelseseffekt i de tre måneder i direkte forlængelse af et praktikforløbs afslutning, viser at 41 pct. har fået ændret status til beskæftigelse i Middelfart. I hele landet er andelen 36 pct. For løntilskudsforløb er den tilsvarende andel for Middelfart 77 pct., medens hele landet har 67 pct. Således er der er umiddelbart en højere effekt af de virksomhedsrettede tilbud i Middelfart Kommune i forhold til på landsplan.
Forvaltningen har gennemgået sager med lav refusion heraf en del med lang ledighed på dagpenge med formålet at afdække hvilke indsatser der er relevante. på mødet fremlægges pointer fra denne gennemgang. Desuden fremlægges handleplan for området.
Økonomi
Høring
Klima & bæredygtighed
Beslutning
Orienteringen taget til efterretning.