Referat for Børn- Kultur og Fritidsudvalget møde den 12. november 2024
208. Tråden
Sagsnummer: 2024-015590
Sagsbehandler: Louise Kjær Guul
Præsentation
Opfølgende orientering om projekt "Tråden", som en del af byudviklingen af det nye byområde Trådværket.
Forvaltningen foreslår
- at udvalget tager orienteringen til efterretning.
Sagsbeskrivelse
På udvalgsmødet 11. juni 2024 blev udvalget præsenteret for projekt "Tråden" ligesom der var besigtigelse af hallerne.
Arbejdet er nu kommet videre, og derfor deltager kommunaldirektøren sammen med direktøren for Brobygning Middelfart under punktet, hvor de vil redegøre for den aktuelle status på projektet.
Økonomi
Høring
Klima & bæredygtighed
Beslutning
Orienteringen taget til efterretning.
Behandlingsplan
209. Budget 2025 for Kultur og Fritid - rammebesparelse
Sagsnummer: 2024-013142
Sagsbehandler: Henrik Louring
Præsentation
Behandling af rammebesparelse på 250.000 kr. om året i budget 2025 på kultur- og fritidsområdet.
Forvaltningen foreslår
- Børn, Kultur og Fritidsudvalget udpeger emner og beløb til den samlede rammebesparelse på 250.000 kr.
Sagsbeskrivelse
I forbindelse med vedtagelsen af budget 2025 er det besluttet, at der skal gennemføres en rammebesparelse på kultur- og fritidsområdet. Besparelsen er på 250.000 kr. om året.
Rammebesparelsen udmøntes af Børn, Kultur og Fritidsudvalget - evt. med forudgående høring af Fritidsrådet, såfremt besparelsesemnerne gør dette relevant.
I forbindelse med udvalgsmødet 8. oktober 2024 blev hele kultur og fritidsområdet præsenteret for udvalget med fokus på de elementer, der ikke allerede har været genstand for behandling i forbindelse med Budget 2025. På baggrund af diskussionen på mødet, har forvaltningen udarbejdet et forslag til, hvordan besparelsen kan gennemføres.
Økonomi
Rammebesparelse på 250.000 kr.
Høring
Rammebesparelser inden for Fritidsrådets område sendes til høring i Fritidsrådet inden endelig vedtagelse.
Klima & bæredygtighed
Beslutning
Udvalget godkender forvaltningens forslag og sender sagen til høring i Fritidsrådet.
Behandlingsplan
Bilag
210. Regnskaber museer 2023
Sagsnummer: 2024-006798
Sagsbehandler: Rikke Jørgensen
Præsentation
Orientering om Regnskab 2023 for Middelfart Museum, CLAY – Danmarks Keramikmuseum og Humlemagasinet.
Forvaltningen foreslår
- At udvalget tager regnskaberne til orientering.
Sagsbeskrivelse
Middelfart Museum regnskab 2023
Årsregnskabet rummer en række anbefalinger til museet samt status på arbejdet med disse, nøgletal og tilsvarende oplysninger, som alle giver et godt indblik i museets virke.
Besøgstallet var i 2023 på samlet 18.483, hvilket var en forholdsvis stor nedgang, hvilket primært skyldes at Psykiatrisk Samling blev lukket og var under nedpakning som en del af forberedelserne til det nye MIND Psykiatrisk Museum, der forventes at åbne i starten af 2026.
Regnskabet viser et årsresultat (efter hensættelser) på 84.961 kr. og en egenkapital på 1.790.274 kr. Der er udbetalt 2.620.560 kr. i driftstilskud fra Middelfart Kommune og det er tjekket at driftstilskuddet er indarbejdet i regnskabet. Regnskabet har ikke givet anledning til kommentarer fra forvaltningen.
Der er heller ikke bemærkninger fra revisor til regnskabet, som der skal handles på. Derfor har forvaltningen overfor Slots- og Kulturstyrelsen godkendt regnskabet.
Clay - Danmarks Keramikmuseum regnskab 2023
Årsregnskabet giver et godt indblik i CLAY's opgaver, aktiviteter, samarbejder og generelle drift.
Besøgstallet i 2023 var på 36.337, hvilket er en stigning i forhold til 2022 på 3.277 gæster, men 3.663 færre end budgetteret. Dette skyldes ifølge Clay et ekstraordinært byggeår, hvor museet holdt lukket indtil 21. januar, og at der var begrænsninger i publikumsoplevelsen indtil den nye udstillingssal åbnede i oktober.
Regnskabet viser et årsresultat på 162.964 kr. og en egenkapital på 744.115 kr. Der er udbetalt 4.991.492 kr. i driftstilskud fra Middelfart Kommune. Det er tjekket, at driftstilskuddet er indarbejdet i regnskabet. Regnskabet har ikke givet anledning til kommentarer fra forvaltningen.
Der er heller ikke bemærkninger fra revisor til regnskabet, som der skal handles på. Derfor har forvaltningen over for Slots- og Kulturstyrelsen godkendt regnskabet.
Humlemagasinet regnskab 2023
Årsregnskabet giver et indblik i aktiviteterne i 2023 og planerne for 2024.
Besøgstallet for 2023 er på ca. 11.330 besøgende, hvilket er lavere end sidste år, og skyldes et lavt antal besøgende i åben have. Ledelsen finder årets resultat tilfredsstillende.
Regnskabet viser et årsresultat på 298.967 kr. og en egenkapital på 2.748.411 kr. Der er udbetalt 69.018 kr. i driftstilskud fra Middelfart Kommune. Det er tjekket at driftstilskuddet er indarbejdet i regnskabet. Regnskabet har ikke givet anledning til kommentarer fra forvaltningen.
Der er heller ikke bemærkninger fra revisor til regnskabet, som der skal handles på.
Økonomi
Intet
Høring
Intet
Klima & bæredygtighed
Intet
Beslutning
Orienteringen taget til efterretning.
Behandlingsplan
211. 3. budgetopfølgning pr. 31.10.2024 - Børn, Kultur og Fritidsudvalget
Sagsnummer: 2024-013724
Sagsbehandler: Mads Sandager Hansen
Præsentation
Økonomiafdelingen har i samarbejde med fagforvaltningerne udarbejdet 3. budgetopfølgning pr. 31. oktober 2024.
Resultatet af budgetopfølgningen gennemgås i denne sag.
Forvaltningen foreslår
- at 3. budgetopfølgning pr. 31. oktober 2024 godkendes.
Sagsbeskrivelse
I forbindelse med budgetopfølgningen på Børn, Kultur og Fritidsudvalgets område, forventes et samlet merforbrug på 18,646 mio. kr. i forhold til det oprindelige budget.
Drift
De vigtigste afvigelser på driften i forhold til det oprindelige budget er følgende:
- Kultur og Fritid forventer et samlet merforbrug på 0,935 mio.kr.
- Familie og Forebyggelsesområdet forventer et samlet merforbrug på 14,679 mio. kr.
- Dagtilbudsområdet forventer et samlet merforbrug på 3,032 mio.kr.
Anlæg
Der forventes et samlet mindreforbrug på 26,118 mio.kr. i forhold til den korrigerede anlægsramme på 63,086 mio.kr. inkl. over-/underskud.
Økonomi
Se vedhæftede bilag.
Høring
Ingen.
Klima & bæredygtighed
Beslutning
Godkendt.
Behandlingsplan
Bilag
212. Politisk orientering om tilsyn i dagtilbud 2024
Sagsnummer: 2024-015540
Sagsbehandler: Anne Sofie Grangaard Olesen
Præsentation
Dagtilbudslovens §5 forpligter kommunalbestyrelsen til at føre tilsyn med dagtilbud i Middelfart Kommune. Fra januar til juli 2024 er der gennemført anmeldte tilsyn af de kommunale daginstitutioner. Med afsæt i disse giver forvaltningen udvalget en orientering om resultaterne af de 13 gennemførte tilsyn.
Forvaltningen foreslår
- at udvalget tager orienteringen til efterretning.
Sagsbeskrivelse
Dagtilbudslovens §5 forpligter kommunalbestyrelsen til at føre tilsyn med dagtilbud i Middelfart Kommune. Det anmeldte tilsyn i de kommunale institutioner er nu afsluttet. Det kommunale tilsyn begyndte i januar 2024 med dataindsamling fra både medarbejdere, ledere, forældre og ældste børn. Efterfølgende er der gennemført tilsynsbesøg i de enkelte institutioner fra slutningen af februar til juli 2024.
Vedrørende dagplejen har der været gennemført forældreundersøgelse. Medarbejder- og lederbesvarelser samt observationer afventer.
Den pædagogiske kvalitet:
Tilsyn giver et indblik i den pædagogiske kvalitet både for det enkelte dagtilbud og på tværs af området. Tilsynet ser bl.a. på kvalitet i relationer og samspil barn-barn, barn-voksen, i tilrettelæggelse af læringsmiljøer, organisering og de fysiske rammer. I 2024 har vi desuden haft et særligt fokus på, hvordan institutionerne indarbejder det fælles børnesyn i praksis.
Samlet set ser vi en tilfredsstillende kvalitet og et dagtilbudsområde med mange dygtige medarbejdere og ledere, som yder en stor professionel indsats for at skabe trygge, udviklende og spændende rammer for kommunens børn og deres forældre.
Udviklingspotentiale
Tilsynets fund er værdifulde for ledere og medarbejdere i forhold til opgaven med at udvikle gode dagtilbud med høj kvalitet i den pædagogiske praksis. I de enkelte dagtilbud ses forskellige udviklingspotentialer f.eks. om børns dannelse og medbestemmelse, fysiske og æstetiske læringsmiljøer samt styrkelse af faglig ledelse.
Opfølgning:
For at understøtte og videreudvikle kvaliteten i vores dagtilbud afholdes der opfølgende samtaler mellem leder og tilsynskonsulent. Samtalerne tager afsæt i en udviklingsplan udarbejdet af lederen på baggrund af data og dialoger fra tilsynet.
Yderligere er der nedsat en gruppe af ledere fra hele dagtilbudsområdet, som i fællesskab kigger på resultaterne på tværs af området for at kunne vurdere potentialet i fælles strategiske indsatser. Der arbejdes også med en justering og kvalificering af selve tilsynskonceptet.
Det skal endelig nævnes, at der pt. pågår et arbejde på nationalt plan om at lempe kravene til de kommunale tilsyn. Middelfart Kommunes afventer endelig udmeldinger inden yderligere justeringer.
Forvaltning uddyber arbejdet med tilsynet på mødet.
Økonomi
Ingen.
Høring
Ingen
Klima & bæredygtighed
Ingen.
Beslutning
Udsat.
Behandlingsplan
213. Orienteringssag - omgørelsesprocent for socialområdet for børn og voksne - Danmarkskortet 2023
Sagsnummer: 2024-001751
Sagsbehandler: Hanne Bylov
Præsentation
En gang årligt offentliggør Ankestyrelsen et samlet overblik over resultaterne af de klagesager, de har behandlet det forudgående år (Danmarkskortet). Inden udgangen af det år, hvor Danmarkskortet over omgørelsesprocenter på socialområdet offentliggøres, skal Byrådet behandle Danmarkskortet på et møde.
Byrådet skal i forbindelse med behandlingen tage stilling til, hvorvidt der er behov for at udarbejde en handlingsplan til styrkelse af den juridiske kvalitet i kommunens sagsbehandling.
Forvaltningen foreslår
- At orienteringen tages til efterretning.
- At Byrådet beslutter, om der skal udarbejdes en handleplan for nedbringelse af den aktuelle omgørelsesprocent.
Sagsbeskrivelse
”Danmarkskortet over omgørelsesprocenter på det sociale område” er Social-, Bolig- og Ældreministeriets offentliggørelse af Ankestyrelsens behandling af klager over sociale afgørelser, som kommunens borgere har fremsendt til Ankestyrelsen. En gang årligt skal Byrådet, i henhold til Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område §§ 79b og 84a, behandle ”Danmarkskortet”.
Byrådet skal i forbindelse med behandlingen tage stilling til, hvorvidt der er behov for at udarbejde en handlingsplan til styrkelse af den juridiske kvalitet i kommunens sagsbehandling. Beslutter Byrådet, at der ikke skal udarbejdes en handlingsplan, skal kommunalbestyrelsen orientere Ankestyrelsen herom. I Middelfart Kommune er der tale om afgørelser, truffet efter Servicelovens bestemmelser i Børn og Ungeforvaltningen og i Myndighed og Visitation.
Danmarkskortet viser 3 opgørelser;
- én for Børnehandicapområdet,
- én for Voksenhandicapområdet og
- en samlet oversigt over sager på socialområdet vedr. handicap, udsatte voksne, udsatte børn og unge og vedr. ældre.
Formålet med fremlæggelsen er at sikre politisk fokus og ansvar på kvaliteten af sagsbehandlingen i den enkelte kommune.
Når Ankestyrelsen modtager en klage, forholder de sig til, om det er en sag, der skal behandles hos dem eller afvises. De sager, der bliver behandlet, betegnes som sager til realitetsbehandling. Omgørelsesprocenten udregnes på baggrund af de realitetsbehandlede sager i Ankestyrelsen.
Ankestyrelsen kan derefter træffe tre typer afgørelser:
- Afgørelsen stadfæstes; det vil sige styrelsen er enig i afgørelsen.
- Afgørelsen ændres eller ophæves; det vil sige borgeren får helt eller delvist ret i sin klage.
- Afgørelsen hjemvises til fornyet behandling; det vil sige Ankestyrelsen vurderer, at der mangler væsentlige oplysninger. En hjemvisning indebærer, at kommunen skal genoptage sagens behandling; indhente og inddrage yderligere oplysninger og afgøre sagen på ny.
Omgørelsessager er sager, der er ændret, ophævet eller hjemvist.
Målet for administrationens arbejde er altid, at der foretages de nødvendige og tilstrækkelige sagsbehandlingsskridt og at der træffes de rigtige afgørelser. Lovgivningens og sagernes kompleksitet taget i betragtning, vil det dog ikke være realistisk, at ingen sager påklages og afprøves i Ankestyrelsen. Der vil altid være behov for at afprøve reglernes rækkevidde og afgørelsesgrundlagets soliditet. Afgørelserne fra Ankestyrelsen bidrager til denne afprøvning og afgrænsning. Administrationen anser afgørelser fra Ankestyrelsen for vigtige og lærerige bidrag, uanset om de bliver omgjort eller er en stadfæstelse den oprindelige afgørelse.
Nedenfor fremgår dels Danmarkskortets samlede tal for Middelfart Kommune vedrørende sager på socialområdet (ældre, handicap, udsatte voksne og udsatte børn og unge), dels tallene vedrørende Børnehandicapområdet og Voksenhandicapområdet udskilt hver for sig.
Omgørelsesprocent – Serviceloven; samlet på landsplan.
I 2023 fordelte sagerne på landsplan på socialområdet generelt sig ved at:
- 9,8 pct. af sagerne er ændret eller ophævet.
- 28,7 pct. er hjemvist.
- 61,5 pct. er stadfæstet.
Omgørelsesprocenten på landsplan var dermed på 38,5 pct. i 2023.
I 2022 var omgørelsesprocenten på landsplan 37,5 pct., og sagerne fordelte sig ved at 9,0 pct. af sagerne er ændret eller ophævet og 28,5 pct. er hjemvist og 62,5 pct. er stadfæstet.
Omgørelsesprocent – Serviceloven; samlet for Middelfart Kommune
I 2023 har Ankestyrelsen realitetsbehandlet 65 sager indenfor Serviceloven:
- 43 sager er stadfæstet
- 2 klager er ændret eller ophævet.
- 20 klager er hjemvist
Med 22 omgjorte klager har Middelfart Kommune en samlet omgørelsesprocent på 34 % i 2023.
I 2022 var omgørelsesprocenten samlet set for Middelfart Kommune på 28% pct.
Omgørelsesprocent – Børnehandicapområdet – Landsplan
På børnehandicapområdet forholder ”Danmarkskortet” sig til følgende paragrafer i Serviceloven:
- Pasningstilbud, hjemmetræning m.m. §§ 32, 32a, 36, 39-40
- Merudgiftydelse § 41
- Tabt arbejdsfortjeneste §§ 42- 43
- Personlig hjælp og ledsagelse §§ 44 – 45
På landsplan fordelte sagerne på børnehandicapområdet i 2023 således:
- 11,6 pct. af sagerne er ændret eller ophævet.
- 36,9 pct. er hjemvist.
- 51,6 pct. er stadfæstet.
Omgørelsesprocenten for børnehandicapområdet var i 2023 dermed på 48,4 pct. på landsplan.
Omgørelsesprocenten var i 2022 på 48,8 pct., og sagerne fordelte sig ved, at 10,5 pct. af sagerne er ændret eller ophævet, 38,3 pct. er hjemvist, og 51,2 pct. er stadfæstet.
Omgørelsesprocent – Børnehandicapområdet – Middelfart Kommune
I 2023 har Ankestyrelsen realitetsbehandlet 19 sager på børnehandicapområdet:
- 9 sager er stadfæstet
- 1 sag er ændret eller ophævet.
- 9 sager er hjemvist
Med 9 hjemviste sager af 19 har det specialiserede børn og ungeområde i Middelfart Kommune en hjemvisningsprocent på 47,4 %
Det ses et fald på 24,16 % i hjemviste sager fra 2022 til 2023. Dette på trods af, at Ankestyrelsen i 2023 behandlede 57,9 % flere sager end i 2022.
Familie og Forebyggelse afdelingens Handicapteam arbejder målrettet på at træffe korrekte lovmedholdige afgørelser, for at give vores familier en god sagsbehandling. Der har siden 2020 været øget fokus på inddragelse af børn og forældre, samt opfølgning på lovmedholdeligheden i sagsbehandlingen. Dette arbejde er styrket på baggrund af Barnet lov som trådte i kraft pr. 1. januar 2024.
Familie og Forebyggelse finder faldet i hjemvisningsprocenten tilfredsstillende, men vil fortsat have fokus på at nedbringe tallet yderligere.
Den fortsatte udvikling i omgørelsesprocenten vil, som i de foregående år, blive fulgt tæt af ledelsen i Familie og Forebyggelse. Dette med stort fokus på løbende at inddrage den læring der ses i ankestyrelsens afgørelser, ind i vores egen praksis.
Omgørelsesprocent – Voksenhandicapområdet på landsplan:
På Voksenhandicapområdet beskæftiger Danmarkskortet sig med
- Kontant tilskud jfr. § 95
- Borgerstyret personlig assistance (BPA-ordning) jfr. § 96
- Ledsageordninger jfr. § 97
- Dækning af merudgifter jfr. § 100
På landsplan ser omgørelsesprocenterne således ud:
- 5,3 pct. af sagerne er ændret eller ophævet.
- 31,8 pct. er hjemvist.
- 63,0 pct. er stadfæstet.
Omgørelsesprocenten for voksenhandicapområdet var dermed på 37 pct. på landsplan i 2023.
I 2022 var omgørelsesprocenten på landsplan 38,9 pct., og sagerne fordelte sig ved, at 7,7 pct. af sagerne er ændret eller ophævet, 31,3 pct. er hjemvist, og 61,1 pct. er stadfæstet.
Omgørelsesprocent – Voksenhandicapområdet – Middelfart Kommune
I 2023 har Ankestyrelsen realitetsbehandlet 8 sager vedrørende voksenhandicapområdet på de ovenfor nævnte paragraffer:
- 3 sager er stadfæstet
- 1 sag er ændret eller ophævet.
- 4 sager er hjemvist til fornyet behandling.
Med 5 omgjorte sager af 8 har Myndighed og Visitation i Middelfart Kommune en omgørelsesprocent på 62,5%. Dette er en stigning i forhold til 2022, hvor omgørelsesprocenten var 41,7%. Opmærksomheden henledes dog på, at med så få påklagede sager vil blot en enkelt eller to omgjorte sager træde mere markant frem procentmæssigt, hvilket også ses tydeligt hér.
Myndighed og Visitation har fortsat et ønske om at nedbringe omgørelsesprocenten. Der arbejdes derfor videre med de tiltag, der er der iværksat i 2022 og 2023, og som skal styrke arbejdet med afgørelserne og grundlaget herfor, herunder etablering af faglig sparring mellem sagsbehandler, jurist og faglig koordinator/leder. Derudover arbejder forvaltningen målrettet med at tage læring af både egne og principielle afgørelser fra Ankestyrelsen.
Udviklingen i antallet af sager, der omgøres i Ankestyrelsen, vil løbende blive fulgt af Social- og Velfærdschefen og afdelingens ledelse hen over året.
Økonomi
Ingen økonomisk vurdering
Høring
Sagen har været til høring hos Ældrerådet og Handicaprådet.
Indkomne høringssvar er vedlagt som bilag.
Klima & bæredygtighed
Ingen vurdering
Beslutning
- Orienteringen taget til efterretning.
- Fagudvalgt indstiller, at der ikke skal udarbejdes en handleplan for børneområdet.