Referat for Social- og Sundhedsudvalget møde den 12. september 2024
175. Budgetopfølgning pr. 31-08-2024 Social- og Sundhedsudvalget
Sagsnummer: 2024-012101
Sagsbehandler: Lasse Roslind
Præsentation
Økonomiafdelingen har i samarbejde med Social- og Sundhedsforvaltningen udarbejdet budgetopfølgning pr. 31. august 2024 for Social- og Sundhedsudvalgets område.
Resultaterne af opfølgningen gennemgås i denne sag.
Forvaltningen foreslår
- At budgetopfølgning pr. 31.08.2024 godkendes
Sagsbeskrivelse
Økonomiafdelingen har i samarbejde med Social- og Sundhedsforvaltningen udarbejdet budgetopfølgning pr. 31. august 2024 på Social- og Sundhedsforvaltningens område.
Det er forvaltningens forventning, at driften vil udvise et samlet merforbrug på 2,650 mio. kr. i forhold til det korrigerede budget. Udviklingen forklares herunder og i vedhæftede notat.
Det samlede forventede merforbrug på driften er fordelt med et merforbrug på 6,123 mio. kr. Senior og Sundhed, et merforbrug på 2,527 mio. kr. på Social og Psykiatri og et forventet mindreforbrug på Kvalitet og Sammenhæng på ca. 6,0 mio. kr.
Merforbruget på Senior og Sundhedsområdet på ca. 6,123 mio. kr. vedrører som ved sidste budgetopfølgning forsat plejehjemmene, hjemmeplejen, træning og sundhed samt sygeplejen. I forhold til Merforbruget opvejes forsat delvist af et mindreforbrug på myndighedsområdet for ældre og hjælpemidler.
Social- og Psykiatriområdet tegner sig for et merforbrug på 2,527 mio. kr. Merforbruget vedrører som ved sidste opfølgning forsat områderne midlertidige og permanente botilbud, borgerstyret personlig assistance (BPA forløb) og store udgifter til køb af eksterne STU-forløb i andre kommuner. Ved denne opfølgning er der indregnet et mindreforbrug på 1,6 mio. kr. som vedrører CFH Fælleshåb, CFH Skovbakken samt Center for socialpsykiatri, Rehabilitering og Rusmidler. Øvrige decentrale enheder forventes at balancere.
Endelig er der et mindreforbrug på Kvalitet og Sammenhæng på 6,0 mio. kr. Det forventede mindreforbrug er som ved sidste budgetopfølgning sammensat af et forventet mindreforbrug på den aktivitetsbestemte medfinansiering på 4,0 mio. kr. og et forventet mindreforbrug på Sundhedsfaglige uddannelser på 2,0 mio. kr. Sidstnævnte mindreforbrug er en kombination af færre elever end forventet samt et mindre frafald. Der arbejdes forsat målrettet med tiltrækning og fastholdelse af elever på området gennem vejledning og styrket opmærksomhed.
I forhold til anlæg forventes der på nuværende tidspunkt et mindreforbrug på 26,080 mio. kr. i forhold til det korrigerede budget inkl. over-/underskud.
Senior og Sundhed forventer et samlet forbrug på 18,144 mio. kr. på anlæg, svarende til et mindreforbrug på 6,821 mio. kr. på anlægsprojekterne i forhold til det korrigerede budget. Afvigelsen skyldes primært at de sidste betalinger for Frivillighedscenteret forventes at falde i de første måneder af 2025.
Social og Psykiatri forventer et merforbrug på anlægget Skæve boliger på 0,20 mio. kr. i 2024. Merforbruget vil blive finansieret via mindreforbrug på andre projekter indenfor området. Projekt afsluttes i løbet af 2024.
Kvalitet og Sammenhæng forventer et samlet forbrug på 35,118 mio.kr. Heraf forventes der et forbrug på 34,1 mio. kr. på anlægget Nærhospital. Det forventede forbrug i 2024 fordeler sig på 10,650 mio. kr. på selve anlægsopgaven og 23,4 mio. kr. på køb af bygninger mv. Det forventede forbrug kan blive påvirket af, hvornår faser i projektet kan gennemføres. Et mindreforbrug forventes overført til 2025 til dækning af resterende rater vedrørende projektet og til afregning ved 1. år gennemgang.
På anlægget Velfærdsteknologi forventes anlægsmidlerne brugt ved denne budgetopfølgning.
Økonomi
Ingen.
Høring
Ingen høring.
Klima & bæredygtighed
Beslutning
Godkendt.
Linda Johnsen deltog ikke i sagens behandling.
Behandlingsplan
Bilag
176. Samarbejdsaftale med Frivilligcenter Middelfart og vedtægter for P. V. Tuxensvej
Sagsnummer: 2024-012135
Sagsbehandler: Kristian Lindegaard Svendsen
Præsentation
Forvaltningen har udarbejdet et udkast til en ny samarbejdsaftale med Frivilligcenter Middelfart, samt dertilhørende vedtægter for det kommende frivillighus på P.V. Tuxensvej.
Forvaltningen foreslår
- At Social- og Sundhedsudvalget drøfter og godkender indholdet i samarbejdsaftalen og vedtægterne.
- At Social- og Sundhedsudvalget godkender forslaget til den videre proces.
- At proces for navngivning drøftes på mødet.
Sagsbeskrivelse
Primo 2025 etableres der et nyt hjemsted for det frivillige sociale arbejde på P.V. Tuxensvej 3-5. Som paraplyorganisation for de frivillige sociale foreninger i kommunen, kommer Frivilligcenter Middelfart til at spille en nøglerolle, ligesom de også har gjort i de nuværende lokaler i Teglgårdsparken.
Forvaltningen har udarbejdet et udkast til en ny samarbejdsaftale med Frivilligcenter Middelfart, samt dertilhørende vedtægter for det kommende frivillighus på P.V. Tuxensvej, som beskriver hvilke ansvarsområder og forpligtelser der er mellem Middelfart Kommune og Frivilligcenter Middelfart (se bilag). Forvaltningen foreslår at Social- og Sundhedsudvalget drøfter og godkender indholdet af samarbejdsaftalen og vedtægterne.
Forvaltningen foreslår at udkastet til samarbejdsaftale og vedtægter sendes til Frivilligcentrets bestyrelse til kommentering, og at der herefter arrangeres et dialogmøde mellem Social- og Sundhedsudvalget og Frivilligcenter Middelfart, hvor aftalerne underskrives.
Forvaltningen foreslår desuden at der arrangeres et borgermøde ultimo 2024, hvor vedtægterne fremlægges for husets interessenter, og hvor de fremmødte kan dele deres ønsker til husets indretning, brug og navn.
Økonomi
Middelfart Kommune udbetaler et årligt tilskud til Frivilligcenter Middelfart på 375.000 kr., hvoraf 20.000 kr. er øremærket Frivillig Fredag. Tilskudsbeløbet fremskrives i henhold til den generelle prisudvikling på området.
Høring
Klima & bæredygtighed
Beslutning
Drøftet.
Går videre til drøftelser på november mødet, hvor Frivillighedscentret inviteres på besøg.
Linda Johnsen deltog ikke i sagens behandling.
Behandlingsplan
Bilag
177. Sundhedsstrukturkommissionen
Sagsnummer: 2024-003253
Sagsbehandler: Mathias Lars Hornbæk
Præsentation
Opfølgning på sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger.
Forvaltningen foreslår
- at punktet drøftes.
Sagsbeskrivelse
Sundhedsstrukturkommissionen afleverede i juni deres bud på en ny organisering af sundhedsvæsenet med tre bud på forvaltningsmodeller.
På udvalgsmødet følges anbefalingerne og processen op ift. de tre modeller og tilhørende perspektiver for Middelfart Kommune.
De tre modeller adskiller sig indbyrdes i forhold til om sundhedsvæsenet har en decentral eller national politisk ledelse og i forhold til, om der sker en større eller samling af opgaver under samme myndighed.
Kommissionens forslag til modeller og anbefalinger indgår i regeringens arbejde med en ny sundhedsreform, som præsenteres forventeligt i september.
Kommissionens rapport er sendt til høring i otte uger frem til 6. august
Økonomi
Høring
Klima & bæredygtighed
Beslutning
Punktet udgår.
Linda Johnsen deltog ikke i sagens behandling.
Behandlingsplan
Punktet udsættes til næste møde.
Jes Rønn Hansen deltog ikke i sagens behandling.
178. Kost og Ernæring - levering af mad til beboerne på Middelfart Kommunes plejehjem
Sagsnummer: 2024-003253
Sagsbehandler: Mathias Lars Hornbæk
Præsentation
Optimering af Kost og Ernærings leverancer i forbindelse med levering af mad til Middelfart Kommunes plejehjem.
Forvaltningen foreslår
- At afbestillingsfristen for maden på kommunens plejehjem ændres til tre hele hverdage
- At prisen for varm mad og biret slås sammen til en samlet pris og et samlet måltid
- At produktionen omlægges, så der ikke længere leveres biretter fra produktionskøkkenet på hverdage (mandag-torsdag). I hverdagene sørger plejehjemmene i stedet selv for mellemmåltider/biretter ud fra borgernes behov.
- At ændringerne vil træde i kraft fra 1. januar 2025.
Sagsbeskrivelse
Kost- og ernæringsområdet leverer hver dag maden til beboerne på Middelfart Kommunes plejehjem. Kosten består af morgenmad, varmt frokostmåltid inkl. biret, smørrebrød til aftensmad samt kaffe og kage, drikkevarer, frugt m.v. Kost- og Ernæring leverer derudover maden og forplejningen til særlige arrangementer på tværs af sundheds- og ældreområdet.
I 2023 gennemførte kost- og ernæringsområdet balanceplaner for omkring 1. mio. kr. og i budget 2024 gennemførte kost- og ernæringsområdet en yderligere besparelse på 330.000 kr. Dette har krævet en større omorganisering af driften.
2. budgetopfølgning for 2024 viser et budget for Kost- og Ernæring tæt på balance, men der er brug for en fortsat tilpasning og justering af driften for at få økonomien og produktionen til at hænge sammen. Det skyldes særligt tre årsager:
- Højere priser på fødevarer
- En stigning i antallet af reparationer og udskiftninger af hvidevarer i køkkenerne
- Et højt sygefravær på grund af mange medarbejdere, der gennemgår/skal gennemgå operationer i forhold til fysiske skavanker
På baggrund af ovenstående foreslår administrationen derfor justeringer for driften hos Kost- og Ernæring på to nedenstående områder.
1) Ny struktur for servicepakkerne og afbestillingsfrister
Beboerne på plejehjemmene bestiller deres mad igennem plejehjemmets servicepakker. Her kan beboerne vælge mellem følgende nedenstående. Hvis beboerne fravælger bestemte måltider, skal de selv - eller deres pårørende - sørge for maden. Priserne reguleres hvert år.
Type af måltid |
Pris pr. dag |
Pris pr.md. |
Morgenmad |
27,00 kr.
|
821,00 kr.
|
Smørrebrød |
41,50 kr. |
1262,00 kr. |
Varm mad |
54,00 kr. |
1643,00 kr. |
Biret |
12,00 kr. |
365,00 kr. |
Beboerne kan - som det er nu - afbestille maden dagen før inden kl. 12.00. Det giver en del udfordringer i produktionen på grund af, at køkkenet ikke kan nå at nedjustere indkøbene og produktionen, da der altid planlægges, koordineres og produceres flere dage i forvejen. Dertil trådte en ny indkøbsaftale for Middelfart Kommune i kraft i foråret 2024, hvilket betyder, at alle fødevarer skal bestilles tidligere end før.
Forvaltningen forslår derfor, at afbestillingsfristen for maden ændres ud fra følgende:
- Hvis beboere ønsker at afbestille måltider – f.eks. i forbindelse med ferie skal det ske til køkkenpersonalet 3 hele hverdage i forvejen.
- Ved akut indlæggelse på sygehus refunderes borgerne først for madservice efter 3 dages indlæggelse. Ved indlæggelse på sygehus får beboerne fuld forplejning på sygehuset.
Forvaltningen forslår desuden, at pakken for varm mad og biret slås sammen til en samlet pris, da disse to måltider udgør hovedmåltidet, og det vil være med til at eliminere en del administrative og driftsmæssige opgaver.
2) Justering i produktionen for at optimere driften og undgå madspild
Kost- og Ernæringsområdet følger løbende sammenhængen mellem indkøb, produktion, madønsker hos beboerne samt eventuelt madspild. I foråret 2024 gennemførte Kost- og Ernæring i samarbejde med plejehjemmene en undersøgelse for at kortlægge, hvor meget mad, der ikke bliver spist i løbet af en uge og dermed bliver smidt ud.
Undersøgelsen viste et relativt stort madspild, som kan ses nedenfor.
Kartofler/ris /pasta |
Sovs |
Grøntsager |
Kød |
Suppe/ mælkemad |
Dessert |
Tallerken-spild |
97,3 kg |
4,2 L |
45,5 kg |
49,1 kg |
6,3 L |
30,4 kg |
36,6 kg |
* Undersøgelsen er gennemført af forskellige medarbejdere på 7 forskellige plejehjem. Tallene er derfor ikke eksakte, men viser en tydelig tendens i forhold til, at der produceres for meget mad.
På baggrund af ovenstående samt den løbende og tætte dialog med plejehjemmene foreslår forvaltningen, at produktionen omlægges, så der ikke længere leveres biretter fra produktionskøkkenet i hverdagene mandag til torsdag. Beboerne vil i hverdagene fortsat få tilbudt et supplerende måltid på plejehjemmet i form af fx kage, is, fromage, koldskål, frugt eller lign.
Omlægningen af produktionen skal sikre, at der kun indkøbes og produceres den nødvendige kost, og den skal derudover være med til at sikre en stabil drift i produktionskøkkenet på Fænøsund. Fredag, lørdag, søndag samt på alle helligdage vil produktionskøkkenet fortsat levere biretter.
Diætisterne i Middelfart Kommune har vurderet, at denne ændring ikke bør få en ernæringsmæssig betydning for beboerne, da retningslinjerne for den danske institutionskost fortsat overholdes, og muligheden for mellemmåltider/desserter fastholdes i servicepakken.
Vedhæftet ses udkast til nye serviceaftale-kontrakter samt en folder, der ud fra de foreslåede ovenstående ændringer beskriver rammerne for madservice på kommunens plejehjem.
Ændringerne vil træde i kraft fra 1. januar 2025.
Økonomi
Der vil ikke være økonomiske udgifter for beboere eller Kost- og Ernæring forbundet med ovenstående forslag til ændringer.
Høring
Ældrerådet er blevet orienteret om sagen.
Klima & bæredygtighed
Beslutning
Alle 4 indstillinger godkendes.
Linda Johnsen deltog ikke i sagens behandling.