Rammerne er sat for de næste fire års klimatilpasning

Byrådet har vedtaget en ny klimatilpasningsplan, som sætter en ambitiøs og handlingsorienteret retning for klimatilpasningen i Middelfart Kommune. Et af de aktuelle projekter er beskyttelse af sommerhusområdet Vejlby Fed.

 
 
 
Pressemeddelelse
2. november 2022
 
 
 
 

Rammerne er sat for de næste fire års klimatilpasning

 
 
 
 
P2200009.JPG
 
 
 
 

Byrådet har vedtaget en ny klimatilpasningsplan, som sætter en ambitiøs og handlingsorienteret retning for klimatilpasningen i Middelfart Kommune. Et af de aktuelle projekter er beskyttelse af sommerhusområdet Vejlby Fed.

 
 
 
 

Hvordan sikrer vi os mod fremtidens stigende havvand og kraftigere nedbør? Og hvordan rammer det i Middelfart Kommune? Det sætter den nye Klimatilpasningsplan for de næste fire år fokus på. Planen udpeger 45 risikoområder, hvor især nedbør og havvandsstigninger kan give problemer. Efter en gennemgang er 21 af dem højt prioriteret - det betyder, at der i løbet af planens fireårige løbetid skal arbejdes videre med at modvirke dem.

 

- Med den opdaterede klimatilpasningsplan sætter vi retning for, hvordan kommunens overordnede mål og visioner for klimatilpasning kan omsættes til konkrete handlinger. Det er vigtigt for at mindske effekten af klimaforandringerne ved at udnytte den teknologi, de ressourcer og den viden, vi har, siger borgmester, Johannes Lundsfryd.


Ansvaret for at klimasikre er grundejernes - så en stor del af Middelfart Kommunes indsats bliver at informere grundejere om risikoen, facilitere og hjælpe processen i gang blandt de berørte husstande. Samtidig giver Klimatilpasningsplanens overblik over risikoområder og dermed mulighed for at tage hensyn til klimatilpasning, når nye byggerier planlægges.

 

- Planen giver et godt overblik over situationen i hele kommunen. Og som vi kan se, er der nogle steder, hvor der skal gøres noget. Det vil vi gå i gang med sammen med borgerne, så der kan findes løsninger i de udsatte områder, siger formand for Klima, Natur og Genbrug, Jacob Bjørnskov Nielsen.

 

Klimatilpasningsplanen er udformet som en hjemmeside og kan ses i sin endelige form på: middelfartklimatilpasningsplan.dk. Planen indeholder information om klimaudfordringerne, beskrivelse af risikokortlægningen, målsætninger for planperioden, beskrivelse af risikoområder og indsatser samt et digitalt kort.

 

Vejlby Fed i høring

Et af de konkrete projekter er beskyttelse af sommerhusområdet Vejlby Fed, som med den nye klimaplan er blevet et højt prioriteret område. Det skyldes, at området af staten er blevet udpeget som udsat for oversvømmelser fra havet. Området har i forvejen en historik med oversvømmelser efter længerevarende regn og på grund af et højt grundvandsniveau.

 

Derfor har en arbejdsgruppe af sommerhusejere foreslået en forundersøgelse af mulige løsninger på vandproblemerne. Lige nu er sagen i høring, hvor sommerhusejerne kan kommentere arbejdsgruppens forslag om at oprette et klimalag og rammerne for det videre arbejde. Derefter kan der laves en forundersøgelse, hvor de mulige løsninger på vandproblemerne skal findes.

 

- Vejlby Fed er et rigtigt godt eksempel på klimatilpasning. Det er sommerhusejerne selv, som tager initiativet, laver et klimalag og sætter rammerne for arbejdet - blandt andet fordelingen af udgifterne. Og fra kommunens side understøtter vi processen og hjælper med viden og erfaring indenfor klimatilpasning, siger formand for Klima, Natur og Genbrug, Jacob Bjørnskov Nielsen.

 

Klimatilpasningsplan skaber fokus

Middelfart Kommunes første klimatilpasningsplan blev vedtaget i september 2014, som et tillæg til kommuneplanen samt handleplan for klimatilpasning. Mål og retningslinjer for klimatilpasning er efterfølgende blevet indarbejdet i Kommuneplanen. Den nye klimatilpasningsplan 2022-2026 tager udgangspunkt i den nye klimatilpasningsstrategi fra 2020 samt den nye Kommuneplan fra 2021, og beskriver hvordan Middelfart Kommune i de kommende år vil prioritere arbejdet med klimatilpasning, på baggrund af en ny risikokortlægning af hele kommunen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Borgmester, Johannes Lundsfryd, 2528 4142

Formand for Klima-, Natur- og Genbrug, Jacob Bjørnskov Nielsen, 2336 4302

 
 
 
 
    
 
 
 
 

I Middelfart Kommune forbinder vi tingene. Vi forbinder historie og fremtid i udviklingen af Danmarks vækstcentrum. Vi forbinder væksten med en bæredygtig omstilling. Vi forbinder mennesker, der er forskellige, i stærke fællesskaber. Og vi forbinder helt bogstaveligt Danmark, øst og vest. Broerne til alting begynder her.