Kommunens tre Natura 2000-handleplaner har været i 8 ugers høring og er blevet vedtaget endeligt af Byrådet den 24. juni 2024. Handleplanerne beskriver den indsats, der skal igangsættes i Natura 2000-området inden udgangen af 2027. Natura 2000-handleplanerne er udarbejdet af de involverede kommuner og Miljøstyrelsen.
Natura 2000 er betegnelsen for et netværk af særligt beskyttede områder i EU. Medlemsstaterne skal bevare og beskytte naturtyper og vilde dyre- og plantearter, som er sjældne, truede eller karakteristiske i Natura 2000-områderne. Der er 250 Natura 2000-områder i Danmark. Tre af områderne ligger helt eller delvist i Middelfart Kommune. Hvert sjette år skal kommunerne lave en handleplan for hvert område. Handleplanerne beskriver de kommende indsatser for områderne.

De tre handleplaner dækker Natura 2000-områderne:

  •  Lillebælt (N112)
  •  Røjle Klint og Kasmoseskov (N111)
  •  Æbelø, havet syd for og Nærå (N108)

Handleplanen for Lillebælt er udarbejdet i samarbejde med Assens, Haderslev og Kolding Kommuner. Miljøstyrelsen er ansvarlig for de privatejede skovbevoksede, fredskovspligtige arealer. Handleplanen for Røjle Klint og Kasmose Skov er udarbejdet i sammenarbejde med Miljøstyrelsen. Middelfart Kommune har kun et meget begrænset areal i det nordfynske Natura 2000-område Æbelø, havet syd for og Nærå.

Handleplanerne har fokus på:

  • at skabe mulighed for mere naturlige processer og styrke naturens robusthed,
  • at sikre og forbedre tilstanden af den eksisterende natur og levesteder,
  • og at bekæmpe invasive arter som for eksempel rynket rose.

Handleplanerne er bindende over for anden planlægning og regulering – herunder kommuneplanlægning. De er dog overordnede planer og ikke forvaltningsplaner. De forgriber derfor ikke, hvad der skal ske på den enkelte lodsejers ejendom. Det prioriteres fortsat højt at fortsætte samarbejdet med lodsejere, organisationer og foreninger mv. omkring arbejdet med at realisere handleplanerne.
Forslag til handleplanerne har været i otte ugers offentlig høring. De har været lagt op på kommunernes og Miljøstyrelsens hjemmesider. Høringsberettigede og Grønt Råd er blevet orienteret direkte. Høringssvarene fremgår af hvidbøgerne. Svarene har generelt omhandlet præciseringer af handleplanerne.