Referat for Økonomiudvalget møde den 29. august 2023
334. Forslag til regional udviklingsstrategi 2024 - 2027
Sagsnummer: 2022-018273
Sagsbehandler: Vibeke Nørby
Præsentation
Regionsrådet har udsendt et forslag til en regional udviklingsstrategi 2024-2027 i høring frem til d. 18. september 2023. Økonomiudvalget bedes drøfte forslaget og tage stilling til høringssvar.
Forvaltningen foreslår
- at Økonomiudvalget godkender vedlagte forslag til høringssvar.
Sagsbeskrivelse
Den nye regionale udviklingsstrategi 2024 - 2027, 'Sammen om fremtidens Syddanmark' er sendt i høring frem til d. 18. september 2023.
Udviklingsstrategien sætter den overordnede retning for Region Syddanmarks udviklingsindsats. Helt øverst på dagsordenen står en fælles vision om, at Syddanmark skal være en grøn og bæredygtig region.
Den regionale udviklingsstrategi er bygget op omkring fire sammenhængende visioner:
- Et grønt og bæredygtigt Syddanmark
- Et kompetent og innovativt Syddanmark
- Et sundt Syddanmark i trivsel
- Et sammenhængende og attraktivt Syddanmark
For at fremme de fire visioner er der tre forstærkere, der skal være med til at sætte kraft og styrke på den regionale udviklingsindsats:
- Skabe udviklingen gennem partnerskaber
- Forstærke udviklingen via internationalt samarbejde
- Realisere potentialet i det dansk-tyske samarbejde
Forvaltningen har gennemgået udviklingsstrategien og holdt den op imod Byrådets vision, politiske mål og øvrige aktuelle dagsordener m.m. Den regionale udviklingsstrategi 'Sammen om fremtiden Syddanmark' spiller alt overvejende godt sammen med Middelfart Byråds vision og ønsker - blandt andet i forhold til fokus på klima, sundhed og trivsel.
På den baggrund er der lavet et udkast til høringssvar, som vedlægges.
Økonomi
Ingen.
Høring
Høringen er iværksat af Region Syddanmark.
Klima & bæredygtighed
Udviklingsstrategien har et overordnet og højt prioriteret fokus på klima. Desuden er de 17 verdensmål inddraget - især de verdensmål hvor regionen har størst mulighed for at gøre en forskel. Her fremhæves nr. 13 om klima og nr. 3 om sundhed og trivsel.
Beslutning
Godkendt.
Behandlingsplan
Bilag
335. TrekantBrand, budget 2024
Sagsnummer: 2023-009831
Sagsbehandler: Linda Blirup
Præsentation
Trekantområdets Brandvæsen hvert år udarbejde budget for det kommende år inden den 1. juli. Budgettet skal være opdelt i forhold til henholdsvis beredskabsopgaver og sideaktiviteter.
Budgettet skal tillige indeholde flerårige budgetoverslag for de beredskabsopgaver, som varetages af TrekantBrand.
Forvaltningen foreslår
- At budget 2024 for Trekantområdets Beredskab I/S bliver godkendt.
Sagsbeskrivelse
Bestyrelsen og Beredskabskommissionen sender senest den 1. juli budgettet og de flerårige
budgetoverslag for beredskabsopgaverne til godkendelse hos kommunalbestyrelsen i
Kommunerne. Forinden skal budgettet være godkendt i Beredskabskommissionen, budget 2024 er godkendt den 29. juni 2023.
KL’s seneste pris- og lønfremskrivningsprocent er benyttet (4,1% jf. KL's pris- og
lønudvikling 2024-2027).
Budget 2024 er udarbejdet med 5 ejerkommuner bag TrekantBrand, og bygger på aftalen fra 2022 vedr. driftsbidraget, herunder videreførelse af det årlige 0,5% sparekrav i perioden 2024-2028. Herudover er der indarbejdet 50.000 kr./år på administrationen.
Udgifterne er fordelt efter indbyggertal pr. 1.1.2023, hvilket svarer til,
at Middelfart Kommunes andel er 15,57% af det samlede kommunale driftsbidrag, svarende til 11,8 mio. kr. i 2024.
Økonomi
De økonomiske konsekvenser af aftalen fra 2022 blev indarbejdet i det tekniske budget i forbindelse med Middelfart Kommunes budgetlægning for 2022 og overslagsår, idet der fra 2022 blev ændret i både afregningsmodel, antal ejerkommuner samt en effektivisering på 0,5% pr. år.
Det tekniske budget for Middelfart Kommunes bidrag til Trekantbrand for 2024 er tilpasset afregningsmodellen.
Høring
Ingen høring.
Klima & bæredygtighed
Ingen bemærkninger.
Beslutning
Indstilles til godkendelse.
Behandlingsplan
Bilag
336. Prioritering af lånerammen for 2024 til kommunegarantier
Sagsnummer: 2023-004389
Sagsbehandler: Mads Sandager Hansen
Præsentation
Denne sag handler om prioritering af det kommende års låneramme til kommunegarantier på fritidsområdet.
Forvaltningen har modtaget garantianmodninger fra to foreninger på kultur og fritidsområdet - Middelfart Sejlklub og Middelfart Havbad.Forvaltningen foreslår
- At Middelfart Kommune tilkendegiver, at lånerammen for 2024 skal prioriteres til at stille en garanti på 2,5 mio. kr. til Middelfart Sejlklub og 0,5 mio. kr. til Middelfart Havbad, såfremt der måtte være tilstrækkelig låneramme og klubberne i øvrigt opfylder betingelserne for kommunegaranti, og
- at den endelige garantistillelse, såfremt Byrådet er sindet at prioritere formålene, bliver behandlet i særskilte sagsfremstillinger på et senere tidspunkt. Sagen opstartes i børn- kultur og fritidsudvalget.
Sagsbeskrivelse
Kommunens økonomiske styringsprincipper indebærer, at Byrådet en gang hvert år tager samlet stilling til, om der er projekter på kultur- og fritidsområdet, der skal have støtte i form af en kommunegaranti.
Den årlige behandling sker i umiddelbar forbindelse med budgetprocessen, hvor Byrådet tilkendegiver hvilke projekter, der skal prioriteres i det kommende år, såfremt der måtte være ledig låneramme til at stille garantien.
Byrådet har vedtaget en praksis hvorefter garantimodtager som udgangspunkt skal tilvejebringe en egenfinansiering på 25% af den samlede anlægssum. Byrådet kan dog i helt særlige tilfælde dispensere fra kravet, eksempelvis hvis der er tale om lån til udbedring af akut opståede bygningsskader mv. Der kan samtidig også stilles garanti for den fulde anlægssum, hvis anlægsarbejdet sker på direkte foranledning af Middelfart Kommune.
Kravene om egenfinansiering ses at være opfyldt i begge sager, lige som der er tale om lovlige støtteberettigede formål i forhold til statsstøttereglerne.
Middelfart Sejlklub:
Middelfart Sejlklub ønsker en gennemgribende modernisering af det eksisterende klubhus, samt nyopførsel af et maritimt multihus på nabogrunden. Det maritime multihus udgøres af to bygninger, som sammenbygges og vil skabe rammerne for mange funktioner, herunder flere nye funktioner.
Sejlklubbens samlede projektsum udgør 4,464 mio. kr., hvoraf 3,075 mio. kr. vedrører det maritime klubhus, mens 1,390 mio. kr. vedrører renovering af det eksisterende klubhus.
Klubben anmoder om lånegaranti for et beløb på i alt 2,000 mio. kr.
Klubbens opfylder således kravet om en egenfinansiering på minimum 25%.
Efter klubben har indsendt ansøgningen til forvaltningen er det blevet afklaret, at der er behov for ekstrafundering på grunden. Omkostningen ved ekstrafunderingen er p.t. under afklaring, men forventes at kunne beløbe sig til op til 0,500 mio. kr. Der ønskes også garanti for et kommunegaranteret lån til ekstrafunderingen, hvorved det samlede garantibeløb udgør 2,500 mio. kr.
Forvaltningen har ikke modtaget driftsbudgetter og regnskaber fra foreningen. Disse vil indgå i den endelige behandling af garantiansøgningen, dersom Byrådet tilkendegiver at ville støtte projektet.
Middelfart Havbad:
Middelfart Havbad har en opsparing på ca. 500.000 kr. som vil indgå i projektfinansieringen.
Disse midler vil i 2024 blive anvendt til en fremtidig vandløsning/havbadebro i samarbejde med Middelfart Kommune. Herefter vil vores midler være opbrugt.
Foreningen ansøger om en samlet garantistillelse på 500.000 kr.
Forvaltningen har ikke modtaget anlægsbudget, driftsbudgetter og regnskaber fra foreningen. Disse vil på et senere tidspunkt skulle indsendes og vil indgå i den endelige behandling af garantiansøgningen, dersom Byrådet tilkendegiver at ville støtte projektet med en kommunegaranti.
Økonomi
Enhver garantistillelse belaster kommunens låneramme. Middelfart Kommune planlægger med at have en vis, men dog begrænset, låneramme i 2024 - først og fremmest som følge af planlagte energirenoveringer og jordkøb, der giver låneadgang.
Størrelsen af kommunens låneramme er meget afhængig af hvilke anlæg der gennemføres hvornår. Derfor kan størrelsen af lånerammen (og råderummet for garantistillelse først fastlægges et stykke inde i året).
Middelfart Sejlklub ønsker, at projektet bliver gennemført allerede i 2023, så det står færdig til sæsonstart foråret 2024.
Der er for nærværende ikke ledig låneramme i 2023 til at løfte projektet, så garantistillelsen vil som udgangspunkt skulle tages med på en eventuel ledig låneramme i 2024.
Det sagt, så kan der dog være en mulighed for, at energirenoveringer, investeringer i havneanlæg eller lån til ejendomsskattebetalinger kan medvirke til yderligere opbygning af låneramme sidst på året.
Skulle der opstå yderligere låneadgang kan sagen eventuelt behandles allerede på udvalgs- og byrådsmøder i 4. kvartal og bevilliges på lånerammen for 2023.
Høring
Ingen høring af ældrerådet og handicaprådet.
Klima & bæredygtighed
Beslutning
Indstilles til godkendelse.
I det videre skal der arbejdes med at understøtte fællesskaber.
Behandlingsplan
Bilag
337. Drøftelse i fagudvalg af strategierne 'Grøn vækst' og 'Sammen om kvalitet i velfærd'
Sagsnummer: 2022-015563
Sagsbehandler: Vibeke Nørby
Præsentation
Alle fagudvalgene bedes på augustmøderne drøfte Byrådets to strategier 'Grøn vækst' og 'Sammen om kvalitet i velfærd' i forhold til, hvad strategierne betyder for udvalgets område.
Forvaltningen foreslår
- at Udvalget drøfter de to strategier og hvad de betyder for Udvalgets område.
Sagsbeskrivelse
Byrådet vedtog i 2022 visionen 'Vi bygger broerne'. Visionen er fulgt af 4-årige politiske mål for hvert udvalg, tre strategier og en række konkrete indsatser.
To af de tre strategier - 'Grøn vækst' og 'Sammen om kvalitet i velfærd' - er vedtaget af Byrådet i foråret 2023. Den tredje - Plan- og bæredygtighedsstrategien, der har en anden karakter - er på vej efter sommerferien.
Samtidig med vedtagelsen af de to strategier er det besluttet, at alle fagudvalg efterfølgende drøfter, hvad de betyder for udvalgets område. Desuden holdes begge strategier op mod udvalgets politiske mål og andre aktuelle dagsordener i udvalgene.
Økonomi
Ingen.
Høring
Ingen.
Klima & bæredygtighed
Ikke relevant i denne sag. De to strategier er vurderet i forhold til klima og bæredygtighed forbindelse med vedtagelsen af dem.
Beslutning
Godkendt.
Behandlingsplan
Drøftet, og der laves særskilt referat.
Kent Mosgård deltog ikke i sagens behandling.
Drøftet. Udvalget beder om en status på de politiske mål inden udgangen af 2023.
Ulla Sørensen deltog ikke i sagens behandling.
DRØFTELSE I FAGUDVALG AF STRATEGIERNE 'GRØN VÆKST' og 'SAMMEN OM KVALITET I VELFÆRD'
Udvalget drøftede de 2 strategier holdt op imod de politiske mål, de har sat for denne byrådsperiode.
De drøftede muligheden for, at deres forsatte arbejde med etablering af stier kunne få et endnu tydeligere afsat i ønskerne om at arbejde forebyggende, være rammerne om fællesskaber, kommunens attraktivitet, således stierne ikke kun leder folk fra A til B men også understøtter oplevelser og udvikling af turismen med etablering af sløjfer og tæt dialog med overnatningsstederne – både eksisterende og nye.
Det blev også drøftet, om der kunne etableres forsøgsordninger med etablering af stier i grus for at vurdere om stiernes rette placering, forinden det besluttes om der skal etableres stier i andet og dyrere materiale.
Udvalget drøftede endvidere vigtigheden af, at der med opdateringen af stiplanen, er vigtigt både at se på mulighederne for kobling af stisystemet til vores erhvervsområder samt at vurdere stierne ud fra et trafiksikkerhedsmæssigt tiltag.
Det blev også drøftet, at det er vigtigt at have et forsat fokus på, om vi har det rette alsidige boligudbud på hylderne, således vi forsat er en attraktiv bosætningskommune.
Et helt konkret tiltag, som også blev drøftet var, hvordan vi i højere grad kan understøtte fjernvarmeudrulningen med en kobling til opsætning af VE. Dette tiltag vender forvaltningen tilbage til Teknisk Udvalg med et konkret forslag/vurdering af.
Allan Buch deltog ikke i sagens behandling.
Børn- Kultur og Fritidsudvalget drøftede strategierne 'Grøn vækst' og 'Sammen om kvalitet i velfærd' i forhold til, hvad strategierne betyder for udvalgets område.
Der er en god sammenhæng mellem Byrådets vision, strategierne 'Grøn vækst' og 'Sammen om kvalitet i velfærd’, udvalgets politiske mål og indsatser med at udmønte børne- og ungevisionen ”Fra Middelfartbarn til verdensborger” og Kultur- og Fritidsstrategien i praksis.
Det blev besluttet, at udvalget får en status på arbejdet med de politiske mål omkring årsskiftet 2023/2024.
Skoleudvalget drøftede strategier 'Grøn vækst' og 'Sammen om kvalitet i velfærd' i forhold til, hvad strategierne betyder for udvalgets område.
Der er en god sammenhæng mellem Middelfart Kommunes Vision, strategierne 'Grøn vækst' og 'Sammen om kvalitet i velfærd’ og de politiske mål.
Det besluttes, at der også ved opfølgning og status på SKU’s politiske mål, synliggøres sammenhænge til de overordnede strategier.
Bilag
338. Borgerrådgiverens årsberetning
Sagsnummer: 2023-011031
Sagsbehandler: Lonnie Hansen
Præsentation
Borgerrådgiverfunktionen i Middelfart Kommune blev oprettet pr 1. maj 2022 med 20 timer ugentligt. I samarbejde med Økonomiudvalget blev timetallet for funktionen sat op til 32 timer ugentligt pr. 1. marts 2023.
Jf. vedtægt for Middelfart Kommunes borgerrådgiver § 6 skal borgerrådgiveren afgive en årlig beretning til Middelfart Byråd, hvor borgerrådgiveren redegør for sin virksomhed. Herunder eventuelle konstateringer af overordnede forhold inden for borgerrådgiverens kompetence, som ikke er tilfredsstillende i kommunens sagsbehandling, borgerbetjening mv.
Forvaltningen foreslår
- At borgerrådgiverens årsberetning bliver taget til efterretning.
Sagsbeskrivelse
I alt 145 personer har henvendt sig til borgerrådgiveren. Heraf er der oprettet 50 sager som værende reelle klagesager over Middelfart Kommune. 47 af henvendelserne har været fra borgere, der har haft brug for vejledning og 48 har henvendt sig med behov for hjælp til ”vejvisning”.
I årsberetningen beskrives hvilke klager, borgerne har haft brug for hjælp til samt i hvilket omfang, borgerrådgiveren har konstateret fejl og forsømmelser.
I årsberetningen beskrives også tendenser i de modtagne borgerhenvendelser og klager samt konkrete fokusområder, hvor borgerrådgiveren vurderer behov for forbedring, hvad angår kommunens sagsbehandling og borgerbetjening.
Fokus i årsberetningen er borgernes retssikkerhed med formidling af konkrete eksempler, som grundlag for læring til forvaltningerne.
Samarbejdet mellem borgerrådgiveren og forvaltningerne er afgørende for, at læring fra enkeltsager fører til generelle forbedringer.
Årsberetningen fra borgerrådgiveren peger på, at Middelfart Kommune særligt bør blive bedre til at optræde tillidsfuldt, sagligt og hensynsfuldt jf. god forvaltningsskik, inddrage borgerne, kvittere for modtagelse af henvendelser og oplyse svartid, opfylde notat- og vejledningspligt og arbejde med læring ifm. kritik fra Ankestyrelsen - også i sager, hvor kritikken ikke vurderes at have betydning for udfaldet af afgørelsen.
Økonomi
Ingen
Høring
Ingen
Klima & bæredygtighed
Ingen bemærkninger
Beslutning
Indstilles til godkendelse.
Behandlingsplan
Bilag
339. Igangsætning af planlægning for solcelleanlæg ved Staurby/Røjle
Sagsnummer: 2021-008415
Sagsbehandler: Winnie Lund
Præsentation
Udvalget skal beslutte, om planlægning for teknisk anlæg til solceller ved Staurby skal sættes i gang. Det omfatter lokalplan med tilhørende tillæg til Kommuneplan 2021-2033 samt miljøvurdering af planerne og miljøkonsekvensvurdering af projektet.
Forvaltningen foreslår
- At kommune- og lokalplanlægningen samt miljøvurderingen for solcelleanlægget bliver sat i gang,
- at der bliver indkaldt til ideer og forslag i 4 ugers offentlig høring fra 6. september til 4. oktober 2023 i forhold til bestemmelser i Planloven og bekendtgørelse af lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM), og
- at der holdes borgermøde 13. september indenfor høringsperioden i forbindelse med indkaldelse af ideer og forslag.
Sagsbeskrivelse
Middelfart Kommune har modtaget ansøgning fra bygherren/investor i november 2019 om planlægning og frivillig udarbejdelse af en samlet miljørapport og miljøkonsekvensrapport (VVM) for et solcelleanlæg ved Staurby, øst for Middelfart og motorvejen.
Se Bilag 1. Folder med indkaldelse af ideer og forslag.
Anlægget ønskes placeret på 85 ha. landbrugsjord mellem Røjle, Staurby og Vejlby. Der forventes en årlig ydeevne på ca. 110.400 MWh fra solcelleanlægget. Strømproduktionen vil kunne dække ca. 24.000 husstandes elforbrug. Anlægget har tilhørende tekniske bygninger og tilslutning til eksisterende transformerstation ved Ryttergården/Graderup.
Se Bilag 2. Projektbeskrivelse for solcelleanlæg i Staurby